Suda boĞulmada İlk yardim
Sağlık0 Mesaj
●4 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Suda boĞulmada İlk yardim
-
19-09-2022, 14:10:33
Boğulmakta olan kişiye ilk once can yeleği, can simidi gibi suda batmayan bir cisim veya yuzme aracı atılması gerekir. Bunlar bulunamıyorsa uzun bir sopa ya da kayık kureği gibi araclarla da yardım edilebilir. Havuz ya da denizde cırpınmakta olan kişiye suda kurtarma eğitimi almamış kişiler, yuzme bilseler dahi yaklaşmamalıdır.
Sahile ya da tekneye cıkarılan kazazedenin soluk yolunun acık olup olmadığı, duzenli solunum yapıp yapmadığı ve kalp atışları kontrol edilir.
Kazazedenin ağzındaki takma dişler veya yabancı cisimler derhal cıkarılmalı ve boğazı temizlenmelidir.
Başı iyice arkaya yatırılarak, alt cenesi iki elle kavranıp geriye doğru cekilmelidir. (Ensenin altına katlanmış giysiler konabilir.)
Eğer solunum durmuş ise; bir el kazazedenin alnına, diğer elin işaret ve baş parmakları burnu kapatacak şekilde yerleştirilmelidir. Kurtarıcı, derin nefes aldıktan sonra dudaklarını kazazedenin dudaklarına bitiştirerek guclu bir nefes vermelidir. Soluk verilmesinin ardından, kazazedenin soluk vermesini sağlamak icin ağzı acık tutulmalıdır.
Kalp atışları durmuş yada cok yavaşlamışsa; bu suni solunum işlemi 2 kere tekrarlandıktan sonra, goğus kafesine bastırılarak kalp masajına başlanmalıdır. Kazazedenin yanı başına diz cokerek, bir el goğus kemiğinin alt bolumune, diğer el ise sırtına yerleştirilerek goğus kemiği uzerine omuz ile vucudun ağırlığı gelecek ve 30-40 kilogramlık bir guc oluşturacak şekilde gucle bastırılıp, sonra hızla bırakılmalıdır.
Akciğerlere dolan suyun boşaltılmasına calışılarak zaman kaybedilmemeli, derhal yapay solunuma başlanmalıdır.
Kazazedeyi baş aşağı getirerek cıkarılan suyun coğunun akciğerlerden değil mideden geldiği bilinmelidir.
Taşıma sırasında yapay solunum ve kalp masajı imkanı varsa kazazede hemen hastaneye kaldırılmalıdır. Eğer taşıma esnasında mudahale etme imkanı yoksa solunum ve kan dolaşımı duzelmeden kazazedeyi hastaneye taşımaya calışmak yerine oncelikle solunumu ve kan dolaşımını duzenlemek daha yararlıdır.
Suya dalma ya da duşme esnasında boyun kırıkları, karaciğer ve dalak yırtılmaları olabileceği unutulmamalıdır.