Astım toplumda en sık gorulen kronik hastalıklardan biridir. Astım hastalarının %50-90’da reflu olduğu saptanmıştır. Bunun nedeni astımın mide başını saran kasları gevşetmesidir. Bu durumda midedeki asitli iceriğin yemek borusuna kacışı kolaylaşır. Reflu varlığında midedeki asitli icerik yemek borusundan yukarı kacarken soluk borusuna da kacar. Soluk borusu ve hava yollarına asitli mide iceriği kacması zaman zaman oksuruğe, zaman zaman da hava yollarında daralmaya-spazma yol acar, bu da astım ataklarını tetikler.
Reflu ve astım arasında anlamlı bir ilişki vardır. Bu nedenle astım hastalarının beslenme duzenlerine ozen gostermeleri, kucuk porsiyonlar haline az az ve sık yemeleri gerekir. Yağlı, baharatlı asitli gıdalardan, kakaolu tatlılardan uzak durmaları gerekir. Ozellikle gece gec saatte yatmadan hemen once yenen yemekler sıklıkla refluye neden olur.
Ramazan ayında oruc nedeniyle tum gun ac kalındığı icin akşam iftarda normalden fazla yenir. Bu da reflu gelişmesine; dolayısıyla astımın alevlenmesine yol acar. Sahurda yemek yiyip tekrar yatmak da yine reflu nedenidir.
Oruc tutmanın astım hastalarına bir etkisi de uzun suren susuzluğa bağlı olarak balgamlarının koyulaşmasıdır. Herkes icin en iyi balgam en iyi balgam sokturucu sudur, bu astım hastaları icin ciddi derecede onemlidir; cunku astım hastalarında hastalıklarına bağlı olarak koyu yapışkan balgam uretilir ve bol su icildiğinde bu balgam yumuşar kolayca oksurukle cıkar ve onların tıkanmalarını engeller. Oruc sırasında butun gun susuz kalan astım hastaları bu koyu balgamı cıkartmakta zorlanır ve astımla ilgili yakınmaları artabilir. Ozellikle hava sıcaklıklarının cok yuksek seyrettiği bu yaz aylarında vucudun susuzluktan korunması gerekir. Ayrıca ilac tedavisi altında olan astım hastalarının sabah akşam kullanması gereken ilaclar aksadığında hastalık bulguları artabilir.
Ozetle butun kronik hastalarda olduğu gibi cok ağır astımlı hastaların ve yaşlı ve astımlı hastaların oruc tutması sağlık acısından onerilmez. Diğer astım hastaları da oruc tutarken şunlara dikkat etmelidir:
İftarda ne kadar ac olurlarsa olsunlar bir anda cok fazla yememeli, yavaş yavaş aralıklı yemeli ve hafif yemekler tercih etmeliler.
Yatmadan iki saat once yemek yemeyi sonlandırmalılar.
İftarda ve sahurda bol su icmeliler.
Sahurda yemek yedikten sonra hemen yatmamalı iki saat sonra yatar pozisyona gecmeliler.
İlac saatlerini doktor kontrolu altında yeniden duzenlenmeliler.