1.'Cocuklar zaten birer kabus, hayat onlarsız daha iyi olacak.'

İnfertilite ile mucadele ederken anne adayına en sık soylenen moral cumlesi: Cocuksuz hayat daha guzel. Daha rahat, butun gece rahat uyuyorsun, paranı kendin icin harcayacaksın gibi moral verici sozler anne olmak isteyen kadın icin yıkım olabilir. Cunku o kadının tek hayali var; ozlemini duyduğu cocuğu bir an once kucağına almak…

Bunun yerine: Cocuğunuzun yaptığı olumlu şeylerden bahsedin.

2.'Endişelenme, olacak, biliyorum.

Bu cumle tehlikelidir cunku 'kadının cocuk sahibi olmama ihtimali de vardır!' Fertilite sorunu buyuk ve cozumsuz olabilir. Soruna olumlu yaklaşmak, moral vermek isteği cok insancıl.

Bunun yerine: Olumsuz olmadan gercekci olun ve tahmin yurutmeyin. Fikir, duygu ve yorumları bir kenara bırakın. Dinleyici olun. Yapılabilecek en onemli şey, yardıma hazır olduğunuzu acıkca belli edip onlara karışmamak. Onerileriye gereksinim duyduklarında kendileri soracaktır.

3. 'Onuncu tup Bebek denemesinde hamile kaldı!'

Yoğun tedavi sureci; iğne, kan testi ve diğer zor işlemler. Bunun bir de maddi tarafı var. Kadın hayatının buyuk bir kısmını yoğun infertilite tedavileri ile gecirirken bircok kadın ' ben yapamazdım' diyebilir.

Bunun yerine: Doktora giderken eşi gelemeyen arkadaşınıza beraber gitmeyi teklif edin. Beraber gulup ağlayabileceğiniz bir arkadaş her şeyi biraz daha dayanabilir kılar.

4. Biliyorum tatilde hamile kalacaksın.'
'Rahatlarsan olur' cumlesinin sempatikleştirilmiş soylemi: tatilde hamile kalırsın. Stres infertilitede başarıyı olumsuz etkileyen onemli bir faktor. Bazen dinlenmiş olmak işe başarıyı getirebilir. Ancak, coğu zaman anne olmaya calışan kadın icin 'rahatla' onerisi sinir bozucudur.

Bunun yerine: Bir akşam eğlence planı yapın. İnfertil kadınlar icin rahatlamak zor olabilir ama eğlenmek, moral eğlencesi yapmak her zaman faydalıdır.

5. 'Evlat edinebilirsin.'

Umudunu kesen anne adayları icin evlat edinmeye doğru giden tunel uzun ve zorlu olabilir. Cunku tup Bebek tedavisinde cocuk sahibi olunacağına dair bir garanti yoktur.

Bunun yerine: Arkadaşınızın bu konuda konuşmaktan fazla hoşlanmadığını hissediyorsanız konuşmayın. Guncel konularda sohbet edin.

6. 'Onun hamile olduğunu uzulursun diye soylemedim'

İnfertilite sorunu yaşayan bazı kadınlar başkalarının hamile olduğunu duymak istemeyebilir. Cevresindekilerin hamileliğe dair haberler verme konusunda tedbirli davranmaları, acıyan gozlerle bakmaları canlarını daha fazla yakar.

Bunun yerine: Arkadaşınız icin zor da olsa destek olmak icin yanında olun. Ona asla acımayın.

7. 'Allah boyle istiyor'

Bazı kadınların anne olmasına yalnızca daha kudretli bir varlık yardımcı olabilir. Ama bunu duymak anne adayına durumunun umutsuz olduğunu hissettirebilir.

Bunun yerine: Arkadaşınıza ibadete yonelmesini değil, infertil kişilerin olduğu destek gruplarına veya forumlara katılmasını onerin. Bu onun icin cok daha iyi olacaktır..

ALINTIDIR..