Başlık acmaya değer miydi yoksa var olan konulara mı yazmalıydım bilmem ama cok onemli bir konu..
Bir başlıkta "bu bir bağımlılık, irade meselesi değil" diye yorum okuyunca beynimden vurulmuşa dondum.

Lisede 1 universite ve sonrasında 1,5-2 paket icen, birini bitirmeden diğerini yakan birisi olarak ve 15 seneye yakın icmiş birisi olarak sigarayı tek hamlede bıraktım ve 5 seneye yakındır icmiyorum.

Sigarayı bırakmanın tek bir yolu var bana gore; istemek!

"Ben cok seviyorum", "atın olumu arpadan olsun" vs kısımları cahillik bunları gecelim. Seviyor olabilirsin her sevdiğini yapmak zorunda değilsin. Cinsellik de cok guzel olabilir ama oyle inandığı icin bu dunyadan bakire giden var! (Bu cumleden bakirelik ile ilgili bir yorum cıkarmayın, "inanan, isteyen yapar" demek istiyorum) Tek gercek yapmaman gerektiğine inanmak o kadar.

Arkadaşıma diyorum ki "cocuğunu seviyor musun?" "onun icin olurum" diyor. "Ol zaten!" diyorum. "İlerde kanser olup hastalıklar yaşayıp, aciz duruma duşup, cocuğunu o uzuntulere gark edeceğine ol!" "Hic değilse senin surunmenin acısını yaşamaz. Bu mudur cocuk sevmek, bu mudur annelik!"

- - -

Sigarayı nasıl bıraktım? Bir akşam bulaşık yıkıyordum, bitince ıslak elimle sigaraya elimi attım o an halimi duşundum... Bu muyum ben?

"Ben bu kadar aciz miyim? Ben bunu yenemeyecek kadar iradesiz miyim?" dedim. Sigarayı attım, paketi attım tek bir nefes bile almadım ondan sonra.

Yok nikotin bantı, yok ilaclar, yok kitaplar, bilmemneler zaten kazanamayacağınızı, zayıf olduğunuzu peşinen kabul etmektir.
Bununla başetmeye beyninizde niyet etmemişsinizdir, "bıraksam iyi olur" kıvamında iken asla bırakamazsınız. "Ben bunu bırakacağım ve bu benim lanet birşeyle onur kavgam derseniz" bitmiştir.

"Son bir sigara daha iceyim", "pazartesi bırakayım", "ben zaten az iciyorum", "once 5 e sonra 2 ye indireyim" vs. vs. kendinizi mi kandırıyorsunuz? Boyle bir mantık yok.

"Bırakıyor muyum?" "Bırakıyorum" bu kadar net! Tek hamle.

Sonrası? Sonra zorlanırım. E zorlan.. Biraz bedeli olsun bunun da. Zorlanacağın bir hafta. Sonra gunde 2 kez aklına gelecek 1 ay sonra unutacaksınız. Tabi zoraki değil isteyerek yaptıysanız..

Ramazanda ilk gun aclıktan kıvranır insan son gun aklına bile gelmez.. Aynı şey.
Peki orucu sana mecbur tutan birşey var diye duşunup alışıyorsun aclığa da, e guzelim sigarayı bırakmayı da kendi kendine mecbur tutsana!

Mecbursun, yani icmek gibi alternatifin yok. Mesela senelerdir hapishanedesin dışarı cıkma iznin var mı? yok. Buna da mecbursun. Cunku sen bir savaş icindesin ve galip gelmek senin meselen!
Yenilmeyi tercih ediyorsan, bir hafta sonra "ben bıraktım nasıl olsa" diye bir tek sigara icersin, eskisinden daha fazla icmeye başlarsın.

- - -

Bak guzelim oğlen karnın kazınır kazınır ama bir şey yemezsen bir sure sonra gecer ya.. Oyle bir şey senin korktuğun.. İlk başlarda gunde 4-5 kere sonraları gunde 1-2 kere sonra 2-3 gunde 1 kere canın cekecek. İşte sen o an "dayanamıyorum" demeyeceksin. "Az sonra gecer" diyeceksin elinin altında sigara olursa yakarsın herşey biter. "Başka şeye odaklan az sonra gececek ben kazanacağım" de bekle..

Ben mesela mandalina yersem sigara icmek istemezdim hep, o ataklarda mandalina yedim isteğimi kesti. Sen de oyle bir formul bul.

İradeniz yeter mi?

Bu dunyada doğru bildikleri uğruna aclık grevini girip olene kadar bir şey yemeyenler var
Bu dunyada doğru bildikleri uğruna arkadaşlarını kurtarmak icin mermiye atlayanlar var

Sizin tek sorununuz "sigara bırakmak" konusunda emin olamamak, bu da sizin doğrunuz olsun! Kıyaslanır mı yukarıdakilerle? O kadar mı zor sizce?

Yahu anneniz hasta olsa karaciğerinizin bir kısmını kardeşiniz hasta olsa bobreğinizi ona verecek iradeye sahipsiniz de; kendiniz icin, cocuğunuz icin, aileniz icin şu lanet şeyi mi bırakamıyorsunuz?

Gercekten bırakamayacağınıza inanacak kadar saf mısınız??????

Elindeki sigarayı atıyorsun bitiyor. Bu kadar! Cok bilinmeyenli denklem değil bu! At, kurtul, bir daha donup yuzune bakma!

- - -

- Ben cok seviyorum bırakmak istemiyorum.
+ iq testi yaptır.

- Bizim bi selami amca vardı 50 sene icti 80ine kadar yaşadı? & İcmeyenler olmuyor mu?
+ iq testi bile yaptırma, gorevlinin zamanına yazık.

- Ben bırakmak istiyorum ama iradem zayıf
+ Belli bu cumleyi kurmak ancak irade zayıflığıdır. Senin benden farkın var mı? Burada ahkam kesen ukala bir sinemisar senden daha mı ozel yeteneklerle donatılmış. Nasıl bir mantık "iradem zayıf". O zaman kişiliğin de mi zayıf? Bunu mu kabulleniyorsun. Zora gelince herşeyi yapar mısın?

-Bıraktıktan sonra kilo alacak mıyım?
+ Evet.

Cunku ilk defa yediğinin gercek lezzetine varacaksın gozun bozukken arkadaşının gozluğunu takarsın da "vay be" dersin aynen oyle..
İlk defa yediğin ictiğinin kokusundan hazzedeceksin.
Doysan bile yemeye doyamayacaksın..

Sonra sabahları birileri seni kaldırmak icin tepende tepinmeyecek. Sabah kalktığında kendine inanamayacaksın.

- Ya sonra?
+ Sonra, "zamanında ne aptalmışım, afferin bana" diyeceksin. Birilerinin de senin bu gururunu ve mutluluğunu yaşaması icin uğraş vereceksin, başaramayacaksın, sinir olacaksın!