Romatoloji - Romatizmal Hastalıklar Boşanmaya Sebep Olan Hastalık "RA"
Sağlık0 Mesaj
●1 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Romatoloji - Romatizmal Hastalıklar Boşanmaya Sebep Olan Hastalık "RA"
-
19-09-2022, 13:08:40
Romatizmal hastalıkların evlilik hayatını olumsuz etkilediğini biliyor muydunuz? Hastalığı yaşayanlar, deformasyonlar ve ağrı nedeniyle gunluk işlerini yapmakta zorlanıyor ve doğal olarak da yaşam kaliteleri bozuluyor.
Belirtilerin ortaya cıkmasından itibaren, ilk 12 hafta icerisinde doktora gidilip tedaviye başlanıldığı takdirde, hastalığın yok olma ihtimalinin olduğunu soyleyen Romatizma ve Ağrı Derneği (RADER) Genel Başkanı Prof. Dr. Omer Kuru'nun onemli acıklamaları.
RA'lı Hasta Kendini Cok Halsiz ve Yorgun Hissediyor
Turkiye ’de yaklaşık 350 bin romatoid artrit, 200 bin de ankilozanspondilit hastası bulunuyor. Gorulme oranlarındaki yuksek rakamlara rağmen romatizmal hastalıklarla ilgili toplumsal farkındalık duzeyi ise bir hayli duşuk.
RA, Ağrı ve Fonksiyon Kayıplarına Neden Olabiliyor
Romatizmal hastalıklar evlilik hayatını olumsuz etkiliyor. Hastalık seyri sırasında yoğun bir iltihabik aktivite vardır. Bu nedenle hasta gun icerisinde kendini cok yorgun ve halsiz hisseder. Hastanın bu durumu, zaman icerisinde evlilik yaşamını da olumsuz etkiler. RA'lı hastalarda boşanma oranları, hasta olmayanlara gore daha yuksektir. Boşanmış RA hastalarının yeniden evlenme oranları ise boşanmış ancak RA'lı olmayanlara gore daha duşuktur. RA, ağrı ve fonksiyon kayıplarıyla seyreden kronik bir hastalıktır. Bunun sonucunda hastaların yuzde 40'ında depresyon gelişmekte ve depresyon etkili şekilde tedavi edilmezse, hasta sosyal cevreden izole olmaktadır” dedi.
RA'daki olum oranları, hasta olmayanlara gore iki-uc kat daha fazladır. Yaşam suresi de hasta olmayanlara gore 5-10 yıl daha kısadır. En onemli olum nedenleri kalp-damar hastalıkları, enfeksiyonlar ve mide-bağırsak kanamalarıdır. Vucuttaki şiddetli iltihap, damarları da etkileyerek damar sertliğine neden olmaktadır. RA, yaşam kalitesini bozan hastalıklar arasında Multipl Skleroz ve kalp hastalıklarıyla beraber en ust sırada yer almaktadır. Hastalar eklemlerdeki ağrı nedeniyle; duğme acıp kapama, catal bıcak tutma, kavanoz acma gibi basit hareketleri yapamayabilir.
RA Hastalığının Nedenleri Nelerdir?
Hastalığın ortaya cıkışında % 60 genetik, % 40 cevresel faktorlerin etkili. Genetik faktorleri değiştirme şansımız yok ama cevresel faktorlerle ilgili boyle bir şansımız olabilir. Sigara icilmesi RA'nın hem ortaya cıkışında hem de ağır seyretmesinde onemli rol oynuyor. Dolayısıyla ozellikle RA hastalarının sigarayı bırakması gerekiyor. Romatoidartrit hastalığında da erken teşhiş cok onemli.
Erken Teşhis Edildiğinde RA Hastalığını Durdurmak Mumkun
Hasta, belirtilerin ortaya cıkmasından itibaren ilk 12 hafta icerisinde doktora giderse ve tedaviye başlanırsa, hastalığın yok olma ihtimali var. Ote yandan son 10-12 yıldır kullanıma giren yeni biyolojik ajanlar ile romatoidartrit tedavisinde cok onemli bir aşama kaydedilmiştir. Biyolojik ajanlar sayesinde; hastaların yarısından fazlasında, RA'yı durdurmak mumkun hale gelmiştir.
Kaynak:Hepimiz aileyiz