Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof Dr Fuat Demirci, anne olmayı erteleyen kadınların sağlık durumlarını muhakkak kontrol ettirmeleri gerektiğini soyluyor.

Gebeliği otelemeyi duşunen kadınlar mutlaka Yumurtalık rezervlerine baktırmalıdır. Yumurtalık rezervi ultrasonografik muayene ve hormon testleri ile kolayca değerlendirilebilir. Bu onlem gereksiz zaman ve para kaybını onleyecektir.

Kız cocukları doğduklarında yumurtalıklarında 400.000 civarında yumurta bulunur. Doğumdan ergenlik donemine kadar gecen surede yumurta uretimi olmaz ve var olan yumurtaların bir kısmı ozelliğini kaybeder. Ergenlik ile birlikte her ay bir grup yumurta olgunlaşmak uzere gelişmeye başlar ancak bir veya iki tanesi olgunlaşırken diğerleri yok olur. Bu doğal fizyolojik bir surectir. Yaş arttıkca Yumurtalık depoları azalmaktadır ve kalanların kalitesi duşuk olmaktadır. 38 yaşında kalan yumurta sayısı 25.000 kadardır.

Kadınlarda gebe kalma olasılığı yaş arttıkca azalmaktadır. Yumurtalıklar icin bu kritik yaş değeri 37'dir. Tup bebek uygulamalarında 25 yaşında bir kadının doğurma olasılığı % 36, 40 yaşında % 16, 44 yaşında ise % 5'in altındadır.

Cocuk sahibi olmayı duşunen kadınlar, yumurtaları olumsuz etkileyen aşağıdaki durumlarda mutlaka Yumurtalık rezervini değerlendirmelidirler

· Sigara iciyorsanız. Gunde 10'dan fazla sigara icimi Yumurtalık rezervini azaltmaktadır

· Radyasyona maruz kaldıysanız veya kemoterapi aldıysanız.

· Cikolata kistiniz varsa

· Yumurtalıkla ilgili ameliyat gecirdiyseniz.

· Ailenizde erken menopoz varsa

Bu faktorler dışında vucutta yıkım urunlerini artıran; dokulara olumsuz etkisi olan uyuşturucu, toksik madde kullanımı, uzun sureli yuksek oranda alkol kullanımı ve bazı metabolik ve immunolojik hastalıklarda uzun sureli ilac kullanımı da ovum depolarını etkilemektedir. Doğurganlık potansiyelini korumak ve surdurmek isteyen kadınlar yukardaki risk faktorlerinden uzak durmalıdır.

Ayrıca, bu risk faktorlerini taşımayan ureme potansiyelini ve yumurta depolarının durumunu merak eden her kadın ultrasonografik muayene ve hormone tahlilleri ile bilgi sahibi olabilir.

Yumurtalıkların ureme fonksiyonlarında azalmayı gosteren bulgularında akılda tutulması gerekir.

Bunlar;

· Adet kanamalarının birbirine yaklaşması ve kısalmasıdr. Daha onceleri 28–30 gunde bir adet goren kadınlarda kanamalar 20-27 gunde bir olmaya başlar. Bazen daha kısa da olabilir. Kanama miktarı değişmeyebilir. Bazı kadınlarda ise bu sure uzar.

· Yumurtalık fonksiyon bozukluğu bulgularından biri de duşuk sayısının artmasıdır. Bu tedavi ile oluşan gebeliklerde de gorulebilir.

· Tup bebek veya aşılama tedavilerinde yumurtalıkların uyarılması sonucunda gelişen yumurta sayısının az olması.

· ilaclar da etkili olmaz ve tedavi başarısını duşuren onemli bir faktordur. Tedaviside yoktur.

ALINTIDIR..