Siz, aile uyelerinden birisi ya da bir arkadaşınız zehirli bir şey yutmuş veya solumuşsa, mide bulantısı, kusma, ağrı, nefes almada zorluk, kriz, zihin karışıklığı ya da deride anormal renk gibi belirtiler gosteriyorsa, ya ambulans cağırın ya da size yol gosterilmesi icin acil servisi arayın.

Zehirlenme icin acil yardım personeli gelene kadar zehirlenme merkezinin size bekleme sırasında yapmanızı soyledikleri dışında hicbir tedavi uygulamayın.

Zehir Danışma Merkezi ’ne Telefon Ederseniz Şunları Sorun:
Evde verebileceğim bir antidot [panzehir] var mı Gecmişte kusma sağlamak icin ipeka şurubu verilirdi. İpeka yalnızca tıbbi gorevliler tarafından soylendiğinde verilmelidir. Gunumuzde uzmanlar ipeka şurubunun nadiren verilmesi gerektiği sonucuna varmışlardır. Coğu mide yoluyla zehirlenmeler icin guncel ilk adım tedavisi, daha hızlı ve etkin bir tedavi olan komurdur.

Acil durum gectikten sonra gelecekte başvurulacak yollar: Ulusal Zehir Danışma Merkezi ’nin Turkiye ’nin her yerinden aranabilen 114 veya 0 800 314 79 00 numaralı telefonunu kolay ulaşılabilecek bir yere not edin. Bu merkezin telefon numarasını ev telefonunuzun yakınında polis, itfaiye ve acil yardım (112) telefon numaralarıyla aynı yerde bulundurun. Kaynak:hemen sağlık