Pulmonoloji - Goğus Hastalıkları Astım Hastalarının Bilmesi Gerekenler
Sağlık0 Mesaj
●1 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Pulmonoloji - Goğus Hastalıkları Astım Hastalarının Bilmesi Gerekenler
-
19-09-2022, 14:40:17
Erişkinlerde işgucu, cocuklarda okul devamlılığında azalmaya neden olan bu hastalığın uygun bir tedavi ile kontrol altına alınması mumkun. Astımı tetikleyen faktorler arasında ise bircok ic ve dış ortam etkileri bulunuyor. Halı, ortu gibi tuylu eşyalarda bulunan gozle gorulmeyecek kadar kucuk canlılar (akarlar) ve evcil hayvanların derileri, tukurukleri ve idrarları alerjen etkileri tetiklerken, nemli ortamlarda ureyen kuf mantarları da astımı tetikleyen ic ortam faktorleri arasında yer alıyor.
Soğuk hava, besinler, katkı maddeleri ve bazı ilacların da tetiklediği astım, duyarlı bireylerde polenlerin alerjen etkisiyle de gorulebiliyor. Hava kirliliğinin sadece dış ortamda değil ic mekanlarda da bir tehdit oluşturduğu astım atakları, sigara dumanına maruz kalınması ile de ortaya cıkabiliyor. Sadece pasif iciciliğin değil, sigara kullanımının da olumsuz etkilediği astım hastalığında, sigara kullanmayan hastaların tedaviye olumlu yanıt verme olasılığı sigara kullananlardan daha yuksek oluyor.
Yıldıray Tanrıver GSK olarak solunum hastalıkları alanındaki calışmalar doğrultusunda, Dunya Astım Gunu vesilesiyle astım hastalığı hakkında dikkat cekmek istediklerini belirtti. Tanrıver, astım hastalığının tedavisinde surekliliğinin esas olduğunun altını cizerek “Hastalığın kontrol altına alınması ve takibi hastaların yaşam kalitesini artırmada onemli rol oynuyor, Bu nedenle hekimlerin astım hastalarını ilk zamanlarda dort haftada bir gorerek hastalığı kontrol alma surecini yakından takip etmesi, ilerleyen donemde ise her uc ayda bir duzenli kontrollerin yapılması gerekiyor”dedi.
Hamilelik doneminde de astımın cok iyi izlenmesi gerektiğini belirten Tanrıver, astımı kontrol altında olmayan hamilelerin bebeklerinin oksijen azlığı nedeniyle olume kadar giden sağlık sorunlarıyla karşı karşıya olduklarını da sozlerine ekledi.Tanrıver, solunum yolu enfeksiyonlarına karşı dikkatli olunması gerektiğini belirtirken, şişmanlığın da astım icin bir risk faktoru olduğunu vurguladı.
Kaynak:sağlıktayenilikler