Sackıran
saclı deride, kaş, kirpik ve vucudun tuyle kaplı bolgelerinde kıl kaybı yapan bir hastalıktır ve sackıran tedavisi mumkundur. Sackıran, en sık saclı deride gorulur. Saclı deride yama veya bozuk para şeklinde sacsız kalmış alanlar gorulur. Bu sacsız alanlar bir tane veya cok sayıda olabilir. Sackıran hastalığında nadiren tum saclı deride kıl kaybı olabilir. Hatta hastalık tum vucuttaki tuylerin dokulmesi şeklinde gorulebilir.

Sackıran hastalığı en sık cocuk ve genc erişkinlerde gorulur. Hastaların %60 ’ı 20 yaş altındadır. Sackıran hastalığında %10-30 oranında aile oykusu bulunabilir.

Sackıran hastalığının nedenleri bilinmemektedir. Ancak stresin sackıranda onemli rol oynadığı duşunulmektedir. Sackıran hastalarında tiroit problemleri yani guatr ve kansızlık sıklıkla gorulebilmektedir. Ancak bu hastalıklar sackıranın nedeni değil, şiddetlendiren faktorlerdir.

Sackıran tedavisi genellikle iyileşme ile sonuclanır. Sackıran hastalığı ortaya cıktıktan sonra %30 hastada 6 ay icinde iyileşme olabilir. 1 yıl icinde ise %50 oranında iyileşme gorulebilir.

Erken yaşta başlayan ve yaygın sac dokulmesi olan hastalarda sackıran tedavisi ve iyileşmesi diğer hastalar gore daha guc olabilir.

Sackıran hastalarının %10-20 ’ sinde tırnak bozuklukları gorulebilir. Tırnak kalınlaşması, tırnak yuzeyinde cukurcuk ve cizgiler başlıca tırnak bozuklularıdr. Sackıranda tırnak bozuklukları hastalığın seyrinin şiddetli olacağının bir bulgusudur.

Sackıran tedavisi icin rutin yapılan laboratuar testleri yoktur. Ancak ozellikle cocuklarda tiroit testleri yapılmalıdır.

Sackıran Bulaşıcımıdır?
Hayır sackıran bulaşıcı bir hastalık değildir. Yiyeceklerle ,icecekler veya teneffus yoluyla sackıranın herhangi bir bulaşma belirtisi gozlenmemiştir.

Sackıran Tedavisi

Topikal(Deriye Surulerek Uygulanan) Kortikosteroidler:
Kortizonlu krem ve losyonlar tedavi başlangıcında kullanılabilir. Genellikle hafif vakalarda tedaviye yanıt alınır.

İntralezyoner Kortikosteroidler:
Sac kaybı olan bolgeye belli oranlarda, cok ince uclu iğnelerle saclı deri icine kortizon enjekte edilir. Cok yaygın sac dokulmesi olmayan hastalarda, sackıran tedavisi bu şekliyle cok guzel sonuclar verebilir.

Sistemil Kortikosteroidler:
Şiddetli vakalarda ağız yoluyla veya iğne olarak kortizonlu ilaclar kullanılır. Kısa sureli kullanılması gereklidir. Uzun sureli kullanımlar sonrası sackıran hastalığının tekrarı sık olarak gorulur. Ayrıca kortizonun yan etkileri ile karşılaşılabilir.

Topikal Antralin:
Antralin maddesi belli oranlarda pomat şeklinde deriye uygulanır. Deriyi tahriş ederek ve bilmediğimiz mekanizmalarla etkili olmaktadır. Kumaşları mor renge boyayabileceği icin kullanırken kıyafet ve carşaflara dikkat edilmelidir.

Topikal Minoxidil:
Sac dokulmesi tedavisinde yaygın kullanılan %5 minoxidil, sackıran tedavisi icin de faydalı bulunmuştur. Diğer tedavilerle birlikte kullanılmaktadır.

TOPİKAL İMMUNOTERAPİ:

Psoralenli Ultraviyole Tedavisi (Puva):
Ultraviyole A ışınları, psoralen maddesi icilerek veya sackıran bolgesine surulerek hastalıklı bolgeye uygulanır. Diğer tedavilerden yanıt alınamamış hastalarda tercih edilen bir sackıran tedavisi yontemidir.

Topikal Pimecrolismus, Tacrolimus:
Sackıran tedavisinde yeni denenmeye başlamış ilaclardır. Tedaviden başarılı sonuclar alınabilmektedir.

Sackıran Tedavisi – Sarımsak
Sackıran hastalığında sarımsak da etkili sonuclar verebiliyor. Bunun icin havana 3 diş sarımsak ve bir miktar tuz ekleyip dovun icine 1-2 damla alkol ekleyin, sackıran olan bolgeyi temiz bir havlu kızarıncaya kadar silin, tuzla birlikte ezdiğiniz sarımsağı merhem surer gibi sac kıranlı bolgeye surunuz. Bu işlemi haftada 1 gun deneyin, en gec 3 hafta sonunda sac kıranlı bolgede kılların cıkmaya başlayacaktır.