Astım, altta genetik faktorlerin bulunduğu ve cevresel faktorlerle tetiklenebilen bir hastalıktır. Bir enfeksiyon hastalığı olmadığından bir kişiden diğerine bulaşması soz konusu değildir.
"Astım tedavisinde kullanılan spreyler alışkanlık/bağımlılık yapar, ciğerleri kurutur; bir kez başlarsam bir daha hic bırakamam"
Astımda sprey ya da kuru toz şeklinde ilacların kullanılmasının bağımlılık yapması soz konusu değildir. Bu konudaki yaygın inanışının tam tersine, tum ilac uygulama şekilleri arasında 'en zararsızıdır' denebilir. Ağızdan (tablet ya da kapsul) ve enjeksiyon şeklinde (damardan ya da kas icine) ilac uygulandığında, verilen doz kana karışır, tum vucuda yayılır. Oysa sprey/kuru toz uygulayıcıları kullanıldığında, sistemik uygulamaya gore cok daha kucuk miktarda ilac (mikrogram duzeyinde) verilmektedir.
Bunun sebebi; ilacın hedef bolgeye vucutta dolaşmadan, doğrudan ulaşmasıdır. Bu yolla ilac verilmesinin bağımlılık yapması soz konusu değildir. Astım tedavisinde kullanılan ilaclar akciğerleri "kurutmaz." Uzun araştırmalar sonucu geliştirilmiş olan bu ilaclar, hekim tarafından olası yarar ve zararı goz onune alınarak hastaya verilmektedir.
"Kortizon, cok zararlıdır, ne olursa olsun kullanılmamasını gerektirecek pek cok yan etkisi bulunmaktadır"
Zararsız olduğu duşunulen vitaminler ve tamamen bitkisel olan ilaclar da dahil olmak uzere her ilacın yan etkisi olabilir. Buna kortizon da dahildir. Onemli olan, ilacın beklenen yararının potansiyel zararından buyuk olmasıdır. Yani eğer o ilacı kullanmamak hastaya yarardan cok zarar verecekse, hasta ilacı kullanmalıdır. Astımlı hastalara kortizon ancak hastalığın alevlendiği ya da kriz durumlarında, ağızdan ya da enjeksiyon yoluyla verilir. Kana hemen hic karışmayan sprey şeklindeki kortizonun ise neredeyse hic yan etkisi yoktur. Kimi hastalarda sprey şeklindeki kortizon kullanımına bağlı ses kısıklığı ya da kuru oksuruk gibi şikayetler cok basit bir onlemle, yani spreyi kullandıktan sonra ağzın calkalanmasıyla onlenebilir.
"Astımın asıl tedavisi alerji aşılarıdır"
Alerji aşıları, ancak belli bir yaş grubundaki ve az sayıda alerjene karşı alerjisi olan hastalarda uygulanır. Bu kararı ancak bir alerji uzmanı vermelidir. Ne yazık ki, gunumuzde pek cok astım hastası, aşıyı astımlarını ortadan kaldıracak bir kurtarıcı olarak gormektedir. Aşı sadece belli bir alerjene karşı kişinin duyarlılığını ortadan kaldırabilir. Oysa her astım, alerjik olmadığı gibi; alerjik astımlarda da sadece aşı tedavisi asla yeterli olamaz. Her durumda oncelikle kişinin astımı tedavi edilmelidir. Cunku aslında geri donuşlu belirtileri olan astım hastalığı uygun şekilde tedavi edilmediğinde akciğerlerde kalıcı hasar bırakabilmektedir.
"Kendimi iyi hissediyorum, şikayetlerim duzeldi, oyleyse ilaclarımı bırakabilirim"
Astım şikayetleri ortadan kalksa da, ilacları azaltma ya da bırakma kararı, asla hasta tarafından kendi kendine verilmemelidir. Astım her ne kadar geri donuşlu belirtilerle seyretse de; eksik tedavi bronşlardaki daralmanın kalıcı hale gelmesine neden olabilir. Bu konuda doktora guvenilmeli ve ilacların ne kadar sure ile kullanılması kararı uzmanlara bırakılmalıdır.
"Astımlı hastalar spor yapmamalıdır"
Doğru tedavi edilen ve iyi takip edilen astım, kişinin hayatını etkilemez. Astımlı hasta, doktorunun onerisi doğrultusunda spor yapabilir. Yalnızca, bazı hastalarda spor oncesi nefes acıcı ilac kullanımı gerekli olabilir. Bunun yanında, spordan ziyade; orneğin cok tozlu bir spor salonu ya da aşırı su buharı ile dolu kapalı bir havuz hastanın şikayetlerini başlatabileceği de goz onunde bulundurulmalıdır.
"Etrafımdaki alerjenlerin hangisinden korunayım ki? Kacınmaktansa bırakayım, vucudum alerjenlere alışsın"
Ne yazık ki, "civi civiyi soker" yaklaşımı alerji icin gecerli değildir. Yani, herhangi bir alerjene daha cok maruz kalmak, o alerjene "alışmayı" sağlamaz. Tam tersine, solunum yoluyla alınan alerjenlere (orneğin polenler, ev tozu akarları, kuf mantarları, kedi-kopek tuyleri gibi) ne kadar cok maruz kalınırsa, gecen zaman icinde alerjik şikayetler daha da artacaktır. Bu nedenle, alerjenlerden mumkun olduğunca kacınmak gerekir.
Pulmonoloji - Goğus Hastalıkları Astım hakkında doğru bilinen yanlışlar
Sağlık0 Mesaj
●1 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Pulmonoloji - Goğus Hastalıkları Astım hakkında doğru bilinen yanlışlar