Evdeki eczadolabım
Saðlýk0 Mesaj
●1 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaþam & Danýþman
- Saðlýk
- Evdeki eczadolabım
-
19-09-2022, 12:47:42
Evlerde Ecza Dolabının Onemi
Ecza dolabı her evde bulunması gereken,aile icin gerekli ilkyardım ve sağlık gereclerini eksiksiz olarak icerisinde bulunduran, zamanı geldiğinde hayat kurtaran bir ilk yardım noktasıdır. Ecza dolabı, aile sağlığı icin en onemli konulardan biridir. Ne zaman gerekli olacağı bilinmez, ama gerekli olduğunda cok onemli yarar sağlar.
Ecza Dolabı İcin Yer Secimi:
Her aile, ecza dolabı icin en uygun yeri belirleyerek, aile sağlığı icin evinde mutlaka uygun bir ecza dolabı bulundurmalıdır. Ecza dolabı icin uygun yerin belirlenmesinde goz onunde tutulacak onemli noktalar şunlardır:
1 - Ecza dolabı, serin, kuru ve guneş ışığını direkt almayan bir yerde olmalıdır.
2 - Ecza dolabının yerini ailenin butun bireyleri iyi bilmeli ve ecza dolabının yeri değiştirilmemelidir.
3 - Ecza dolabı, ailedeki en kucuk bireyin bile iyice bildiği; soran birine (komşu vb) hemen gosterebileceği; ama kendisinin yetişemeyeceği bir yerde olmalıdır.
4 - Ecza dolabı, aile dışından kişilerin de kolayca bulabileceği, hemen akla gelebilecek mÂkul bir yerde olmalıdır.
5 - Ecza dolabı, ebeveyn odası, banyo gibi, belli zamanlarda girilemeyecek yerlerde değil; koridor, antre gibi, herkesin her an ulaşabileceği genel kullanım alanlarında olmalıdır.
Ecza Dolabı Nasıl Olmalı:
Oncelikle, ecza dolabı bir dekorasyon unsuru değildir. Bu nedenle, evin diğer eşyalarıyla uyumu gibi yanlış bakış acılarına saplanmadan, uygun ozelliklerde bir ecza dolabı secilmelidir.Ecza dolabı icerisine zamanla, bu yazıda belirtilen ilkyardım gerecleri dışında, aile bireylerinin hastalıkları ile ilgili ceşitli ilaclar da konacağından, yeterli buyuklukte bir dolap olması gerekir. Ecza dolabının yerine sağlamca sabitlenmesi de onemlidir.
Ecza dolabı, icindeki malzemeyi koruyacak şekilde, mutlaka kapaklı olmalıdır. İcindeki gereclerin kolayca gorulmesi icin, kapağının camlı olması, bir tercih nedeni olabilir. Dolap, mikrop barındırmayan ve temizliği kolay bir malzeme ile yapılmış olmalı, sıkca temizlenmelidir.
Ecza Dolabı İcerisinde Neler Olmalı:
Ecza dolabında oncelikle, temel ilk yardım gerecleri eksiksiz olarak bulunmalıdır. Bir ev kazası sırasında gerekli olabilecek butun malzeme, dolapta mutlaka yer almalıdır. Zaman zaman eksilen malzeme kontrol edilip, eksikler tamamlanmalıdır. Ayrıca, tarihi gecmiş olan malzeme de kontrol edilerek, yenilenmelidir. Evde bulunan bir ecza dolabında, aile bireylerinin hastalıkları ile ilgili olarak alınan ceşitli ilÂclara da yer verileceği icin, yeterli buyuklukte olması gerekir. Ayrıca, aile bireylerinin taşımadığı hastalıklar icin de bazı onlemler alınmalıdır. Orneğin, bir misafirin yaşayabileceği astım krizi, şeker krizi, alerji gibi durumlar da goz onune alınmalıdır.
Ecza dolabında bulunması gereken ilÂclar:
• Sıyrıklar ve kesikler icin antibiyotikli merhem,
• Cilt tahrişleri ve yanıklar icin merhem,
• Baş ağrısı ve burkulma gibi ağrılar icin ağrı kesici ilÂclar,
• Ateş duşurucu ilac ve şuruplar,
• Hazımsızlık ve mide yanması icin antasit şurup veya tabletleri,
• Alerji icin antihistaminik ilÂclar,
• Zehirlenmeler icin aktif komur,
• Bulantı kesici ilÂclar,
• Kaşıntılar icin losyonlar, kortizonlu merhemler,
• Vazelin,
• Guneş kremi…
Ecza dolabında bulunması gereken ilk yardım malzemesi:
• Steril pamuk paketi,
• Steril gaz bezi (ceşitli buyukluklerde),
• Steril sargı bezleri,
• Elastik bandaj,
• Yara bandı,
• Flaster,
• Cengelli iğne,
• Kucuk bir ayna,
• Cımbız,
• Makas,
• Termometre,
• Alkol,
• Amonyak,
• Tendurdiyot, mersol, betadin gibi antiseptik cozeltiler,
• Oksijenli su…
Ecza dolabında yalnızca ilÂclar ve ilk yardım gerecleri bulunmaz. Bunlar kadar onemli olan diğer bir şey de, aile bireylerinin mutlaka kullanması gereken vitaminler, mineraller ve sağlık destek urunleridir.
Bunlar dışında, kafelerde sunulanlara benzer şekilde ikili olarak paketlenmiş kesme şeker, ecza dolabının tabanına yerleştirebileceğiniz boyutlarda iki tane sert karton veya ince tahta (atel olarak), elastik bantlar, iki tane 5 cc ’lik steril enjektor, turnike yapmak icin uygun bir kumaş şerit, vb gibi ek gerecler de bulundurulabilir.
Ecza dolabı yakınında bir “ilkyardım kitabı” bulundurmak da yararlı olur. Ayrıca, en yakın hastanenin, ambulans servisinin ve aile hekiminin telefon numaralarının yazılı olduğu bir kÂğıdı, ecza dolabının yan yuzune veya kapağına yapıştırmak da yararlı bir fikir sayılır.