Temel besin maddeleri arasında yer alan, protein ve demir gibi minerallerin kaynağı kırmızı et, uygun koşullarda muhafaza edilmediği durumlarda insan sağlığını tehdit eden bir hale geliyor.




Etin sağlıklı ve kaliteli olup olmadığının başlıca kriterleri rengi, yumuşaklığı, su salma oranı ve tadı. Et dengeli beslenmede onemli bir yere sahip, hayati onem taşıyan B kompleksi vitaminler, demir, fosfor, cinko, potasyum, sodyum, magnezyum gibi mineraller acısından zengin, aclık hissini kolay gideren, iştah acma ozelliği, lezzeti ve barındırdığı yuksek değerli protein ile sıklıkla tuketilmesi tavsiye edilen besin maddeleri arasında yer alıyor. Buna ilave olarak hayvansal kokenli proteinler organizma tarafından onemli duzeyde kullanılabilme oranına sahiptir. Bu oran et ve et urunlerinde %95 ’in uzerinde iken bitkisel kokenli proteinlerde yuzde 65-75 civarında. 70 kg ağırlıktaki bir insanın ortalama protein ihtiyacı gunde 70 gram olarak belirlenmiş durumda. Bu ihtiyacın tam olarak karşılanabilmesi icin en az yuzde 40-50 ’sinin hayvansal proteinlerden karşılanması sağlıklı beslenme acısından son derece onemli. Gunde yaklaşık 200 gram et tuketimi hayvansal protein ihtiyacını, 400 gram et tuketimi de gunluk protein ihtiyacını karşılamak icin yeterli.

Sağlıklı beslenmenin yapı taşlarından en onemlisi olan et, uygun şartlar altında uretilip muhafaza edilemediği durumlarda ise, insan sağlığını tehdit eden bir besin maddesi haline donuşebiliyor. Tuketicilerin sağlığının korunması, etin dayanıklılığının artırılması ve daha uzun sure saklanması ise ancak kontrollu ve hijyenik şartlar altında uretim ve depolama ile mumkun hale geliyor.

Etin Kalitesinde İlk Etken Sağlıklı Besi

Konu etin kalitesine geldiğinde ise hayvanın turu, cinsi ve yaşının yanı sıra, ozellikle kesim oncesi ve sonrası koşulların da etin kalitesinin oluşumunda onemli rol oynadığını belirtti. Kesimi yapılacak hayvan yetiştirilirken de, kesimi ve paketlenmesi yapılırken de uzmanlar denetiminde olmalı, hijyen koşulları maksimum seviyede sağlanmalı.

Her Koyu Renk Et Kalitesiz Anlamına Gelmez

İnek eti soluk kırmızı, yağları ise limon sarısıdır. Boğa eti, koyu kırmızı renkli, yağları beyazımsıdır. Dana eti soluk kırmızı, okuz eti ise kırmızımtırak, yağları beyaz-sarıdır. Koyun eti acık kırmızıdan kiremit kırmızısına kadar değişen tonlarda kırmızıdır. Ayrıca, aynı ırk hayvanlarda bile, etin alındığı bolgeye gore renginde farklılık gorulmektedir. Tuketicilerin renkle ilgili dikkat etmesi gereken husus, satın aldıkları etlerin birbirinden farklı tonlarda da olsa, acıktan koyuya değişen kırmızı renkte olmasıdır. Tuketiciler, kırmızı renkte olmayan, uzerinde bolge bolge koyu renk halkalar bulunan etlere karşı temkinli davransınlar, bu etleri tuketmemeye ozen gostersinler.
Etin Suyunu Salmamış Olması ve Yumuşaklığı Onemli


Tuketiciler suyunu salmış eti soluk renkli gorunumunden kolayca anlayabilirler. Sağlıklı et mutlaka parlak renkte olur. Ozellikle parcalanmış etlerde etin bulunduğu kabın icerisinde fazla miktarda sıvı birikmemiş olması gerekir.

Taze ve kaliteli bir et diri gorunur, yuzeyi kurumamış olmalıdır. Buna karşılık aşırı ıslaklık ve yapışkan doku da etin sağlıksız olduğunun gostergesidir. Et secimi yaparken bu hususlar goz onunde bulundurulmalıdır. Ayrıca, piştikten sonra, kolay ciğnenebilmesi, etin parcalara bolunme kolaylığı ve ciğneme sonrası ağızda kalan miktarı etin kalitesinin gostergesidir.

Etin rengi, dokusu, gorunumu gibi faktorler kaliteli et kriterlerine uygunluk gosterse de, tuketiciler satın aldıkları eti pişirdiklerinde, tencerenin kapağını acar acmaz, ağırlaşmış, ilac kokusu ya da dezenfektan kokusu gibi farklı bir koku hissediyorlarsa bu eti asla tuketmesinler.

Eti Dışarıda Bekletmeyin

Alışveriş yaparken et ve et urunlerini en son alınmalı, dışarıda bekletilmemelidir. Eve gelir gelmez de gunluk kullanım miktarına gore parcalara ayırıp derin dondurucuda saklamak onemlidir. Ev hanımlarına tavsiyemiz donmuş etlerin cozduruldukten sonra tekrar dondurulmaması yonunde.

ALINTIDIR.