Gıdaları satın alırken etiket okuma
Sağlık0 Mesaj
●2 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Gıdaları satın alırken etiket okuma
-
19-09-2022, 16:45:20
Sağlıklı bir yaşam icin vucudumuzun gereksinim duyduğu besin oğelerini yeterli ve dengeli beslenmeyi yaşam tarzı haline getirerek sağlamak mumkundur. Yeterli ve dengeli beslenebilmek ve mevcut kaynakları en ekonomik şekilde kullanabilmek icin besinlerin uretiminden tuketimine kadar gecen tum aşamalarda besin oğesi ve ekonomik kaybı en az seviyede tutmak gerekmektedir.
Gıda maddelerinin hammaddeden başlayarak sofraya gelinceye kadar gecen butun aşamalarda gıda uretim zincirinde gıda guvenliğinin sağlanması, bir başka değişle gıdalarda olabilecek her turlu fiziksel, kimyasal, biyolojik zararların engellenmesi oldukca onemlidir.
Başta uretici olmak uzere yasal kontrol kuruluşları ve tuketiciler tarafından tuketime sunulan gıdanın sağlıklı ve uygun koşullarda olup olmadığı mutlaka denetlenmelidir. Tuketici davranışları bu noktada onemli hale gelmektedir. Satın alınacak olan gıdanın tuketici tarafından kontrol edilmesi, tuketicinin sağlığının korunması ve ekonomik yonden aldatılmasının onlenmesi acısından onemlidir.
Gıdaları Satın Alırken Tuketicilerin Dikkat Etmesi Gereken Kurallar :
Etiket bilgileri dikkatli bir şekilde kontrol edilmeli
Etiketteki gıda maddesi tanımlanmasına dikkat edilmeli ve icindekiler kısmı incelenmelidir.
Uretim izni ya da ithalat iznine dikkat edilmeli
Tarım ve Koy İşleri Bakanlığı'nca verilen uretim izni tarih ve numarasının, urun ithal edilmiş ise Tarım ve Koyişleri Bakanlığı'nın ithalat izin tarih ve numarasının etikette yazıyor olmasına dikkat edilmelidir. Gıda maddesinin etiketi uzerindeki Tarım ve Koy işleri Bakanlığının uretim izin tarih ve numarası o gıda maddesinin guvenliğinin bir gostergesidir.
Son tuketim tarihini kontrol edilmeli
Tuketicilerimizin dikkat etmesi gereken bir diğer kural ise, gıda maddelerinin etiketi uzerinde mutlaka son kullanma tarihinin bulunması ve raf omrunun gecmemesidir.
Son tuketim tarihi gecmiş urunler alınmamalı ve tarihi gecen urunler icin satıcı uyarılmalıdır.Ambalaj uzerinde iki tane son kullanma tarihi / uretim tarihi varsa ya da son kullanma tarihi okunmayacak derecede silik yazıyorsa bu gıda maddeleri satın alınmamalıdır.Son kullanma tarihi gecen gıdaları tuketmek sağlık acısından bir risktir.
Muhafaza şartlarını kontrol edilmeli
Etiket uzerindeki uyarılara dikkat edilmeli ve etiket uzerinde yazılı olan her gıdanın kendine uygun muhafaza şartlarını (ısı, ışık, nem vb ) taşıyıp, satışa sunulduğu kontrol edilmelidir.
Urunun satıldığı rafların sıcaklığına dikkat edilmeli
Buzdolabı ve derin dondurucuda muhafaza edilen gıda maddeleri uygun şartlarda soğutulmalıdır. Orneğin +4 derece de satışa sunulması gereken bir gıda maddesi sıcakta satışa sunuluyorsa kesinlikle alınmamalı ve satıcı bu konuda uyarılmalıdır. Ozellikle et, sut, sut urunleri gibi potansiyel riskli adını verdiğimiz cabuk bozulabilir besinlerin, dondurulmuş urunlerin ve duşuk asitli gıdaların uygun sıcaklıklarda sunulmasına ve soğuk zincirin kırılmamasına dikkat edilmelidir.
Dondurulmuş gıdaların alınması alış verişin sonunda yapılmalıdır. Dondurma ve diğer dondurulmuş gıdalarda cozulup donma durumunu gosteren şekil bozukluğu fark edilen urunler alınmamalıdır.
Ambalaj kontrol edilmeli
Gıda maddeleri satın alınırken dikkat edilecek bir diğer kural ise, o gıda maddesinin dış gorunuşudur. Fiziksel etkiyle ya da mikroorganizma faaliyeti sonucu bozulmuş, bombaj yapmış, şişmiş, delinmiş, sızıntı yapmış, cokuntuye uğramış ambalajlı ve kenarı paslanmış kutu konserve gıdalar kesinlikle alınmamalıdır. Aksi takdirde son kullanma tarihinin bir gecerliliği kalmamaktadır.
Ve son olarak orijinal ambalajından cıkarılmış, satın alınan gıdaların etiket bilgileri ( son kullanma tarihi, uretici firma vb ) mutlaka istenmeli ve kontrol edilmelidir. Doğrudan ve capraz bulaşmanın onlenmesi icin mumkun olduğu kadar orijinal ambalajlı urunler tercih edilmelidir.