Kardiyoloji Bolumu Uz. Dr. Ozlem Batukan Esen, 'Goğse gelen ani darbelerin olumsuz etkileri' hakkında şu bilgileri verdi:
Goğse gelen toplar ani olumle sonuclanabilir!

"Kalbe travma sonucu kalp durmasına neden olan olaylar % 30 oranında, sporla ortaya cıkmaktadır. Genellikle rekabet iceren ve hızlı carpmaların olduğu; hokey, beyzbol, futbol, basketbol gibi carpışmaların yoğun olduğu sporlar ani kalp durması riski oluşturur. Ozellikle hokey ve beyzbol gibi sporlarda goğse alınan travma sonrası olume gidiş cok hızlıdır.

Bu hızlı gidişin ana nedeni, goğus duvarına carpan topun etkisi ile kalpte olumcul ritim bozukluklarının gelişmesi ve anında mudahale edilmediği takdirde ortaya cıkan ani kalp durmasıdır. Bu tur travmalarda olağandışı bir guc sarfiyatına da gerek yoktur. Ani olumler, sporun kuralları icinde ortaya cıkabilir. 10-12 metrelik mesafelerden 45 – 80 kilometre/ saat hız aralığındaki topların carpması bu etkiyi yaratmaktadır. Bu tur olumle sonuclanan spor karşılaşmaları sırasında goğus duvarını koruyan kıyafetlerin giyilmesi kalbin korunmasında etkili bir rol oynamaktadır.
Dovuş sporlarındaki travmalara dikkat!
Goğse gelen darbe en cok goğus duvarının ortasına ve sol meme uzerinde etkili olmaktadır. Travma ne kadar kucuk bir alanda ve hızlı yaşanırsa, olum daha cok gorulmektedir. Bunlar da vucut vucuda carpışma, yuvarlanma, tekme, karate, judo gibi dovuş sporlarında oluşan darbelerle ortaya cıkmaktadır.

Beden eğitimi derslerinde carpışmalar olumle sonuclanabilir
Ani ritim bozulması ile ortaya cıkan olumlerin en onemli nedenlerinden biri de % 30 oranında, okul alanlarında beden eğitimi derslerindeki carpışmalar ve goğse gelen darbelerdir. 12-13'lu yaşlarda beden eğitimi derslerinde oğrenciler carpmalar sonucu ani kalp olum nedeniyle kaybedilmektedir. Ailesinde erken yaşta ve ani kalp olumu hikayesi bulunan genclerin ozellikle kalp hastalıkları yonunden değerlendirilmesi gerekir.

Cunku yapısal bir kalp hastalığı, fark edilmeyen ritim bozukluğu ve kalp kası hastalıkları olanlar, ani carpma ve travmalar nedeniyle, olum tehlikesi ile karşı karşıya gelebilir. Bu nedenle cocukların kucuk yaşlardaki şikayetlerinin dikkate alınması cok onemlidir. Nefes daralması ve carpıntı gibi şikayetler dile getiren cocukların, kalp hastalıkları yonunden tahlil ve tetkiklerinin yaptırılması gerekir. Okullarda beden eğitimi derslerinde kullanılmak uzere, carpmanın etkisi ile kalbi duran kişiye eğitimli profesyonel personel tarafından, kalp masajı ve defibrilatorle elektroşok uygulanmalıdır.

Evde beslediğiniz hayvana ve cocuğunuza da dikkat edin!
Kalbin olumcul bir aritmi ile durmasının en onemli nedenlerinden biri de, goğse gelen travmaların yuzde 15 oranında, geniş bir alanda etkili olmasıdır. Evcil hayvan beslemek, stres alıcı ve rahatlatıcı etkisi ile kalp sağlığına olumlu etki yapmaktadır. Ancak evde beslediğiniz kedi ya da kopeklerin de ani pati darbeleri, ritim bozukluklarına neden olabilir. Goğse gelen ani darbelerin yıkıcı bir etki yapması icin cok sert ve kucuk bir alanı kaplaması gerekir. Ancak aniden goğsunuze doğru atlayan ve patileri ile sert bir darbe oluşturan ev hayvanlarına da dikkat edilmesi gerekir. Aynı şekilde kucuk cocukların da yumruk ve kafa darbelerine karşı dikkatli olunmalıdır. Cunku ani bir şekilde goğsunuze alacağınız bir kafa darbesi ya da koşarak hızlı bir şekilde goğus bolgenize atlayan cocuğunuzun oluşturduğu darbe, ani ritim bozukluklarına yol acabilir.

Hayvan darbeleri olumcul olabiliyor!
Yalnızca evde beslenen evcil hayvanlar değil, ozellikle Anadolu'da hayvan toslaması ya da goğse alınan cifte darbeleri kalp damarlarına geldiğinde damar tıkanmasına ve enfarktuse neden olmaktadır. Ancak bu tur sert darbeler daha cok ani ritim bozukluğuna bağlı olumlere yol acmaktadır. Kalpte organik bir sorun varsa, darbeye bağlı olumler daha sık gorulmektedir.

Trafik kazalarında otomobil direksiyonu riski!
Trafik kazaları sırasında otomobil direksiyonu ve bazı durumlarda yeterince acılmayan hava yastıklarının goğus duvarına carpması ile kalp uzerinde travmatik bir etki oluşturmaktadır. Bu etki ile kalp, goğus kemiği ile sırt kemikleri arasında sıkışarak ciddi olumcul durumlar ortaya cıkmaktadır. Bu durumlar ani kalp olumu, olumcul aritmiler, kalp duvarlarının veya kapaklarının yırtılması gibi ciddi durumlar olarak sıralanabilir.

Kalpte ani ritim bozukluğuna bağlı olumlere neden olan gunluk aktiviteler:
Oyun amaclı yapılan boks macı
Hıckırıkların gecmesi icin goğse uygulanan baskı
Hızlı ve sert kartopunun goğse isabet etmesi
Trafik kazaları
(Trafik kazalarında esnek olan goğus on kemikleri ile sırttaki omur kemikleri arasında kalbin sıkışması, ritim bozukluğuna ve kalbin durmasına neden olabilir)

Ani kalp durmasında saniyeler cok onemlidir!
Ani kalp durması saniyeler icinde solunum durması ile sonuclanır. Bu durumda yaşam desteği (resussitasyon) adı verilen kalp akciğer canlandırma işleminin kurallarına uygun olarak yapılması hayat kurtarıcıdır. Ani kalp durmasından itibaren ilk 4 dakikada canlandırma işlemine başlanması gereklidir. Cunku 4 dakikadan sonra beyinde hucre kaybı başlamaktadır. 10 dakikadan sonra ise geri donuşumsuz beyin hasarı ve beyin olumu soz konusu olmaktadır."

Kaynak:Webhattı