Grip influenza virusunun neden olduğu, bulaşıcı, ateşle seyreden, ozellikle kış aylarında salgınlara yol acan bir solunum yolu hastalığıdır.

Grip birkac gun surebilecek ateş, kas ağrısı, boğazda yanma, oksuruk, yorgunluk gibi rahatsızlıklara yol acar. Grip gecirmekte olan bir kişi hastalığın belirtileri başlamadan bir-iki gun oncesinden başlayarak, hastalığın belirtileri başladıktan sonraki 4-5 gun boyunca bulaştırıcıdır.

Grip virusu genetik yapısında oluşturduğu kucuk veya buyuk değişikliklerle kendini değiştirir ve bu sayede insanların bağışıklık sistemi tarafından tanınamayarak tekrar tekrar hastalık yapabilir. Grip virusunun genetik yapısında meydana gelen kucuk değişiklikler sonucu hemen her yıl bolgesel grip salgınları oluşur.

Ozellikle kalabalık kişilerin bulunduğu kapalı mekanlarda soğuk algınlığı ve grip daha kolay bulaşır, bu mekanların başında da okullar gelir. Bu yıl 66 aylık cocukların da okula başlamasıyla sınıfların daha kalabalık olması, ayrıca yaşca kucuk cocukların temizliklerine yeterince dikkat edememeleri nedeniyle enfeksiyonların bulaşma riski daha da yuksek olacaktır. Bu nedenle cocuklara ellerini cok sık yıkamaları soylenmeli, sınıflar teneffuslerde sıkca havalandırılmalıdır.

Ozellikle alerji hastaları gribal enfeksiyonlardan daha fazla etkilenirler. Bu nedenle sonbaharla birlikte hekimlerinin kontrolunden gecmeli, tedavileri gozden gecirilmeli, grip ve gerekirse zaturre aşıları yapılmalıdır.

Goğus Hastalıkları Uzm. Dr. Sevin Karalar