Cocuk sahibi olmak her kadının en doğal hakkı. Ancak bir kadın erken yaşta kanser olduğunda, yumurtalarının hepsini kaybediyor. Turkiye’de sadece kanser gibi zorunluluk hallerinde Sağlık Bakanlığı’nın izin verdiği “sperm ve yumurta dondurma” işlemi ise kanser hastalarının gelecekte cocuk sahibi olmasının kapısını acıyor.

Eurofertil Tup Bebek Merkezi Medikal Direktoru Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Hakan Ozornek; kemoterapi, radyoterapi tedavilerine rağmen, kanser tedavisine başlamadan once gercekleştirilen sperm, yumurta ve embriyo dondurma yontemleri ile uremenin devamının mumkun hale geldiğini soyledi.

Gelişen teknoloji sayesinde yumurtayı, kanser tedavisinden once alıp dondurarak, istenildiği kadar saklayabildiklerini belirten Dr. Hakan Ozornek, hastanın iyileşip cocuk sahibi olmak istediğinde tup bebek yonteminde bu yumurtaların kullanılabildiği mujdesini verdi.

Yumurta dondurma işleminin Turkiye’de bazı yasal sınırlamalarının olduğunu vurgulayan Ozornek, yumurta ve sperm bankacılığındaki yasaklamalar nedeniyle dondurma işleminin ancak tıbbi zorunluluk halinde ve yalnızca kişinin kendisine kullanılmak uzere yapılabildiğini hatırlattı. Dr. Ozornek, yumurta dondurma işleminin ancak kanser tedavisi olma durumunda ve yumurtalık ameliyatları oncesinde ureme fonksiyonlarını kaybetme riski olan kadınlarda gercekleştirildiğini belirtti.

Dollenme icin genc yumurta gerekli

Rahim yaşlanmasının değil, yumurtanın yaşlanmasının hamile kalmayı zorlaştırdığını hatırlatan Dr. Ozornek, 30 yaşındaki bir kadının dondurulan yumurtalarının 40 yaşına geldiğinde de aynı kalacağını, dolayısıyla rahmin yaşlanmasının dollenme işleminin gercekleşmesini engellemeyeceğini belirterek, dollenme icin yumurtanın genc kalması gerektiğinin onemine işaret etti.

Başarı oranı yuzde 40

Dondurma yonteminde -196 derecede embriyo, sperm ve yumurtaların 5 yıl boyunca saklanabildiğini, sonrasında bu surenin Sağlık Bakanlığı izni ile uzatılabildiğini belirten Dr. Hakan Ozornek, eskiden dondurulan her 100 embriyodan 60’ı canlı kalırken, gunumuz teknolojisi ile dondurulan embriyoların yuzde 9’unun sağlıklı olarak cozulebildiğini belirtti. Dr. Ozornek, dondurulmuş embriyolarda gecmişte gebelik şansının yuzde 20’lerde iken gunumuzde bu oranın taze embriyo transferi ile aynı oranlara ulaştığının altını cizdi. Dr. Ozornek, ayrıca yapılan araştırmaların, bu yolla doğan bebeklerin anomali acısından risk taşımadığını da gosterdiğini belirtti.