UYKU BOZUKLUKLARI
BU KONU NEDEN ONEMLİ ?
Dunyada yıllardır uyku bozukluğu ile ilgilenen merkezler ve cok sayıda yayın olmasına rağmen ulkemizde bu sorun son yıllarda dikkat cekmeye başlamıştır. Benim bu konuya olan ilgim, 5 aylık oğlum geceleri saat başı uyanmaya başlayınca başladı. Devamlı ağlıyordu ve huzursuzdu. Tum gece ve gunduzumu onu uyutmak icin harcamama rağmen başarılı olamıyordum. Cok kısa surelerle uyuyup uyanıyordu. Bu sorunu cozmek icin araştırdım ve okudum. Ardından eşimle birlikte kendimize uygun olan yontemi sectik ve kısa surede başarılı olduk. Oğlum sabaha kadar bir veya iki defa uyanıp emdikten sonra uyumaya başladı. O gunden sonra o uyumayı oğrendi, ben de onu ne zaman ve nasıl uyutmam gerektiğini oğrendim.
NEDEN UYKU BOZUKLUKLARI SORUN OLARAK KABUL EDİLMİYOR ?
Ne yazık ki ulkemizde cocuk sağlığı ve hastalıkları eğitiminin icerisinde uyku bozukluğu veya cocuklarda uyku duzenin nasıl olması gerektiği ile ilgili ders bulunmuyor. Fakat bu sorunla karşılaşan ve care bulamayan cok fazla sayıda aile var. Aile diyorum cunku uykusuz, mutsuz ve ağlayan bir bebek, uykusuz anne ve uykusuz baba demek; Cok guzel anılarla gecebilecek bebeklik doneminin butun aile icin kabusa donmesi demek.
HER BEBEĞİN UYKU DONGUSU FARKLIDIR
Bebekler, fiziksel aktivite miktarlarını, uyku surelerini ve ağlama surelerini etkileyen bireysel ozelliklerle doğarlar. Bazı bebekler daha az ağlarlar, daha kolay ve yardımsız uykuya dalarlar. Buna karşılık cok ağlayan, kendini sakinleştiremeyen, uykuya dalmakta gucluk ceken bebekler de vardır. Bu durumda kendinizi suclamayın, bu bebeğin mizacıyla ve bireysel ozellikleriyle ilgilidir.
UYKU BOZUKLUĞUNUN ERKEN TANISI ONEMLİDİR
Bebeklerdeki ve cocuklardaki duzensiz uyku alışkanlıklarının tedavisi onemlidir. Bebeğiniz yaşca ne kadar kucukse uyku problemlerini duzeltmek de o kadar kolay olacaktır. Eğer duzeltilmezse inatcı bir bicimde devam eder. Uyku bozuklukları, bebeğin/ cocuğun daha dikkatsiz, konsantrasyon yeteneği duşuk ve agresif olmasına yol acar. Sağlıklı bir uyku gelişen bir beyin icin cok onemlidir.
UYKU BOZUKLUĞU İLE BAŞA CIKILABİLİR
Uyku sorunlarının ortaya cıkmasını onlemek butun anne babaların yapabileceği bir şey. Fakat bu erken başlamayı ve bebeğin uyku ritimlerine dikkat etmeyi gerektiriyor. Bebekler 3-4 aylık olduktan sonra iyi uyumayı oğrenmeye başlayabilirler. Bu ihtiyaclarına ve birkac puf noktasına dikkat edilirse uyku sorunu ortaya cıkmaz. Uyku duzensizliği ortaya cıkmış ise bunun icin bebeğin/cocuğun yaşına gore değişen cozum onerileri aileyle birlikte bir plan dahilinde uygulanmalıdır.
Uyku duzensizliğinden başka uyku bozuklukları da vardır: uyurgezerlik, gece teroru, horlama-uyku apnesi. Her birinin sebebi ve cozum yolları farklıdır. Uyku bozukluklarında onemli olan sorunun erken farkına varmak ve cozum icin uygun seceneği aile ile birlikte uygulamaktır.
Uyku bozuklukları
Sağlık0 Mesaj
●2 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Uyku bozuklukları