Bobrek kistleri iki şekilde olur:
1 Tek Kist
2 Coklu Kist
Tek Kistler :
Bir bobrekte ince idrarlı kese şeklinde ve icerisi sıvı dolu buyuk kistlerdir. Cok defa bobreğin alt veya ust ucunda olur. Doğuştan olabildiği gibi sonradanda oluşabilir. Bobreğin suzucu kanallarının tıkanması ile oluşur.
Belirtileri :
Cok defa belirti vermez. Taş vs. ameliyatlarında tesadufen bulunur. Cok buyurse karın icine yapacağı baskı ile karın ağrıları yapar.
Teşhis :
Bobrek kistlerine en iyi teşhisi ultrason ile konur. Duz bobrek filimin de fazla bir şey gorulmez ilaclı yağlı bobrek filimi nispeten bilgi verir
Tedavi :
Cok buyuk kistlerde, şikayetler fazla ise ve karın ici organlarına baskı yapıyor bobrekte harabiyet meydana getiriyorsa ameliyatla cıkarılmalıdır. On zamanlardaki teknolojik gelişmeye bağlı olarak iğne ile de kist sıvısı boşaltılmaktadır. Fakat bu ikinci metot ile kistin tekrar etme ihtimali cok fazladır. Ameliyat ile kistin civarı cıkarılırsa tekrar etmez.
Coklu Bobrek Kistleri: 3 ozelliği vardır.
1-Doğuştan meydana gelir
2-İki taraflıdır
3-Katılımsal olarak devam eder
Her iki bobrekte cok sayıda ve ceşitli buyukluklerde kistler vardır. Oluşumunda coğunun rahim ici gelişmesi sırasında bobreğin yapı bozukluğundan ileri geldiği zannedilmektedir.
Belirtileri:
Zayıflık ve zayıflama
Bobrek bolgesinde ağrı
% 50 İdrarda kanama
% 60 tansiyon yuksekliği
Baş ağrısı, ayaklarda şişme, nefes darlığı
Tedavi:
İstirahat uygulanır
Uremi tedavisi yapılır
İltihap varsa bununla mucadele edilir
Kist icin ameliyat duşunulmez. Son zamanlarda bobrek nakli ameliyatları duşunulmektedir
Bobrek kistleri:
Sağlık0 Mesaj
●5 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Bobrek kistleri: