Pulmonoloji - Goğus Hastalıkları MEME UCUNDAKİ YARALAR
Sağlık0 Mesaj
●2 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Pulmonoloji - Goğus Hastalıkları MEME UCUNDAKİ YARALAR
-
19-09-2022, 16:44:40
Bebeğini emziren annelerin meme ucunda zaman zaman mantar enfeksiyonu oluşabileceğini soyleyen Gurkan Arıkan, meme ucundaki kızarıklık ve pul pul dokulmelerin mantarın belirtisi olduğunu soyluyor.
Bu belirtilerin dışında acının da bir gosterge olacağını dile getiren Arıkan, bu gibi durumlarda bir uzmana başvurarak engelleyici kremler uygulanması gerektiğini ifade ediyor.
Acıbadem Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Gurkan Arıkan ile roportajımızın son kısmında da mantarlı durumda emzirme devam etmeli mi, sutun az olması durumlarını konuşuyoruz.
Mantar varken anne emzirmeye devam etmeli mi?
Devam edebilir. Mantar o kadar bulaşıcı bir hastalık değil. Mantar, zaten vucudumuzda olan bir hastalık. Bu durumlarda emzirmeye devam etmek gerekiyor. İlaclar, iyileşme konusunda yardımcı ve yeterli olacaktır. Sadece mantar nedeniyle emzirmeyi kesmek, uzun vadeli durumlarda doğru değil.
Sutun az olmasını nasıl yorumluyorsunuz?
Anneler sutunun az olduğunu soylerler fakat coğu zaman bu doğru değildir. Bebek huzurluysa, yeterince idrar cıkarabiliyor, kaka yapabiliyorsa sut yeterlidir. Bebekler emme fonksiyonunu kendileri de ayarlayabiliyor. Bazı durumlar sutun gercekten az olmasına sebep olabilir.
Ne gibi durumlarda bu gercekleşiyor?
Bebekten ayrı yatmak sutun azalmasına sebep olabilir. Bebekle birlikte uyumak bu noktada yardımcı olabilir. Emzirmeyi erken kesmek, emzik, biberon kullanmak bebeği şaşırtır ve sutun azalmasına sebep olur. Bebek cok uyuyorsa belli aralıklarla uyandırıp cocukları emzirilebilir. Annenin bazı hastalıkları da sutun az olmasına sebep olabilir. Annelerin doğum sonrası hızla kilo verme cabası da sutun azalmasına sebep olur. Annenin endişeli ve gergin olmasının yanı sıra ziyaretcilerin yoğun olması da sutun azalmasına sebep olabilir.
Bakanlığın bu konudaki tavsiyelerinde bahsedebilir misiniz?
Anne kendini iyi hissediyorsa, bebek etkili emecek şekilde iyi yerleştirildiyse meme ucuna, istediği sıklıkta sık ve istediği surede emziriliyorsa bebek, emzirme eğitimi verilirse emzirme başarılı olacaktır. Bu tur uygulamalar da memelerde oluşan sut bezelerinin onune gececektir.
Bezelerin ilerlemesi ve ameliyata kadar gitmesini konusunu nasıl değerlendiriyorsunuz?
Şimdiye kadar konuştuğumuz şeyleri uygulayan anneler bu tur sorunlarla karşılaşma riski daha az. Tabii tum bunlara rağmen ve coğu kez doğru emzirme teknikleri uygulanmadığı zaman sut memede kalırsa ya da sut kanallarını tıkanırsa buna mastit enfeksiyon hali diyoruz. Bunun bir diğer durumu ise bu enfeksiyonun apse yapması. Bu gibi durumlarda cerrahi mudahale gerekiyor.