Her ne kadar genetik bir hastalık olsa da belirli kurallara uyulduğu takdirde kanserden yuzde 50 gibi yuksek bir oranda korunmanın mumkun olduğunu belirten Prof. Dr. Huseyin Abalı, , “Bunun icin oncelikle en başta sigara olmak uzere, sağlıksız beslenme, hareketsiz yaşam surme gibi hatalı alışkanlıklardan vazgecilmeli. Hekimlerin onerdikleri tetkikleri de duzenli yaptırmak aynı şekilde yaşamsal onem taşıyor" dedi.


Prof. Dr. Abalı, vucudumuzda her gun mutasyonlu hucreler oluştuğunu vurgulayarak, “Bu hucreler vucudumuz tarafından once onarılmaya calışılıyor. Tamir edilemezse veya mutasyon cok tehlikeliyse bu hucreler 'apoptozis' denilen bir tur kalite kontrol sistemi tarafından temizleniyor. Kanserli hucre bu kontrol mekanizmasından kacarsa bu sefer bağışıklık sistemimiz devreye giriyor ve bu hucreler yok ediliyor. Ancak bu mekanizmalardan kacan hucreler yıllar icinde yeni mutasyonların da desteğiyle tumor oluşturarak hastalık haline gelebiliyor" diye konuştu.
YAŞAM ALIŞKANLIKLARINIZA DİKKAT EDİN
Prof. Dr. Huseyin Abalı, kanserden korunmanın iki formulunu şoyle acıkladı:
"Sigara icmeyin. Sigara icilen ortamlardan da uzak durun. Gunde 5 porsiyon sebze-meyve tuketin. Tuz, kırmızı et, kızartma ve ızgarayı mumkun olduğunca kısıtlayın. Egzersiz yapın. Orneğin haftada 150 dakika tempolu yuruyuş yeterlidir. Guneşin cok yoğun olduğu saatlerde ışınlara maruz kalmayın, mutlaka korunun. Bunun icin buyuk bir şapka, guneşten koruyucu kremler, kalın giysiler kullanabilirsiniz. Kanserojen viruslere karşı dikkatli olun. HPV, HIV, Hepatit B ilk sırada akla gelenler. HPV ve Hepatit B virusu icin aşılanmak mumkun. Bu konuda doktorunuzdan goruş alın."
DUZENLİ OLARAK TETKİKLERİNİZİ YAPTIRIN
Prof. Dr. Huseyin Abalı, tum onlemlere rağmen kanserin gelişebileceğini, bu nedenle periyodik olarak onerilen testleri yaptırmanın erken tanı ve bunun sonucunda daha kolay ve daha başarılı tedavi icin cok onemli bir etken olduğunu soyledi. Prof. Dr. Abalı şunları kaydetti: "20 yaşından sonra her yıl cilt, ağız-boğaz, lenf nodları, testis ile yumurtalıklar dahil detaylı bir muayene olunmalı. Kadınlarda 21 yaşından sonra 3-5 yılda bir jinekolojik muayene ve smear testi, 40 yaşından sonra 1 ya da 2 yılda bir mamografi ve meme muayenesi yaptırılmalı. Erkeklerde 45 yaşından sonra rektal muayene ve PSA testi. 50 yaşında sonra her iki cinsiyette 10 yılda bir kolonoskopi veya yıllık gaytada gizli kan ve 5 yılda bir felksibl sigmoidoskopi yaptırılmalı. 30 yıldan fazla sure gunde bir paket ve fazlası sigara icmiş 55 yaşın uzerindeki kişiler de 3 yıl ust uste duşuk doz akciğer bilgisayarlı tomografisi cektirmeli."

yenişafak