Hacettepe Universitesi Tıp Fakultesi oğretim uyesi Prof. Dr. Elibol, “bakla”nın parkinson hastalığının tedavisini olumsuz etkilediğini bildirdi.

Parkinson hastalığının tedavisinde yeşil bakla kabuğunun cok iyi geldiği yonundeki inanışın gerceği yansıtmadığı ve tedaviyi olumsuz etkilediği bildirildi.

Hacettepe Universitesi Tıp Fakultesi Noroloji Ana Bilim Dalı Oğretim Uyesi Prof. Dr. Bulent Elibol, AA muhabirine yaptığı acıklamada, parkinson tedavisinin son yıllarda iyi bir noktaya geldiğini belirtti.

Hastaları uzun sure ilacla takip ettiklerini, ilacların yetersiz kaldığı bazı durumlarda cerrahi yontemleri devreye soktuklarını aktaran Elibol, “Beynin icinde bazı hareket devreleriyle cerrahi yontemlerle oynayabiliyoruz. Bunlar, bizim icin cok onemli gelişmelerdir” dedi.





İlacların yan etkileri nedeniyle hastaların yakından takip edilmesi ve ilacların bilincli kullanılması gerektiğini vurgulayan Elibol, şunları soyledi:

“Hastalarımızın yediğine ictiğine dikkat etmesi gerekiyor. Parkinson hastalığının bazı ilacları bizim icin onemli. Orneğin bakla yenmesinden soz ediliyor. Hastalığın tedavisinde ‘Yeşil baklanın kabuğu cok iyi geliyor ’ diye biliniyor. Tam tersine biz onu onermiyoruz cunku ilacın icerisindeki madde baklada da var. Bu nedenle bakla hesabımızı cok bozuyor. Beyne istediğimiz oranda ilacı yollamak istiyoruz. Hastaların bakla dışında hicbir şey yemelerine karışmıyoruz. İlacların ac ya da tok olarak alınanı var, bunları oneriyoruz. Hastanın doktora sık gitmesi, ilacı doktoru nasıl oneriyorsa ona uygun olarak alması ve yan etkisini fark ettiği anda doktora sorması gerekiyor.”

Elibol, parkinsonun temelde hareket bozukluğuyla ilgili olduğunu, bu nedenle hastalara fizik tedavi, spor, yuruyuş ve ceşitli egzersizler onerdiklerini, goğus, sırtı ve bacakları calıştıracak tum hareketlere daha cok zaman ayırmalarını istediklerini anlattı.

Kabızlık, uyku duzeni ve kokunun parkinsona etkisi

Parkinsonun beynin ve vucudun başka bolgelerindeki bazı sinir hucrelerinin yavaş yavaş zedelenmesiyle başlayan bir hastalık olduğuna işaret eden Elibol, hastalığın genellikle titreme, yavaşlık, vucudun bir tarafında başlayan ve ilerleyen hareket bozukluğu gibi belirtilerle teşhis edildiğini kaydetti.

Parkinsonun cok farklı belirtileri olabileceğine dikkati ceken Prof. Dr. Elibol, şoyle devam etti:

“Uzun yıllar kabız olan hastaların parkinson olma olasılığı daha fazla. Bir başka nadir bulgu ise gece uykuda bağırma, cağırma yani ruyayı hareketli gorme, sesli gorme. Korkulu bir ruya gorulmesi ve cığlık atılması, eşine vurma, kendini yere atma gibi ruya icinde olan hareket bozuklukları da parkinson hastasında nadir belirti olarak ortaya cıkıyor. Koku duygusunda azalma da parkinsonun erken belirtilerden biri oluyor ama bunlardan hicbiri tek başına cok belirleyici değil. Bu hastalık nedeniyle hucreler yavaş yavaş kaybediliyor. Bu, bildiğimizin cok daha otesinde karmaşık bir surec. Onun mekanizmalarını oğrenmek icin yıllardır yoğun calışmalar yapılıyor.”

(AA)