Merhaba..
Ritmik calışmalar, mental durumu ne olursa olsun cocukların eğitiminde oldukca onemlidir.. Zira ritmik calışmalar, cocukların matematiksel zekalarını geliştirir.
Claışmaya başlamak icin cocuğunuzun durumu oldukca onemli tabii ki.. Ancak profesyonel bir muzisyen değil iseniz uygulayabileceğiniz temel calışmalar tum mental seviyelerde etki eder..
Bunun icin tavsiyem oncelikle bir "Metronom" edinmeniz olacaktır..
Yukarıda gorduğunuz resimlerin tamamı "metronomdur".. ve muzik mağazalrında kolaylıkla bulabilirsiniz..
Metronomunuzu aldıktan sonra cocuğunuzun vurarak ses cıkarabileceği bir calgıya ihtiyacınız olacak, tabii ona gostereceğiniz icin bir tane de sizin ihtiyacınız olacak.. Cocuğunuzun kafasının karışmaması adına calgıların aynı goruntude olmasını tercih edebilirsiniz.. Bunu evde geniş yoğurt kaplarını kullanarak sağlayabileceğiniz gibi oyuncakcılarda satılan oyuncak trampet veya kucuk davulları da kullanabliirsiniz.. Shaker dediğimiz sallayarak ses cıkaran enstrumanları daha ileride tercih etmelisiniz.. cunku bu cocuğunuzun ilgisini dağıtacaktır.. Ve calışmalara başlamadan nce bir sure bırkın cocuğunuz istediği gibi vursun eğlensin.. sonra calışmaları bir ders niteliğinde başlatın.. Daha onceki yzımda da belirttiğim gibi eğer okula gidiyorsa evladınız, oğretmeninden bunu odev olarak dikte etmesini isteyebilirsiniz.. boylece evde işiniz biraz daha kolaylaşacaktır.. Ayrıca unutmadan yazayım cocuklarınızın ilgisi hemen dağılabileceği icin bu calışmaları yaklaşık olarak 4-5 dakikadan fazla yapamayacaksınız ilk etapta.. ancak daha sonra kademe kademe minimum gunluk yarım saaate kadar cıkartmaya bakın..
CALIŞMA I. AŞAMA
Ritim calışmasına bir bir ritim ile başlayacağız..
Metronumunuzu 60 a ayarlayın.. actığınızda duzenli tıklamalar duyacaksınız.. bu tıklamalar sizin klavuzunuz olacak.. cunku oncelikle siz yapacaksınız ve cocuğunuzdan size eşlik etmesini isteyeceksiniz.. Eğer tıklamalar cocuğunuzun vurabiliyor olması icin fazla ise rakamı duşurduğunuzde tıklamalarında aralıkları uzayacak ve yavaşlayacaktır..
İlk yapmanız gereken her bir tık sesiyle aynı anda elinizdeki davula vurmak olsun.. Oncelikle tek el kullananın... farklı elleri kullanmak ozellikle otistik cocuklardaki obsesiflik yuzunden cocuğunuzun kafasını karıştırıcı ve sinir bozucu olabilir..
Sağ elle ritime uyarak tıklarınıvı vurmaya başlayın.. daha sonra bunu cocuğunuzdan da yapmasını isteyin.. braz sabırlı olun.. ritmik şekilde duzgun vurmak farklı mental seviyelerde farklı zamanları kapsar.. AMa sağ eli ile duzgun bir ritim yakalayana kadar anlatacağım diğer calışmaya gecmeyin. tum calışmalar icin bu gecerli olacak.. bir şeyi yarım değil ya da yapıyormuş gibi değil, sadece tm yapmaya başladığında diğer calışmaya gecebilirsiniz.. İki calışmayı birleştirmek işi de aynı ozen ve sabrı gerektirir.. bunu unutmayın.. Şekil ile goseterirsek:
CALIŞMA II. AŞAMA
Şimdi yukarıda yaptığını calışmayı sol el ile yapın.. Sağ eli kullanmak isteyecektir illa.. ancak buna şimdilik engel olmlısınız.. cunku ikinci calışmada kullanması gereken sol el ile ilk calışmada sindirdiği sağ el ortalığın karışmasına sebep olacak ve kaos yaratacaktır..
CALIŞMA III. AŞAMA
Şimdi sıra geldi duzenli el değiştirmeye.. her 4 tık da bir el değiştirmeye başlayın.. once sağ el ile 4 kere mentronom 60 'da vurduktan sonra sol ele gecin ve 4 kere sol el ile vurun.. El değiştirmede ilk etapta metronom tıkı kacırabilirsiniz. ancak bu calışmanın tamamlanmış olması icin seri şekilde el değiştiriyor olmak lazım.. duzenli şekle girdikten sonra yeni bir ritim ile tanışmaya hazırsınız..
CALIŞMA IV. AŞAMA
Şimdiki calışmada metronomunuzun her tıkında iki eşit vuruş yapacaksınız.. yani metrnomunuzun tıklaması ile vurduğunuz ilk darbeden sonra ikinci bir darbe vuracaksınız ve ucuncu dabeyi vurduğunuzda metronomunuzdan ikinci tık gelmiş olacak.. şekil ile gosterirsek:
Bu calışmayı yaparken oncelikle yine elleri tek tek kullanalım. Daha sonra her bir iki tık da bir el değiştirelim..
Bu aşamada cocuğunuz artık ritim konusunda biraz daha hızlanmış olacak.. şimdi benzer şekilde calışabileceğnz iki ritim kalıbı daha vereceğim..
Bu kalıpları da kısaca acıklayacağım.. Şunu unutmamalısınız.. Tum ritim kalıplarını calışırken
1. Cocuğunuzun tam anlamıyla yaptığına ikna olmadan değişiklik olsun diye yeni bri kalıba gecmeyin.
2. Her calışmada once elleri teker teker kullanın.. daha sonra tarif ettiğim şekilde ritimleri kendi iclerinde dğeişik ellerle kullanın
3. Eğer mentronom 60 hızlı geliyor ise 50 - 40 - 30'a kadar inin.. yapabildiği ritimle başlayın ancak en nihayetinde geldiğiniz yer yine metronom 60 olsun..
Diğer Ritim kalıpları
1. Aşağıdaki calışmada elleri teker teker kullandıktan sonra, El değiştirme vakti geldiğinde oncelikle yine kalıpları sırası ile elleri değiştirerek kullanabilirsiniz.. yani sağ el (1-2-3) sonra sol el (1-2-3).. daha sonrasında ise; 1 sağ elle, 2/3 sol elle gibi kombinasyon yapabilirsiniz..
2. Aşağıdaki calışmada elleri teker teker kullandıktan sonra, El değiştirme vakti geldiğinde oncelikle yine kalıpları sırası ile elleri değiştirerek kullanabilirsiniz.. daha sonrasında ise; 1 sağ elle, 2 sol elle, 3 sağ elle, 4 sol elle gibi kombinasyon yapabilirsiniz..
Daha sonra yukarıdak tum bu kombinasyonları birleştirerek eğlenceli parcalar ortaya cıkarabilirsiniz:
Mesela:
Ritim calışmalarının ilk kısmında ilk etapta anlatmak istediklerim bunlardı..
Calışmaları uygulayana annelerden ricam hernagi bi r durumda bana haber veremleri ... orneğin gosterilen bir gelişme olduğunda ya da calışmada anlamadığını bir kısım bulunuyorsa eğer bana geri donuş yapabilirseni cok sevinirim..
Şimdiden kolay gelsin..
MuZiKLe TeDaVi - 2 (RiTiM I)
Sağlık0 Mesaj
●2 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- MuZiKLe TeDaVi - 2 (RiTiM I)