Dehşet bir bakışa sahip olunmasına yol acan goz cıkıklığı tiroid hastalığından kaynaklanır. Tedavide gec kalındığında ise gorme kaybına yol acabilir.

Prof. Dr. Mehmet Unal

Goz Hastalıkları Uzmanı




Boyunun on kısmında bulunan tiroid bezi hastalığı, vucutta başta goz olmak uzere bacak ve ayaklarda etkilenme yapabilir. Hastalığın gozde yarattığı rahatsızlıkların başında ise goz cıkıklığı, şaşılık, cift gorme, ust goz kapağında aşırı yukselme nedeniyle ustte gozun beyazının gorulmesi gelir. Goz arkasında gorme siniri sıkışması sonucu gorme kaybı oluşabilir. Orbita Dekompresyonu ameliyatı ile gozun yerine oturtularak estetik bir yarar sağlanır. Bu ameliyatla aynı zamanda sıkışıklık giderilerek korluk onlenebilir.





Korluk oluşabilir

Goz cıkıklığının en sık bilinen nedeninin tiroid hastalığıdır. Bu şekilde oluşan goz cıkıklığında goz kaslarında aşırı kalınlaşma, sertleşme oluşur. Bu durum gorme sinirine zarar verdiği icin gorme kaybı ve korluk oluşabilir




Ameliyatla hem estetik hem sağlık kazanın

Goz cıkıklığında tedavide gec kalınması durumunda gorme kaybı yaşayan hastalarla karşılaşılabilir. Orbita dekompresyonu ameliyatı ile goz yuvasını genişletilir. Goz yuvası (Orbita) ile diğer organlar arasında kemik duvarlar vardır. Ameliyatla bu kemikler cıkarılır. Orbita yağ dokusunun bir kısmı alınır ve one doğru cıkmış olan goz yerine oturtulur. Bu ameliyat goze ve gormeye bir zarar vermez.

Bu ameliyatla hasta deşhetli bakışlardan kurtularak estetik bir goz yapısına kavuşur. Ayrıca her 3 hastadan birinde bulunan goz arkasında gorme siniri sıkışması sonucu gorme kaybı varsa sinir sıkışıklığı giderilerek korluk onlenir.

Kaynak:Sağlıklı Yaşam