Ekmek, yuzyıllardan beri ceşitli turleri ile sofralarımızın baş tacıdır. Avrupa ulkelerinde genellikle bircok farklı (yani francaladan tutun da uzumlu cavdar ekmeğine kadar) ekmek tuketilirken, Turkiye'de ise coğunlukla beyaz ekmek tercih ediliyor. Beyaz ekmek icerdiği yuksek oranda un, tuz ve maya yuzunden sizlere lezzetli gelse de aslında sağlığınız icin tam buğday ekmeği tuketmelisiniz.

Atv Ana Haber'e katılan Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Hasan Obut, kanserden korunmak ve sağlıklı bir yaşam surmek icin yapılması gerekenleri anlattı. Beyaz ekmeğin vucuttaki şekeri artırarak kansere neden olduğunu soyleyen Dr.Obut, ateşe yakın pişen, tutsulenmiş ve cok yağlı kırmızı etin de kansere neden olduğunu belirtti.

Sıcak icecekler yemek borusu ve mide kanseri nedeni
Aynı zamanda icecekleri sıcak tuketmenin de yemek borusu ve mide kanserine neden olduğunu belirten Dr.Obut; yiyecek ve iceceklerin ılık olarak tuketilmesi gerektiğini de kaydetti.
Tukettiğiniz besinler siz farkında olmadan kanser uretebilen maddeler icerebilir işte bu maddelere karsinojen yani kanser yapıcı maddeler diyoruz. Ozellikle bircok sebze icerisinde karsinojen madde bulunmaktadır ama aynı zamanda anti-kanserojen yani kanserden koruyan maddeler de olduğundan etkisi cok daha duşuk olmakta.
Asrımızın en yaygın hastalıklarından biri kanser! Belki de farkında olmadan oluşumuna yardımcı oluyoruz. İşte kansere start veren en onemli 5 gıda... ABD'lilerin gunluk hayatta en cok tukettiği 5 yiyecek, kansere neden olan yiyecekler listesinin en ust sıralarında yer alıyor.

Amerikan halkının hızlı yaşam felsefesi icinde tukettiği hızlı yemekler kansere yol acan hazır yiyecekler listesinde ilk 5 sırada yer aldı. İşte o liste:

1-Hamburger: Dana kıyması ya da domuz pirzolası kullanılarak yapılan kofte icerdiğinde et urunlerini korumak icin kullanılan ancak fazla tuketildiğinde kansere yol acan sodyum nitratı da iceriyor demektir. Bu da kalp krizi riskini yukseltir.

2- Patates kızartması: Yağ icinde yuksek derecede kızartıldığı icin kansere neden olabilecek kimyasal değişimlere uğruyor.

3-Donut: Un, yağ ve hidrojen iceren yağlarla yapılmasının yanı sıra yuksek ısıda pişirilmesi nedeniyle kansere davetiye cıkarıyor

4- Cips, kraker ve kurabiyeler: Bu yiyeceklerin hazır satılanlarında trans yağların kullanımının cok fazla olduğu bildirildi.

5- Sosisli Sandvic: Hamburger gibi yuksek sodyum nitrat iceriyor. Bir cocuğun yılda 12'den fazla sosis tuketmemesi oneriliyor.
Ozellikle patates, zehirli mantar, kereviz, pancar, turp, kahve, yuksek ısıya maruz kalmış etler, hayvansal yağlar ve kuflu besinlerde karsinojen maddeler bulunabilir. Patates eğer ışığa maruz kalmışsa ve cillenmişse aynı zamanda kereviz zedelenmiş veya curumuşse etkileri artmakta.

Gunumuzde bircok paketlenmiş urun icerisinde nitrit, nitrat ve nitrozamin bulunmaktadır ve bu maddeler de birer kanserojen madde kaynaklarıdır. Nitrit ve nitratlar daha cok et urunlerinde bulunur, tuketiminden sonra midede nitrozamin denilen daha cok mide kanserine yol actığı bilinen bir maddeye donuşur. Bu etkileşimi onlemek icin beraberinde C vitamininden zengin bir yiyecek, orneğin domates, biber tuketimi onemli.

Bol kalorili yiyecekler; kızarmış patates, cips, yağda kızarmış hamurişleri, yağda kızarmış etler kansere neden olan bazı maddeler icermektedir. Ozellikle patates kızartıldığında oluşan akrilamid en etkili kanserojen maddedir.

Turşu veya salamura yiyecekleri sıklıkla tuketenlerde de duşuk bir oranla ozafagus kanseri gorulebilmektedir.

Hayvansal yağ iceren yiyeceklerin ozellikle kolon kanserini tetiklediği bilnmekte. Hayvansal yağlar, karaciğerin daha fazla safra uretmesine ve barsaklardaki bakteriler de bu fazla uretilen safrayı kanserojen maddelere donuşturmekte.

Şekerli yiyeceklerin kanser hucrelerini tetiklediğini ve beslediğini biliyoruz. Fazla tuketim ve dengesiz beslenme insulin direncini etkileyip kansere neden olabilmekte.

Kahve icerisinde fermentasyonu sırasında oluşan yanmış maddeler bulunmaktadır ve pankreas kanserine neden olabileceği yonunde calışmalar var ama kesin doğrulanmamıştır.
Korunmak icin neler yapalım;

*Hayvansal kaynaklı yağ miktarını azaltıp, daha cok mısırozu, aycicek, zeytinyağı, fındık yağı tuketmeye calışın.
*Gunluk lif tuketiminizi artırın, gunde 5 porsiyon sebze ve 3 porsiyon meyve tuketin.
*Sebzelerden soğan, sarımsak, lahana, brokoli, karnabahar, nane, pırasa meyvelerden ise ozellikle turuncgilleri tercih edin.
*Sebze ve meyveleri taze tuketin, asla curumuş, kuflenmiş yada cillenmiş olanları tercih etmeyin.
*Yiyecekleri kızartmayın, yakmayın, komur veya odun ateşinde pişirmeyin.
*Kuflenmiş yiyecekleri asla tuketmeyin.
*Şarkuteri, salamura ve tutsulenmiş urunleri daha az yiyin.
*Tam tahıllı urunler yiyin.
Kanserle Savaşan 9 Besin Tıklayınız