Erken evre belirtileri genellikle ihmal edilecek kadar hafif olan Alzheimer hastalığının teşhisi, hipertansiyon, diyabet, MS, Parkinson gibi bircok hastalıkta olduğu gibi goz muayenesiyle yapılabilir.
Op. Dr. İsmail Hakkı Ozeren
Goz Hastalıkları Uzmanı
Dunyada 40 milyon, ulkemizde ise 400 bin civarında kişide gorulduğu tahmin edilen Alzheimer hastalığı, cağımızın en onemli sağlık sorunlarının başında geliyor. Sinir hucrelerinin hasar gormesi sonucu meydana gelen Alzheimer hastalığında erken teşhis, hastalığın kontrol altına alınıp, hızlı ilerleme surecini yavaşlatır. Her 6 ayda bir yaptırılacak goz muayenesinin Alzheimer hastalığının erken tanısında cok onemli rol oynar. Gozdeki sinir liflerinde incelme, harabiyet ve koku duyusunda azalma gibi belirtiler Alzheimer hastalığında kendini gosterir. Ancak cabuk fark edilmeyen bu etkenler, hastalığın teşhisini de geciktirir. Beyin, goz siniri ve koku siniri aynı karakterde olduğundan sinir sistemi hastalıkları ile goz retinasının incelenmesi arasında cok yakın bir ilişki vardır. Alzheimer, Parkinson ve MS gibi hastalıkların beyinde yarattığı hasarlar, ilk once goz icindeki belirli katmalarda ortaya cıkmaktadır. Ozellikle genetik gecmişinde bu hastalıklardan olan kişilerin duzenli olarak goz kontrolleri yaptırmaları gerekmektedir.
Belirtiler glokom ve sarı nokta hastalığıyla benzer…
Beyinde kronik hasar yapan Alzheimer hastalığı, gozde kronik sinir hasarına yol acan hastalıklarla benzer ozellikler taşır. Ancak duzenli yaptırılan goz muayenesinde kullanılan OCT (oculer kompoturize tomografi) tetkikiyle, Alzheimer, Parkinson gibi hastalıkların teşhisini koymak mumkun. Glokom ve sarı nokta hastalığının tanısında kullanılan, gunumuzde altın standart olarak kabul edilen OCT tetkiki artık Alzheimer ve Parkinson hastalığında da uygulanmaktadır. Gozun arkasında yer alan retina kısmında 10 katman bulunur ve bu katmanların belli bolumlerinde oluşan incelmeler, Alzheimer hastalığının beyindeki sinir hucrelerinin yol actığı hasarlara paralellik gostermektedir. OCT ve FAF (fundus autofluorescence) retina tetkikleriyle bu hastalıkların tanısını koymak artık daha kolay. Bununla birlikte sarı nokta hastalığında, retinada yer alan lekelerin icerisinde Alzheimer hastalığına yol acan ‘Beta Amiloid ’ adlı proteinin bulunur.
Ozellikle ailesinde Alzheimer hastası olan, hafif bilinc bozulması yaşayan ve 50 yaşın uzerindeki her bireyin duzenli goz muayenesinden gecmeleri, OCT tetkiklerini yaptırmaları gerekir.
Kaynak:sağlıklı yaşam
Hastalıkları Gozde Yakalamak Mumkun!
Sağlık0 Mesaj
●2 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Hastalıkları Gozde Yakalamak Mumkun!