En sık gorulen romatizmal hastalıklardan olan romatoid artrit, ankilozan spondilit, sedef romatizması, Behcet hastalığı, ailevi Akdeniz ateşi, sistemik lupus eritematozus (SLE), gut gibi daha bircok hastalık romatizmal hastalıklar olarak gruplanmakta; bunların tanı ve tedavisi romatologlar tarafından yapılmaktadır.


Romatizmal hastalıklar başlangıcında doğru tanı konması ve uygun tedavi başlanması onemlidir. Başlangıcta yapılan uygun tedavi hastanın sonraki yaşamı icin kritiktir. Erken tanı ve uygun tedavi ile sakatlık gelişimini, calışma ile ilgili kısıtlılıkları, hastalığa bağlı tıbbi ve ekonomik maliyetleri azaltmak mumkun olabilmektedir.

Romatizma Olumcul Risk Taşır mı?

Romatizmal hastalıkların coğu zaman sadece eklemleri ilgilendirdiği duşunulmektedir. Ancak bazı romatizmal hastalıklar beyin, kalp, akciğer gibi organları etkileyebilir. Tanı ve tedavide gecikildiğinde ciddi sakatlık veya olume yol acabilir. Bu nedenle romatizmal hastalıkla ilişkili yakınmaları olan kişilerin romatoloji uzmanlarınca değerlendirilmesi onemlidir.

Kaplıcalar Her Romatizmalıya İyi Gelir mi?

Kaplıcalar ve sıcak suların romatizmal hastalıklara iyi geldiği yonunde yaygın bir inanış vardır. Pek cok termal tesisin ilanlarında veya tesis girişinde iyi geldiği romatizmal hastalıkların listeleri bulunmaktadır. Ancak, gercek tam olarak boyle değildir. Ozellikle de iltihaplı romatizmal hastalıkları olan hastaların bu tur merkezlere gittiğinde şikayetlerinin daha da artabileceğinin bilinmesi gereklidir. Bu nedenle iltihaplı eklem romatizması olan hastalarımızın ozellikle de hastalığın aktif doneminde kaplıcalara gitmesi uygun değildir. Bu tur termal merkezler kireclenme olarak da bilinen iltihaplı olmayan eklem romatizmalarının tedavisinde işe yarayabilir.

Her Bel Ağrısı Bel Fıtığı mıdır?

Romatizmal hastalıklarla uğraşan hekimler olarak bel ağrısı nedeniyle bel fıtığı tanısı alan ve coğu zaman gereksiz ameliyat edilen hastalarla sık karşılaşıyoruz. Ozellikle genc hastalarda bel ağrısı ankilozan spondilit denilen ve omurgayı etkileyebilen bir hastalığın bulgusu olabilir. Bu nedenle bel ağrısının ozelliklerinin iyi bilinmesi gereklidir. Dinlenmekle daha kotuleşen ve genc yaşlardaki bireylerde başlayan bel ağrısının bel fıtığı dışındaki nedenlerle ilişkili olabileceğinin bilinmesi hastaların gereksiz ameliyatlardan korunması acısından onemlidir.

Romatizmal Hastalıklar Aileden mi Gecer ve Cocuklarım Risk Altında mıdır?

Bu sorunun tek bir yanıtı yoktur. Bazı romatizmal hastalıklar acısından ailesel yatkınlık onemlidir. Ancak ailedeki diğer bireylerde romatizmal hastalığın mutlaka cıkacağı anlamı taşımaz. Ailesel gecişin en belirgin olduğu romatizmal hastalık grubu ankilozan spondilittir. Bu hastalıkta bile ailesel risk %10-30 civarındadır. Aile bireylerinde romatizmal hastalığı olan birisinin olması, diğer aile fertlerinde kucuk bir risk artışına yol acabilir. Onemli olan diğer aile bireylerindeki yakınmaların uygun şekilde incelenmesidir.

Tekrarlayan Ağız Yaraları Behcet Hastalığını mı Gosterir?

Behcet hastalığının en onemli yakınmalarından biri aft denilen ağız yaralarıdır. Bu tur ağız yaraları başka hastalıklarda da gorulse bile Behcet hastalığının olabileceği unutulmamalıdır. Cunku Behcet hastalığı dunya uzerinde en fazla Turkiye ’de gorulmektedir. Behcet hastalarında ağız yaraları dışında, cinsel organ yaraları, korluğe yol acabilen goz iltihaplanmaları, damar tıkanıklıkları gorulebilir. Hastalığın cok farklı organ tutulumları nedeniyle tum Turk hekimlerin Behcet hastalığı bulgularını iyi tanıması onemlidir. Uzun yıllardır Behcet hastalığının tanı ve tedavisi ile en yoğun ilgilenenler romatoloji uzmanlarıdır. Bu nedenle hastaların romatoloji hekimlerine yonlendirilmeleri ya da romatoloji uzmanı koordinasyonunda ekip calışması ile tedavi edilmeleri onemlidir.