Uzmanlar, bahar aylarında artan goz alerjisinden korunmak icin gozluksuz ve şapkasız sokağa cıkılmamasını onerdi.
Opr. Dr. Levent Akcay goz alerjisine karşı alınması gereken onlemleri anlattı.

En Sık Alerjik Goz Nezlesi Yaşanıyor

Gozde kızarıklık, capaklanma, yanma, batma, kaşıntı ve sulanma gibi şikayetler alerjilerin habercisi olabilir. Erken teşhis edilmediğinde ise gorme kaybına kadar uzanan ciddi sorunlar ortaya cıkabiliyor.

Goz Alerjisinin Nedenleri Nelerdir?

Bahar mevsiminde havada ucuşan polen ve tozlarla birlikte alerjik hastalıklar da artıyor. En sık gorulen alerjiler arasında ise alerjik goz nezlesi geliyor. Gozde sulanma, kızarıklık, kaşıntı, ışık ve guneşe karşı aşırı hassasiyet gibi belirtileri olan goz nezlesi gec teşhis edilirse goz kapaklarında duşme ve kısılma, korneada yaralar ve kalıcı goz bozukluklarına neden olabilir.

Bahar mevsimi ile birlikte goz nezlesi vakalarında onemli bir artış goruluyor. Acık havada gozlerimiz en korunmasız organımızdır. RuzgÂrda ucuşan polenler ve tozlar alerjik goz nezlesini ortaya cıkartır.


Alerjik goz nezlesi genellikle atopik bunyeli diye adlandırılan cocuklarda, cocukluk yaşlarıyla ortaya cıkıp yıllarca aynı mevsimlerde kendini gosterir. Alerjinin en rahatsız edici yanı goz kaşınmaları olduğundan, hastalar gozlerini kaşımaya ve ovuşturmaya doyamaz. Bu kaşımalar bazı kimselerde gozun onundeki saydam tabaka olan korneanın yapısında bozulmalara sebep olur ki bunların en ciddisi gorme kaybına yol acan keratokonustur.

Goz Nezlesi Kimi Zaman Bulaşıcı Olabilir

Goz nezlesinin sadece alerjik kokenli olmayabilir. Bulaşıcı, mikrobik goz nezlelerinin de ayrı bir formda bahar aylarında sık gorulebiliyor.




Viral goz nezleleri el teması, opuşme, hava, para ve havlu aracılığıyla kolayca bulaşabilir. Daha cok sıcaklığın yuksek olduğu yaz aylarında gorulur. Viral goz nezlelerinde hastanın gozundeki kızarıklık, şişlik, sulanma cok fazla olabilir. Bazı tiplerinde gozlerde kanamalar ve kulak etrafı lenf bezlerinde şişmeler olabilir. Bu tur konjonktivitler yaz aylarında sıklıkla havuzlardan da bulaşabilir. Viral konjonktivitler bazen aylar boyunca tedavi gerektirirken bakteriyel konjonktivitler ise genelde bir hafta ile 10 gun icinde gecebilir.

Dışarıya Gozluk ve Şapkasız Cıkmayın

Baharı goz alerjilerine yakalanmadan da gecirmek mumkundur. Goz alerjilerinden korunmak icin, tozlu ortamlardan uzak durup şapka ve gozluk takarak dışarıya cıkmak gerekiyor.

Goz Alerjisinden Korunmak İcin Nelere Dikkat Etmeli?

1. Havalandırma yerine filtreli olduğu icin klima kullanın.

2. Gozunuzu elinizle kaşıyıp, ovuşturmayın.

3. Goze el temasından mumkun olduğunca uzak durun.

4. Yatak odanızda toz cekmeyen kumaşlardan yapılmış, sık yıkamaya musait yatak ortuleri ve nevresimler kullanmayı tercih edin.

5. Evde toz alırken ıslak bez kullanın.

6. Evinizi de mutlaka gunde bir kez supurun.

7. Ellerinizi ve yuzunuzu sık sık bol su ile yıkamayı da ihmal etmeyin.

8. Gozdeki kızarma sulanma ve yapışmanın sadece alerjik olmayıp viral veya bakteriyel sebeplerle de olup bulaşıcı olabileceğini unutmayın.


Kaynak:hepimiz aileyiz