'Hayatımda boyle ağrı yaşamadım' diyorsanız...
Sağlık0 Mesaj
●1 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- 'Hayatımda boyle ağrı yaşamadım' diyorsanız...
-
19-09-2022, 12:46:54
Tum yaşamımız suresince oyle ya da boyle bir baş ağrısı sıkıntısı mutlaka yaşarız. Baş ağrısı yapan ucyuze yakın neden vardır. En tehlikeli baş ağrısı da anevrizma dediğimiz beyin kanaması nedeniyle ortaya cıkan baş ağrısı.
Ozellikle baş ağrısı nedenleri arasında sık karşımıza cıkan; gerilim tipi ve migren tipi baş ağrılarıdır. Bunun yanında kafatası icerisindeki hava ile dolu boşlukların iltihaplanması durumu olan sinuzit de sık baş ağrısı nedenlerinden biridir. Yine arteriyel basınc değişiklikleri, yani yuksek ya da duşuk tansiyon baş ağrısı nedeni olabildiği gibi kan şekeri ile ilgili değişiklikler de aynı şekilde klinik belirti gosterebilir. Beyin Ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Candan Hundemir, ani ve şiddetli baş ve ense ağrısı konusunda uyarılarda bulundu.
"HAYATIMDA BOYLE BİR AĞRI İLE KARŞILAŞMADIM"
Ani ve şiddetli gelişen ve enseyi de icine alan, hatta hastaların; “hayatımda boyle bir ağrı ile karşılaşmadım”, “beynim, kafam yerinden kopacak gibiydi”, “ensemden yukarı doğru cok şiddetli bıcak saplanır tarzda bir ağrı”, “şimşek cakar gibiydi” şeklinde ifadelendirdiği baş ağrılarının altında beyin kanamalar yatabiliyor. Beyin kanaması beyin zarının icine kan sızması şeklinde olabileceği gibi direkt beyin dokusu icine de olabilir.
ANEVRİZMA BEYİNDE BALONCUK OLUŞMASI
Halk arasında baloncuk hastalığı olarak da ifade edilen anevrizmalar; temiz kan taşıyan damarlardaki (arter) zayıf yerlerden gelişen ve genellikle damarın daha kucuk dallara ayrıldığı noktalarda oluşan anormal genişlemelerdir. Zayıf olan baloncuk duvarı, basınca dayanamadığı anda yırtılır ve damar dışına kan sızar. Bu olay ya kendiliğinden (yuksek tansiyona bağlı) ya da eforla (oksurme, hapşırma, ıkınma, cinsel temas gibi) oluşur. Kanın beyin zarı icine yayılması ile de yukarıda sozu edilen o şiddetli baş ağrısı ortaya cıkar.
HASTA OYKUSU VE MRG İLE TANI KOYULUYOR
Tanıda ilk aşamada hastalık oykusu ve muayeneyi doğrulamak amacı ile oncelikle tomografi ve bazen MRG kullanılmaktadır, tetkikleri normal cıkan ancak kliniği bizi tatmin etmeyen vakalarda belden alınan beyin omurilik sıvısının incelenmesi de onemli bir tanı yontemidir. İkinci aşamada hastanın da kliniği uygunsa kanayan damarı ve baloncuğun buyukluğunu gormemizi sağlayan “serebral anjiografi” yani beyin damarlarının goruntulenmesi tetkiki ivedi bir şekilde yapılır. Boylece baloncuğun ameliyat kriterlerine uygun olup olmadığı (geniş boyunlu olması, dev boyutta olması ya da kotu yerleşimli olması gibi) anlaşılır. Hasta ameliyat edilemiyorsa bu durumda bir girişimsel radyolog tarafından kasık bolgesindeki damardan yerleştirilen katater yardımı ile beyindeki baloncuk icine girilebilmekte, ici ozel materyallerle doldurulmak suretiyle bertaraf edilebilmektedir.
Op. Dr. Candan Hundemir
Doktor sitesi