Gece cocuğunuzun odasından gelen ‘havlar tarzda oksuruk’le uyandığınız oldu mu? Cocuğunuzun hic yakınması yokken aniden başlayan oksurukle, boğuk ses, zorlu solunum ve hava aclığı ile karşı karşıya kaldınız mı? Ozetlediğim tablo, ozellikle bu mevsimde, ek olarak ilkbahar ve sonbaharda gorulen krup (laringotrakeobronşit) sendromudur. Krup, ozellikle altı ay ile uc yaş arası cocuklarda gorulen virus ve bakterilerin yol actığı, gırtlak ve ses tellerinin tutulduğu bir hastalık tablosu. Bulaşma enfeksiyonu taşıyan kişinin, oksuruk veya hapşırığıyla havada asılı kalan damlacıklarla ya da direkt temasıyla bulaşır.

Belirtileri:
- Genellikle geceleri ani başlayan havlar tarzda oksuruk
- Oncesinde ust solunum yolu rahatsızlığı
- Nefes alma sırasında metalik, kaba bir ses
- Huzursuzluk
- Nefes almada gucluk
- Hızlı nefes alma
- Hava aclığı...

Ne zaman hastane?
Aşağıdaki durumlar dikkatini cekiyorsa vakit kaybetmeden cocuğunuzu hastaneye goturmelisiniz:
- Nefes almada zorluk
- Deri ve tırnaklarda morarma
- Sıkışık ve zorlu solunum
- Goğus kafesinde cekilme
- Yuksek ateş...

Tedavisi
Gece aniden Krup tablosuyla karşılaştığınızda doktora başvurmadan once cocuğunuzu giydirip balkona veya bahceye cıkarın, soğuk hava solumasını sağlayın. Bu, onu rahatlatır. Ya da buzdolabınızın derin dondurucusunu acıp cıkan soğuk havayı solumasını sağlayın. Cunku soğuk hava ses tellerindeki odemi azaltarak cocuğun nefes almasını kolaylaştıracaktır.
Tedavide altın standart, soğuk buhar ve kortizon uygulamasıdır. Viral Krup tablosunda antibiyotiğe gerek yoktur. Ama bakteriyel Krup sendromunda antibiyotiğe başlamak gerek. Ateşi varsa duşurmek, huzursuzsa sakinleştirmek ve ılık su ya da bitki cayı icirmek tedaviyi kolaylaştırır. Tekrarlayan tabloda ise gastroozefagial refluyu gozardı etmemek gerekir.
Sevgili anne, babalar danışmak istediğiniz konuları mail adresime yazabilirsiniz. Sorularınızı bekliyorum.

Posta