Boyundan Kaynaklanan Baş Donmesi: Nedenleri ve Tedavisi
Sağlıklı Yaşam0 Mesaj
●6 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Sağlık Forumları
- Sağlıklı Yaşam
- Boyundan Kaynaklanan Baş Donmesi: Nedenleri ve Tedavisi
-
19-09-2022, 12:19:26
Boyun ağrısı kaynaklı baş donmesi; hayatımıza normal bir şekilde devam etmemizi engelleyen, rahatsız edici bir durumdur.
Bu sorunun belirtileri, boyunda uyuşma hissi, uşume, boyunun ucunda gerginlik, baş donmesi gibi semptomlardır. Ve maalesef bu durum, bir cok kişi icin kronikleşmiştir.
Omuriliğin boyun omuru da denilen bolumu; vucudumuzun, kafamızı duz tutmaya yarayan ve 7 parcadan oluşan bir parcasıdır. Duruş bozuklukları, yorgunluk ve stresten de en cok etkilenen parcamız olan omurilikteki sorunlar, bizi kotu bir baş donmesiyle baş başa bırakabilir.
Boyun Omuru Kaynaklı Baş Donmesi Nedenleri
Omurganın şekline etki eden değişiklikler, sinirlerin baskı yapmasına neden olur ve bu da, boyun bolgesinde sertliğe ve tutulmaya yol acar. Orta kulak ve gorme duyularında, boyunun hareketi arasında bir kopukluk olması; dengesizlik hissi yaratır. Bu durum, seyir halinde bir arac icinde olma hissine benzetilebilir. Bu durumda gozler bir hareketi algıladığında, orta kulak ve omurganın bazı bolgeleri aynı harekete cevap veremez ve bu da dengesizlik ve baş donmesine sebep olabilir. Bu problemler, gunluk hayatımızda bize sıkıntılar oluştururlar. Boyunda aşırı duyarlılık hissedilebilir ve boylece baş donmesi korkusuyla boynumuzu hareket ettirmekten kacınmamıza neden olabilir.
Boyundan Kaynaklanan Baş Donmesi Tedavisi
Onerilen Tedavi Yontemleri
Sıcak ve soğuk tedavi: Bu tedavide, oncelikle boyuna, 3-4 dakika boyunca buz uygulanır, hemen ardından da sıcak bir duş, sıcak su torbası gibi sıcak kompres yapılır. Fakat bunu yaparken, cildinizi duşunmeli ve sıcaklık veren malzemeleri gece boyunca cildinize temas halinde tutmamalısınız. Mumkun olduğu kadar, ağır fiziksel aktiviteden kacının. Boyun bolgesinin daha fazla zarar gormemesi icin, ağır hareketlerden kacınmak gerekir. Biberiye ve lavanta iceren kuvet suyunda dinlenmek cok iyi gelir. Bu bitkiler, iltihap sokucudur ve bel ve karın ağrısı gibi kas ağrılarını gidermede de kullanılırlar. Uyku duzeninize onem verin. Duzgun ve yeterli uyku uyumak, vucudun dengesini sağlamasına yardımcı olur ve gunluk stres miktarını azaltır. Fiziksel terapi onemlidir. Vucut ve sinir sisteminize iyi gelecek aerobik hareketler yapmak onemlidir. Boyundaki tutukluğu gidermek de cok onemlidir, cunku boyun ne kadar cok tutulmuşsa, orta kulak ve goz arasındaki bağ da o kadar duzensiz olacak ve baş donmesine yol acacaktır. Baş Donmesine İyi Gelen Bitkiler
Gingko biloba: Beyinde kan dolaşımını guclendirip, baş donmesi, kulak cınlaması, baş ağrısı gibi sıkıntıları gidermeye yardımcı olur. Gingko cayı icilebilir veya sağlıklı urunler satan dukkanlardan gingko hapı alabilirsiniz. Zencefil: Mide bulantısı ve baş donmesini onler. Sabahları, zencefil cayı icebilirsiniz.
Carkıfelek ciceği (Passiflora): Boyun ağrısını tetikleyen sıkıntı ve stresi rahatlatmaya da yardımcı olan bu bitki, baş donmesine de iyi gelir. Gunde 2-3 kere, cayını icebilirsiniz. Kırmızı Şarap: Beyindeki kan dolaşımını arttırmak icin kullanılan kırmızı şarap, baş donmesine iyi gelir. Ayrıca, kırmızı uzumun yapraklarıyla hazırlanmış cayı icme de, kırmızı şarap kadar iyi gelir. Yapraklar kurutulduktan sonra demlenir ve gunde birkac kez icilebilir. Papatya ve Nane Cayları: Bu caylar, zencefil gibi, kusma, mide bulantısı ve baş donmesini dindirmeye yardımcı olur. Bu cayları, istediğiniz sıklıkta tuketebilirsiniz. Vitamin B6: Bu vitaminin, baş donmesini azaltmada etkili olduğu, bircok araştırma tarafından belirtilmiştir. Bu vitaminin icindeki prioksidin, enzim ve aminoasitlerin vucuda yararlı hale getirilmesini kolaylaştırır ve boylece, mutluluk, enerji, kas performansı ve vucut dengesine iyi gelir. B6 vitamininin vucudumuza etkisi cok onemlidir. Kemik sağlığı, endişe, dengesizlik ve mide bulantısına cok iyi gelir. B6 kapsulleri, eczanelerde satılmaktadır. Yetişkinler gunde 1.3 mg, 8-13 yaş arası cocuklar ise 0.6 mg almalıdır.
B6 vitaminini; tam tahıllar, muz, patates, sarımsak, kestane, erik, fıstık , karnabahar, ıspanak gibi yiyeceklerden de alabiliriz. Kaynak:sağlığa biradım