Uyuşturucu bağımlılığı bir maddenin yanlış kullanılmasından veya cok fazla yani aşırı dozda kullanılmasından olmaktadır. Şimdi uyuşturucu kullanan bir kişinin kriz gecirmesi sırasında nasıl ilk yardım yapılacağını anlatalım.

Coğu sokak uyuşturucusunun tedavi edici bir tarafı yoktur. Gereginden fazla alarak ya da alkol ile birlikte tuketerek yasal receteli ilaclar suistimal edilebilir.

Belirtiler

Aşırı dozda uyuşturucu kullanmanın belirtileri kullanılan uyuşturucu turune gore değişiklik gosterir, ama şu belirtiler kullanıcılarda gorulebilir:

Goz bebeğinin anormal boyutlara ulaşması
Huzursuzluk
Kasılma
Olum
Sanrıların ya da paranoyanın gorulduğu davranışlar
Nefes almakta zorluk cekmek
Uyuşukluk
Halusinasyonlar
Bulantı ve kusma
Goz bebeklerinin tepki vermemesi ( ışık tutulduğunda goz bebekleri değişmez)
Sendelemek ya da duzensiz bir şekilde yurumek
Terlemek ya da cildin aşırı derece kuruması ve ısınması
Titremek
Bilincin yerinde olmaması ( koma)
Şiddet iceren ya da agresif davranışlar

Yoksunluk belirtileri kullanılan uyuşturucu turune bağlı olarak değişiklik gosterir. Belirtileri aşağıda verilmiştir:

Karın krampları
Huzursuzluk
Soğuk terleme
Kasılma
Sanrılar
Depresyon
İshal
Halusinasyonlar
Bulantı ve kusma
Titreme
Olum

İlk Yardım

1. Hastanın soluk yolu nabzı ve solunumu kontrol edilir. Eğer gerekiyorsa yapay solunum veya kalp masajına başlayın. Hastanın bilincinin yerinde olup olmadığını kontrol edin. Hastanın bilinci yerindeyse giysilerini gevşetin varsa kravat kemer cıkartın. Hastayı sıcak tutmaya calışın. Ve sakinleştirin. Tıbbi yardım alabilirsiniz.

2. Varsa şok belirtisi uygulama yapın. Şok belirtileri şunlardır : mavimsi dudaklar, zayıflık nemli ve solgun bir cilt ve bilincin kapanması şok belirtilerindendir.

3. Hasta nobet geciriyorsa kasıklara ilk yardım yapın.

4.Ambulans gelene kadar hastanın nabzını solunum hızını ve kan basıncını takip edin. Yaşam belirtilerine bakın.

5. Mumkunse hangi uyuşturucunun kullanıldığını tespit etmeye calışın. Mevcut olan kutuları saklayın hastaya gostermeyin. Bu bilgileri sağlık ekiplerine iletin.