Sigara dumanı ve hava kirliliği bronş ağacında mukus yapımını artıran en onemli etkenlerdir. 20 yıl 20 adet/ gun sigara icenlerin %30’da Kr.bronşit gelişir.
Sigara icenlerde kronik bronşit 15-20 kat fazladır. Kentlerde yaşayanlarda kronik bronşitin fazla olmasının onemli bir nedeni hava kirliliğidir. Maden ocaklarında calışanlarda, meslekleri gereği organik ve inorganik toz inhale edenlerde kronik bronşit gorulme sıklığı ozellikle sigara iciyorlarsa artar.
Hava kirliliğine yol acan gaz ve tozların ozellikle sanayi bolgelerinde oldukca belirleyici etkisi vardır. Amonyak, aseton, asetik asit, hidroklorik asit, metal buharları, hidrojen sulfur ve kukurt dioksit son derece zararlıdır. Hava kirliliğinin onemini belirlemeye yonelik istatistik incelemeler, kronik bronşit olgularının ve bu hastalıktan olum oranının artışı ile mevsimlik sis yoğunluğunun ozellikle de havadaki kukurt dioksit ve sisle karışık duman (smog) yoğunluğunun artışı arasında cok yakın bir ilişki olduğunu gostermiştir.
Akciğer infeksiyonları, akciğerlerin gelişimine ait bozukluklar diğer onemli risk faktorleridir. Gelişmiş ulkelerde en yaygın gorulen cevresel risk faktoru sigara icimi ve mesleksel maruziyet olduğu halde, ulkemiz dahil gelişmekte olan ulkelerde organik yakıt kullanımı gibi ic ortam hava kirliliğinin de sık rastlanılan bir cevresel risk faktoru olduğu soylenebilir.
Pulmonoloji - Goğus Hastalıkları Kronik bronşit nedenleri nelerdir? Kronik bronşit kimlerde gorulur?
Sağlık0 Mesaj
●0 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Pulmonoloji - Goğus Hastalıkları Kronik bronşit nedenleri nelerdir? Kronik bronşit kimlerde gorulur?