Kemik Erimesi
Sağlık0 Mesaj
●1 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Kemik Erimesi
-
19-09-2022, 14:02:19
Kemik erimesi daha cok kadınlarda gorulmesi sebebiyle kadın hastalığı olarak bilinse de, erkeklerde de gorulebilen bir rahatsızlıktır. Daha cok menopoz sonrası kadınlarda gorulen kemik erimesi, D vitamini noksanlığına bağlı olarak her yaştaki her insanda, hatta cocuklarda dahi gorulebilir. Guneş ise D vitamini icin bulunmaz bir kaynaktır. Dozunda olmak şartıyla D vitamini acısından guneş ışıından faydalanmak gerekiyor.
Kemik erimesinin vucudumuzun sessiz hırsızı olduğunu soyleyen Uzm. Dr. Şenay Şıldır, bu hastalığın tesadufen ortaya cıktığını belirtti.
Kemik erimesinin vucudumuzda sessizce ilerlediğini ifade eden Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Uzm. Dr. Şenay Şıldır, “Kişi vucudunda kemik erimesi hastalığı olduğunu fark etmiyor, ancak bir kemik olcumu yapıldığında bu ortaya cıkıyor” dedi. Ozellikle kadınlarda menopoz sonrası gorulen kemik erimesi hastalığı, genellikle menopozdan bir yıl kadar sonra gorulebiliyor. Kemik erimesinin en onemli nedeni olarak kalsiyum ve D vitamini eksikliğini gosteren Uzm. Dr. Şenay Şıldır, “Son donemlerde D vitamini eksikliğinden ortaya cıkan kemik erimesi hastalığı sık bir şekilde goruluyor. Guneşe cıkamayanlar, ortulu insanlar ya da guneşe karşı alerjisi olanlar, guneşten yeterince yararlanamayanlar, bodrum katlarda calışan kişilerde bu hastalık gorulebiliyor.
Bu nedenle dışarıdan D vitamini almamız ve guneşlenmemiz gerekiyor. Her gun 15 dakika cıkıp guneşte oturmak D vitamini ihtiyacını karşılar. Bunu duzenli bir şekilde uygulamak gerekiyor” dedi. Kemik erimesinin engellenmesi icin kalsiyum acısından zengin olan sutlu gıdaların sıkca tuketilmesi gerektiğini ifade eden Şıldır, “Sut, yoğurt, peynir, yeşil sebzeler ozellikle kıvırcık bolca kalsiyum iceriyor ancak kemik erimesi olduktan sonra bu besinlerin bize pek faydası olmayacaktır cunku onemli olan depomuzu onceki senelerde doldurmuş olmamız.
İleriki yıllarda ise ilaclarla bu acığı kapamamız gerekecektir. Ayrıca biz 24 saat sutlu urunler yesek de vucudumuzun kalsiyum ihtiyacını karşılayamayız. Bu yuzden 30 yaşımıza kadar vucudumuza maksimum kalsiyumu yerleştirmemiz gerekiyor. Vucudumuzda yeterli kalsiyum ve D vitamini yoksa ekstradan kalsiyum ve D vitamini takviyesi almamız yararlı olacaktır. Menopozdaki kadınlarda gunde bin 500 miligrama kadar kalsiyum ihtiyacı gorulur. Biz ne kadar sut urunleri tuketirsek tuketelim onu karşılayamayacaktır. O yuzden bu takviyeyi almak şart” şeklinde konuştu.
BELİRTİLER NE ZAMAN ANLAŞILIYOR?
Belirtilerin genellikle menopoz sonrası yapılan muayenelerde ortaya cıktığını soyleyen Şıldır, “İlk belirtiler olarak vucutta yaygın ağrılar goruluyor. Hasta bunun pek farkında olmuyor. Bir yeri kırıldığında bunu fark ediyor. Kırık sonrası yapılan kemik olcumunde tespit ediliyor. Herkes bunu yaptırabilir. Ayrıca menopozdan sonra kadınlar kontrole geldiğinde kemik olcumu yapılıyor. Bu olcum esnasında vucutta kemik erimesi tespit ediliyor.” dedi. Kırk Yaşına kadar herkesin bir kez kemik dansitometri (kemik olcumu) yaptırmasında fayda vardır.
KEMİK ERİMESİNİ ENGELLEMEK İCİN SPOR ŞART
Kemik erimesinin onune gecebilmek icin sporun onemine dikkat ceken Şıldır, “Kemik erimesi hastalığının onune gecebilmek icin duzenli olarak spor yapmamız gerekiyor. Spor yapmazsak hareket etmezsek, aldığımız kalsiyum da kemiklerimize yerleşmez. En iyi ve ucuz spor da yuruyuş, yururken ağılıklarla yurumek sporun faydasını daha da cok artıracaktır. Tempolu yurumek de vucudu iyi bir şekilde calıştırıyor” ifadelerini kullandı. Şıldır, kemik erimesi gorulebilecek diğer durumları şoyle anlattı:
”Kemik erimesi sadece menopoz sonrası kadınlarda gorulmuyor. Mide ve bağırsaklarında emilim problemi olan cocuk, kadın ve erkelerde duşuk kemik yoğunluğu gorulmektedir. Ayrıca uzun sure antidepresan, kemoterapi ilacları kullananlarda, fast food (hazır yiyecek) kola, aşırı kafein (gunde 5 bardaktan cok kahve) tuketenler ve hic cay icmeyenlerde de duşuk kemik yoğunluğu olabilmektedir. Cayda bitkisel ostrojen vardır.”
Kaynak:sağlık bilgileri