Doğum kontrol haplarının bilinmeyen faydaları
Doğum kontrol hapları dendiğinde aklımıza ilk gelen istenmeyen gebelikten korunmaktır. Oysa doğum kontrol haplarının gebelikten korunmanın dışında da faydaları vardır. KadıkoyŞifa Ataşehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı Op. Dr. Yasemin Yakut'tan dinliyoruz:
Doğum kontrol haplarının gebelikten koruma dışında da pek cok faydaları vardır. Bunlardan bazıları adetlerin duzenlenmesi, kansızlığın giderilmesi, adet sancılarının azaltılmasıdır. Doğum kontrol haplarının faydaları şoyle sıralamak mumkun:

Adetlerin duzenlenmesi
İcerdikleri ostrojen ve progesteron etkisi ile doğal adet siklusunu taklit ettikleri icin adet duzensizliği olanlarda adetleri duzenlemek, yirmi sekiz gunluk periyotlarda kanamanın olmasını sağlamak icin kullanılır.

Kansızlığın giderilmesi
Adet kanamasının miktarını azalttıkları icin cok yoğun kanaması olan ve adet kanaması uzun surenlerde bu yuzden anemisi (kansızlığı) olanlarda kanama miktarını azaltmak icin kullanılır.

Adet sancılarının azalması
Dismonero dediğimiz cok sancılı adet gorenlerde hatta bu yuzden her ay hastanelik olup surekli iğne yaptıranlarda adet sancılarını azaltır, yok edebilir.

Premensturel Sendrom'da Azalma
Bazı kadınlarda sıkca gorulen adet oncesi gerginlik, bulantı, goğuslerde dolgunluk hissi, iştahsızlık, şişkinlik hissi, depresif tablo, mutsuzluk hissi gibi şikayetlere adet oncesi donem gerginliğine premenstural sendrom (PMS) denir. PMS ’ un azalmasına yardımcı olur.

Premenepzal Sendrom'da Azalma
Menopoz son adet demektir. Menopoz oncesi perimeopozol donemde adet duzensizlikleri başlamış ve PMS'da olduğu gibi sıkıntıların baş gosterdiği donemde OK dediğimiz doğum kontrol hapları kullanıldığında bu sıkıntılar azalır.

Menstruel migrenin azalması
Bazı kadınlarda adet oncesi hÂkim olan hormonların etkisi ile migren tipi baş ağrıları olur. Hormonal duzeni sağladıkları icin haplar bu ağrıların azalmasına da yardımcı olur.

Over tumor ve kistlerin insidansında azalma
Haplar yumurtalıkların fazla calışmasını baskıladıkları icin yumurtalık tumoru ve basit kistlerin gorulme olasılığını duşururler.

Endometrium kanseri riskinde azalma
Rahim icin doşeyen ve adet gorunce kanayan tabakaya endometrium denir. Endometrium fazla ostrojen etkisinde kalırsa kanser riski oluşur. Haplar karşılanmamış ostrojen dediğimiz kanser riskini duzenli olarak ostrojen ve progesteron salgılattıkları icin baskılar ve endometrium kanserini onler.(milliyet)

Tum bu nedenlerden dolayı biz hekimler doğum kontrol haplarını her zaman gebelikten korunmak icin vermeyiz. Yukarıda saydığımız etkilerinden dolayı coğu zamanda medikal tedavi amaclı kullanırız.

doğum kontrol hapı ile sac uzatmak isteyenler buraya!!!!! Arkadaslar kendim bizzat uyguladim denedim ustelik bir kac doktora danistim bir zariri var midir diye hic bir zarari yok ustelik bebek istememe ragmen . Ve kesinlikle 100de 100 sonuc ve inanilmaz hacim kazandiriyor saclara. Ustelik uygularken unuttugumuz icin uyguladigimiz kuru, saclarinizim...
www.kadinlarkulubu.com