Mide Reflusu olarak bilinen Gastro Ozofageal Reflu hastalığı, mide iceriğinin yemek borusuna geri kacması nedeni ile oluşur. Reflu, asit ,safra ve pankreas sıvısı iceren mide iceriğinin yemek borusuna gelmesi ve uzun sure temas etmesiyle yemek borusunun kendini bu mide iceriğinden koruma ozelliğinin yok olmasından kaynaklanır.




Erişkinlerin yaklaşık %20'sinde reflu gorulur. Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Levent Eminoğlu, bol miktarda gıda tukettiğimiz Ramazan ayında refluye yol acabilen yiyecekler hakkında detaylı bilgi veriyor!

Bir reflu hastası her zaman icin beslenme konusunda kendi uzmanı olmalı ve kendisini en cok etkileyen gıdaları belirleyip bu gıdaları mumkun olduğunca diyetinden cıkarmalıdır. Her gıda her kişide aynı etkiyi yapmayacaktır. Yediğimiz gıdanın ne olduğunun yanı sıra, yediğimiz miktar, yediğimiz zaman ve yanında tukettiklerimiz, bu gıdaların etkisini değiştirecektir.

Narenciye ve reflu
Portakal, greyfurt ve ekşi mandalina ile limon klasik olarak reluyu tetiklerler. Cok asitli olduklarından bu gıdaların tuketilmesi mide ve goğuste yanmaya neden olabilir. Ozellikle ac karnına yenmemelidirler. Miktar sınırlandırıldığı ve tok tuketildiği surece cok sorun yaratmayabilirler.

Domates ve reflu
Likopen icermesi nedeni ile ozellikle son yıllarda cok sağlıklı bir sebze olarak nitelendirilen domates asidik yapıda olduğundan ozellikle yatkınlığı olan kişilerde refluye neden olabilir. Ac karnına tuketilmesi refluyu daha da artıracaktır. Pişmiş domatesin boyle bir etkisi yoktur.

Baharatlar ve reflu
Acı yeşil biber, kırmızı biber ve karabiber iceren gıdalar reflunun en buyuk tetikleyicilerindendir. Baharatlar aşırı tuketildiklerinde reflusu olmayan kişilerde dahi midenin savunma mekanizması olan alkali ortuye zarar verebilirler. Reflu hastalığı olan kişilerde ise asit salınımını artırarak goğuste yanmayı tetiklerler. Bu nedenle coğu kez yanma hem mide hem de goğuste algılanabilir.

Nane ve reflu
Coğu kez mide bağırsak hastalıklarında rahatlama ve tedavi amaclı kullanılan nane aslında bir reflu tetikleyicidir. Yemek borusu ve mide arasındaki kapak duzeneğinde gevşemeye yol actığından mide iceriğinin yemek borusuna geri kacışını artırır ve refluyu başlatır. Ozellikle mide ici basıncının arttığı yemek sonrası donemde tuketilmemelidir.

Eski kaşar, fıstık, yağlı pirzola ve reflu
Bu gıdaların ortak paydası hepsinin cok yağlı olmasıdır. Yağlı gıdalar mide boşalımını geciktirir. Mide boşalımı geciktiğinde basınc yuksek kalacağından mide iceriğinin yemek borusuna geri kacışı hızlanacak ve kolaylaşacaktır. Ozellikle de akşam yemeklerinde yağlı gıdalardan kacınılmalıdır.

Alkol ve reflu
Ozellikle fermente edilmiş alkoller (kırmızı şarap, viski, konyak ve bira) refluyu arttırır. Ozellikle yağlı bir yemeğe eşlik ettiklerinde bu etki cok daha fazla gorulecektir. Refluyu arttırmalarındaki en onemli etken nanede olduğu gibi mide ve yemek borusu arasında calışan ve refluye engel olan mide kapak duzeneğinin basıncını duşurmeleri ve refluyu kolaylaştırmalarıdır.

Kafein ve reflu
Kahve, cay, tatlandırılmış gazlı icecekler, buzlu cay gibi kafein iceren icecekler coğu reflu hastasının yakından bildiği gibi refluyu cok hızlı şekilde tetiklerler. Kahve severlerin sabah kahvesi sonrasında gun sonunda kahve ve kafein iceren diğer icecekleri tuketmemeleri gerekir.

Cikolata ve reflu
Cikolata iki nedenle refluye yol acar. Birincisi ozellikle de ac karnına ve cok miktarda tuketildiğinde yemek borusu ve mide arasındaki kapak duzeneğini gevşetmesi, ikincisi ise kendisi tek başına reflu nedeni olan bol kafein icermesidir.

Gazlı icecekler ve reflu
Gazlı icecekler yemekle birlikte tuketildiğinde zaten artmış olan mide ici basıncını, icerdikleri basınclı gazın midede serbest hale donuşmesi ile cok daha fazla arttırırlar. Artmış olan bu basınc ise mide iceriğinin yemek borusuna kacışını cok kolaylaştırır.

Kaynak:yaşam sayfaları