Tırnaklar hastalığın habercisi
TIRNAKLARINIZI SIK SIK KONTROL EDİN Tırnaklarınız sadece bu yukarda sayılan hastalıkların belirtisi olmayabilir. Bu belirtiler sizin sağlığınıza dikkat etmeniz icin delil niteliğindedir. Ellerininiz size gonderdiği mesajları goz ardı etmeyin. Tırnaklar ve hastalıklar duşunduğunuzden cok daha yakından ilişkilidir. Sağlığınızı korumak icin sık sık tırnaklarınızı kontrol edin.
Akciğerden kalbe, hepatitten bağırsak hastalıklarına hatta AIDS ’e kadar bircok hastalığın ipucu tırnaklarınızda gizli. Peki bunu nasıl anlayacaksınız? Okan Universitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bolumu ’nden Yrd. Doc. Dr. Gamze Şenbursa tum ayrıntılarını anlattı. Tırnaklarınıza iyice bir bakın. Yukarı doğru burun seviyenize kadar kaldırın, yuzunuzden bir karış uzakta tutarak her birini dikkatlice inceleyin.
Tırnaklarınızdaki eğrilik, cukurluk, girinti ve cıkıntılara bakın. Eğer tırnaklarınız cabuk kırılıyorsa kalınlığını kontrol edin. Tırnağınız, altındaki ve etrafındaki derinin rengini kontrol edin. Tırnaklarınızı inceledikten sonra şimdi doktorun verdiği 8 ipucuyla karşılaştırın. İşte tırnakların durumuna gore hasta mısınız değil misiniz oğrenme yolu.

TIRNAKLARIN RENGİNE GORE HASTALIK BELİRTİLERİ • Koyu renk şeritler, yaşlanma ve konjestif kalp yetmezliği ile bağlantılıdır. • Beyaz tırnaklar, hepatit gibi karaciğer hastalıklarının belirtisidir.
TIRNAKLARINIZ KALINLAŞMIŞSA Kalın tırnaklar doğal değildir. Haliyle kalın tırnak gozden kacırdığınız bazı rahatsızları haber veriyordur. Yeni bir ilaca başladığınızda alerjik reaksiyonlar hemen tırnaklarınızda kalınlaşmaya neden olur. Belirti verdiği hastalık ihtimalleri şunlar; • Kalınlık akciğer hastalığının bir belirtisidir. • Kalın ve sert yuzey mantar enfeksiyonunu gosterir.
KALIN TIRNAK HANGİ HASTALIĞIN HABERCİSİ Tırnaklar guclu olmalıdır, ancak normalden daha farklı ve pence gibi gorunuyorsa dikkatli olun. Şu hastalıkların işaretlerini veriyor olabilir. • Kalın ve ayrılmış tırnaklar tiroid ya da sedef hastalığını gosteriyor olabilir. • Normalden daha kalın tırnaklar aynı zamanda dolaşım problemine işaret ediyor olabilir.

AYRILMIŞ KIRILAN TIRNAKLAR Tırnaklar sadece kapılara veya etrafa takılmakla kırılmaz. Kırılma sebebi sadece ellerinizi cok fazla yıkamanız ya da ojeler değildir. Sebebi şu rahatsızlıklar olabilir: • Kırılmış tırnaklar folik asit, C vitamini ve protein eksikliğinin bir sonucudur. • Eğer kırılmış tırnaklar, tırnak diplerinde oyuklarla beraber goruluyorsa bu sedef hastalığının bir belirtisidir. Sedef hastalığı %10 oranında tırnaklardan başlar. • Kırılan tırnaklar aynı zamanda beslenme yetersizliğinin de bir gostergesi olabilir. Yediklerinize dikkat edin ve genel sağlığınız icin tırnaklarınıza daha fazla ozen gosterin.
OYUK TIRNAKLAR NEYİN HABERCİSİ? Kucuk oyuklar ve cukurlar ellerinizi ihmal etmekten dolayı olabilir ya da sağlığınızla daha yakından ilgilenmeniz icin bir uyarı olabilir. Oyuk tırnaklar şu hastalıkların da habercisi; • Sedef hastalığı • Konnektif doku bozuklukları • Alopecia areata ( sac kaybına neden olan bağışıklık sistemi hastalığı) • Cinko eksikliği (genellikle tırnaklarınızın ortasında uzun cizgi şeklinde bir oyuk) Ellerinizi besin eksikliği belirtileri icin sık sık kontrol edin.
TIRNAKLARINIZDA CIKINTILAR VARSI Tırnakların yuzeyi duz ve cok fazla hissedilmeyen ince cizgilerden oluşur. Belirgin cıkıntılar vucudunuzda bir şeylerin yanlış gittiğinin gostergesidir. Cıkıntılı tırnaklara sahip olanlarda gorulen en sık problemler: • Demir eksikliği • Artrit • Lupus (tırnak diplerinde kırmızı cizgiler) Onlar sadece birer cıkıntı değil, bir sağlık işareti olabilirler.

KURU VE İNCE TIRNAKLAR NEYİN HABERCİSİ? Losyonlara ya da tırnak bakım yağlarına ihtiyacınız yok. Eğer tırnaklarınız kuru ve inceyse hormon seviyenizi olcturmenizde fayda var. • Tiroid hastalıkları tırnakların incelmesine neden olur. Kuru tırnaklar kolayca kırılır ve ayrılır. • Mantar problemleri tırnaklarınızı ya kuru ya da nemli yaparlar. Hem tiroid hem de mantar problemleri tedavisi uzun surer. Eğer tırnaklarınızda boyle bir değişiklik gorurseniz hemen dikkate almalısınız.
YUMRU ŞEKLİNDEKİ TIRNAKLARIN VERDİĞİ İŞARET Eğer tırnaklarınızın etrafında şişmiş bir deriniz varsa ya da tırnaklarınız şişmiş gibi gorunuyorsa buna ‘clubbed- yumru tırnak ’ denir. Yumru tırnaklar; • Akciğer hastalıkları (ozelliklede solunum zorluğu cekenlerde) • İnflamasyonlu bağırsak hastalıklarında • Karaciğer hastalıklarında • AİDS ’te gorulur.

Uzamayan ve kırılan tırnaklar icin 6 oneri

Uygun torpuleme yontemini kullanın

Guclu tırnaklar icin duzeltmeniz gerekn ilk kural torpuleme alışkanlığınız. Torpu yaparken ileri-geri hareketlerden mutlaka kacının. Sağa-sola şeklinde tırnağınıza paralel hareketlerle torpuleyin. Tırnaklarınızı torpulerken tırnakların ıslak olmamasına dikkat edin. Islak tırnak daha kolay kırılır.

Tırnaklarınızı tedavi edin
Aktardan alabileceğiniz bir E vitaminini minik bir kaba koyun ve tırnaklarınızı icinde 1 dakika tutun. Tırnak eti itici yardımı ile 45 derecelik acıyla tırnak etlerinizi iceri itin. Tırnak guclendirici bir cilayı tırnaklarınıza surun ve bu tedaviyi 1 haftada bir tekrarlayın.

Asetonlu oje cıkarıcıları kullanmayın
Aseton tırnaklarınızı kurutup yaprak gibi ayrılmasında en onemli etkenlerden. Kurumayan, guclu ve muhteşem tırnaklar icin asetonsuz, asetat bazlı oje cıkarıcıları kullanın.

Su icin
Su icmenin yararlarını hemen hemen herkes biliyor. Peki tırnaklarınıza da faydası olduğunu biliyor muydunuz? Gunde en az 8 bardak su tuketmeniz hem bedeninize hem de tırnaklarınıza fayda sağlayacaktır.

Protein alın
Kadınlar her oğunde en az 4-6 gram protein almalı. Tavuk, hindi, balık gibi proteinli besinler tırnaklarınızın daha guclu ve kalın olmasını sağlayacak.

Demir acısından zengin besinler tuketin
Demir, cilt, sac ve tırnaklarınızın sağlıklı gorunmesini sağlar. Koyu yapraklı yeşil sebzeler, bakliyat, et, yumurta ile birlikte tam tahıllı ekmek ve makarna yiyerek gerekli demir ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.

Kırılan tırnaklara cozumlerimizi paylaşalım forum sayfası icin tıklayınız