Amerika ve Cin ’de yapılan son araştırmalar, gozlerden Alzheimer teşhisi yapmanın mumkun olduğunu ortaya koydu. Bunun sebebi gozlerinizin, beyninizle ve beynin en onemli faaliyetlerinden bazılarıyla bağlantı olması. Bu konuyla ilgili makalemizde, sizi kesinlikle şaşırtacak daha fazla bilgi vereceğiz. Alzheimer Nedir? Alzheimer hastalığı; beyni ve başta bilişsel ve davranışsal işlevler olmak uzere, beynin bazı işlevlerini etkiler. Bu yuzden, norodejeneratif bir hastalık olarak kabul edilir ve coğunlukla 65 yaş ustu kişilerde gorulur. Alzheimer ’ın en sık rastlanılan belirtilerinden biri, yeni bilgiler edinememe ve hafızayı kullanamamadır. Bu nedenle, Alzheimer derece derece anlık bellek ve diğer zihinsel yetilerin kaybına yol acar. Şuanda Alzheimer hastalığı, en sık rastlanılan demans tipidir, tedavisi yoktur ve olumculdur. Hastalık belirtileri, başlangıcından yaklaşık 10 yıl sonra ortaya cıkmaktadır.




Gozler ve Alzheimer Teşhisi Arasındaki İlişki Amerika ’daki Georgetown Universitesi Medical Center ’daki ve Cin ’deki Hong Kong Universitesindeki araştırmacılar, fareler uzerinde yapılan bir laboratuvar deneyinde, gozun retina tabakasında oluşan hasar ile Alzheimer başlangıcı arasında bir ilişki olduğunu keşfetti. Genel itibariyle bu araştırma, genetik olarak Alzheimer hastasına donuşturulen bu bahsettiğimiz hayvanların retinasının incelenmesinden oluşuyor. Gecmişte yapılan calışmaların aksine, bu deneyde bilim adamları, ic katman ve ganglion hucreleri de dahil retinanın kalınlığını olcmuştur. Boylece; Alzheimer hastası olan farelerde, incelenen katmanların kalınlığında buyuk olcude azalma olduğunu keşfetmişlerdir.
Ote yandan, sağlıklı farelerin retinalarında ise onemli olcude değişiklikler gorulmemiştir. Tabi ki daha araştırılacak bir suru şey olduğundan, araştırma henuz tamamlanmış değil. Ancak yine de bu ciddi hastalığı gozlerden teşhis edebilmenin mumkun olabileceğini bildiriyor. Her halukarda, Alzheimer başlangıcını buyuk olasılıkla onleyecek veya geciktirecek birkac kolay tavsiyeye uymak en iyisi. Orneğin, sağlıklı bir yaşam tarzına sahip olmalısınız, egzersiz yapmalısınız ve beyninizi aktif tutmalısınız. Beyin egzersizleri yapmanın, bilişsel bozukluklardan korunmaya yardımcı olduğu kanıtlanmıştır. Bu yuzden; okumak, dil veya hobi gibi yeni şeyler oğrenmek, surekli ilginizi ceken şeyleri araştırmak, sanatla veya sporla uğraşmak ya da bir şeyler yazmak cok faydalıdır. Bu basit ve rutin aktiviteleri yaparak gelecekte sorunlarla karşılaşma riskinizi duşurmuş olacaksınız.
Reşitseniz, boyle bir hastalığınızın olup olmadığını belirlemek icin araştırmalar yapmanız cok onemli. Eğer bu hastalığa sahipseniz, hastalığı tedavi etmese de hayatınızı mumkun olan en iyi şekilde yaşayabilmenizi sağlayan secenekler var. Hatta, hastaları ve yakınlarını bilgilendiren kamu programları mevcut.