Kalbimizin tıpkı bir şehrin elektrik şebekesine benzer bir sistemi mevcuttur. Sağ kulakcıkta yer alan ana merkezden (sinus duğumu) cıkan uyarılar kulakcıklar ile karıncıklar arasında yer alan bir ara istasyona gelir buraya tıp dilinde atriyoventrikuler duğum denir.
Burada kısa bir bekleme suresi sonrası uyarı yine ozelleşmiş iletim yolları ile karıncıklara yayılır ve boylece ana merkezde uretilen elektriksel uyarı tum kalp kası hucrelerine iletilerek kalbin kasılmasını sağlamış olur.

Cok ceşitli nedenlerle kalbin bu normal uyarı ve ileti sisteminde aksamalar oluşabilir. Bazen de doğuştan olan ek yollar iletimde adeta kısa devrelere yol acarak taşikardi dediğimiz hızlı kalp atışlarına neden olabilirler. Ayrıca bazen kalbin herhangi bir yerinden kalbin yukarıda sozu edilen ana uyarı merkezinin denetimi dışında uyarılar cıkabilir ve hızlı atışlara neden olabilirler.

Elektrofiyolojik Calışma (EFC - EPS) Nedir?
İşte elektrofizyolojik calışma denilen bu tanı yontemi ile toplardamar yoluyla (coğunlukla kasık) kalp icine kateter denilen ince tupler gonderip kalbin elektrik sisteminin incelenmesidir.
Toplardamar (coğunlukla kasık) icine yerleştirilen ince kılıflardan gecirilerek kalbe ulaştırılan elektrod kateter denilen ince teller yardımıyla kalbin icinden doğrudan alınan elektrik sinyalleri gelişmiş bilgisayarlar aracılığı ile değerlendirilerek normalden sapmalar araştırılır.
Bu sayede kalbin ana merkez uyarı sisteminin iyi calışıp calışmadığı ve uyarıları ileten sistemin işlevini guvenle gorup gormediği anlaşılabilir.
Coğu kez hızlı atma şeklinde carpıntı yakınması olan hastalarda, hastanın yakınma nedeni olan hızlı atışlar ozel yontemlerle kalbin icine yerleştirilen bu tellerden (calışmanın amacına ve ritim bozukluğunun turune gore 2-4 adet) verilen uyarılarla oluşturularak meydana geliş nedenleri araştırılır.

Elektrofizyolojik Calışma Esnasında Şikayet Olur mu?
Elektrofizyolojik calışma sırasında kalbin icinden test uyarıları verildiğinde carpıntı hissedebilirsiniz. Ya da kalbe verilen uyarılarla sizin esas yakınmanız olan carpıntı meydana getirildiğinde benzer hissi duyabilirsiniz.
Bazen hızlı atış şeklindeki ritmi uyardıktan sonra duzeltmek icin dışardan elektrik şoku vermek gerekebilir. Şok verme işleminden once coğu kez sizi uyutacak ilac verileceğinden ağrı duymazsınız.
Elektrofizyolojik Calışma Ne Kadar Surer?

Tanısal amacla yapılan elektrofizyolojik incelemeler 30-60 dakika kadar surer.
Eğer tedavi edici bir girişim gerekirse bu 1-4 saat kadar surebilecek bir işlemdir.
kalpdoktorunuz.com