Alerjik nezle ve tekrarlayan enfeksiyonlar coğu kez geniz eti ve bademcik buyumesi ile sonuclanıyor. Burun tıkanıklığı ve uyku apnesi olan cocuklarda geniz eti ve bademcikler operasyonla alındığında, uyku apnesi %80-90 duzeliyor. Ancak alerji tedavisi yapılmadan bademcik ve geniz eti alınan her 4 cocuktan birinde geniz eti yeniden buyuyor ve şikayetler tekrarlayarak kısır bir dongu oluşuyor.

Burundan ve ağızdan rahat nefes almanın sağlık acısından onemi buyuktur. Cocukların gelişimindeki rolu fazladır. Buyume ve gelişim geriliğine, dikkat dağınıklığına, okul başarısızlığına, zeka problemine, kalp ve akciğer rahatsızlıklarına sebep olabilen bademcik ve geniz eti problemlerinin, altta yatan sebebin mutlaka araştırılması gerekir. Horlayan ve sık hastalanan cocukta geniz eti ve bademcikler alınsa bile hastalık tekrarlar. Ameliyat oncesi mutlaka altta yatan sebebin bulunması ve alerjinin araştırılması gerekir.

Alerjinin tedavi edilmesiyle ameliyata gerek kalmadan geniz eti ve bademciklerin kuculmesi ve burun tıkanıklığının gecmesi mumkundur. Eğer Alerji tedavisiyle gecmeyen horlama ve uyku apnesi varsa, geniz eti ve bademcik ameliyatı duşunulebilir. Cocukların tekrar ameliyat olmak zorunda kalmaları yaşam kalitelerini bozar.

Uyku Kalitesi Duzelen Cocuğun Okul Başarısı Artar

Alerji tedavisiyle burnu acılan cocuğun uyku kalitesi duzelir, uyku kalitesi duzelen cocuğun okul başarısı yukseliri, gece uykuda buyume hormonu salgısının artması sebebiyle buyumesi hızlanır, iştahı artar. Burun tıkanıklığı sonucu orta kulak enfeksiyonu, sinuzit ve en onemlisi astım gelişimi onlenebilir. Cocuklarda alerjik hastalıklar bir butun halinde oluşur. Alerjik nezlesi olan cocukların coğunda alerjik bronşit/astım da bir sure sonra bu tabloya eklenir Ozellikle geniz akıntısının 10 gunden fazla surduğu alerjik rinosinuzit hallerinde, astım riski daha yuksektir. Alerjik cocukta, alerjik nezlenin ve burun tıkanıklığının sonucu olan sinuzitin onlenmesiyle astım gelişmesi engellenir. Bu nedenle alerji tedavisinin bir butun olarak yapılmasının sorumlu alerjinin saptanması ve eğer uygunsa dilaltı aşı tedavisi ile kokten cozum, alerjiyi bir butun olarak tedavi edebilir.

ALINTIDIR..