Cocuklarda sık rastlanan gıda alerjisine bağlı kusmalar zamanla astıma dahi yol acabiliyor. Cocuk Sağlığı, Hastalıkları ve Alerji Uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak, gıda alerjilerinin sıklıkla alerjik egzama ile kendini gosterdiğini belirterek, cocukta egzama gecse bile astım acısından uzman takibi konusunda aileleri uyarıyor.
Cocuklarda son yıllarda adeta bir salgın gibi gorulen gıda alerjilerinin yuzde 90 ’ı, inek sutu, yumurta, buğday unu, fındık-fıstık ve deniz urunlerinden kaynaklanıyor. Cocuk Sağlığı Hastalıkları ve Alerji Uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak, gıda alerjisinin bazı besin maddelerine karşı vucudun aşırı tepki gostermesi olduğunu ifade ederek “Gıda alerjisi genellikle ilk uc yaşta ortaya cıkıyor. Gıda alerjisi olan cocuklarda coğunlukla ilk aylarda yanaklarda dokuntu, cilt kuruluğu gibi şikÂyetler gozlemleniyor” dedi.
Cocuklarda sıklıkla alerjik egzama ile kendini gosteren gıda alerjisinde, mide ve bağırsak alerjilerinin de ortaya cıktığını vurgulayan Yonca Tabak, coğu zaman ilk bir yaş grubunda fışkırır tarzda kusmalar ve ishal gorulduğune de dikkat cekti. Prof. Dr. Yonca Tabak, “Gıda alerjisinde kusmaya bağlı olarak zamanla sessiz reflu ortaya cıkıyor. Ses kısıklığı, diş gıcırdatma, ağız kokusu, iştahsızlık belirtileri ile seyreden reflu zamanla gecmeyen balgamlı oksuruklere ve astıma yol acıyor” diye konuştu.
Yerini Ev Tozu Alerjisine Bırakıyor
Gıda alerjilerinin aşı tedavisi ile kalıcı cozumu olmadığınıbelirten Prof. Dr. Yonca Tabak, inek sutu, yumurta, fındık, fıstık, deniz urunleri ve tahıllara karşı olan alerjilerin tamamen olmasa da uc yaşına doğru gecmeye eğilimli olduğunu dile getirdi. Ancak gıda alerjilerinin gecerken yerini ev tozu akarı ya da polen gibi solunum yoluna etki eden alerjilere bıraktığına dikkat ceken Yonca Tabak, sozlerini şoyle surdurdu:
“3 yaşına kadar gecmeyen gıda alerjilerine ek olarak, eğer ev tozu veya polene alerji ve astım gelişirse bu durumun dilaltı damla alerji aşısı ile kalıcı tedavisi yapılabilir. Dilaltı aşı tedavisi ozgul olarak ev tozuna veya polene verilse bile bağışıklık sisteminin alerjik yapısını kokten duzeltme yolunda yarar sağlayacağı icin gıda alerjilerine de kısmen fayda sağlayacaktır.”
Cocuğun gıda alerjisi olup olmadığının “Spesifik IgE” isimli kan testiyle anlaşılabileceğini belirten Yonca Tabak, “Eğer testler yolu ile problem yaratan besin kesin belirlenirse o gıdadan surekli ve mutlak bir şekilde uzak durmak gerekir. Cocukta egzama gecse bile, astım acısından, Cocuk Alerjisi Uzmanlığı tarafından yakın takip cok onemlidir” uyarısında bulundu.
Kaynak:sağlıktayenilikler
Cocuklarda Gıda Alerjisi Astım Nedeni
Sağlık0 Mesaj
●1 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Cocuklarda Gıda Alerjisi Astım Nedeni