Neosante Sosyal Sorumluluk Projesinden bahseder misiniz? Neden 60 yaş ve uzeri?

Ersal Işık: "NEOSANTE olarak sigara bırakma konusunda gercekten cok buyuk bir tanınırlığımız var. Şimdiye kadar 8500’un uzerinde kişiye sigara bıraktırdık. Bircok kişiye de alkolu bıraktırdık. Pek cok kişinin hamur işlerine, tatlılara bağımlılığını ortadan kaldırdık. Sadece Turkiye icinden değil, Dunya’nın her yerinden hastalarımız geliyor ve eriştiğimiz bu başarıyı bir sosyal sorumluluk projesi ile taclandırmayı uzun zamandır planlıyorduk.
Yani bize başvuran kişilerin bir kısmına ucretsiz tedaviler vermeyi uzun suredir planlıyorduk. Ancak bu kişileri nasıl sececeğimizi bilmiyorduk. 2013 yılının başında tedavi sonuclarını incelerken hastalarımızın %5’inin 60 yaş ve uzeri olduğunu fark ettim. O gunden beri bize sigara bırakmak icin gelen hastaların %5’ine ucretsiz tedavi veriyoruz. Yani 60 yaş uzeri kişilere... Ancak bu kişilerle tedavi oncesinde yaptığımız bir anlaşma var. Bu kişilerden istediğimiz bir şey var; Tedavi olduktan sonra ne yaşadıklarını kamera karşısında anlatmaları...
60 yaş ustu gurubun onemli ozelliği şu: Bu kişilerdeki nikotin bağımlılığı gercekten cok yuksek ve bu kişilere başka bir yontemle sigara bıraktırmak gercekten cok cok zor. Bir yandan da sigara bırakma ilacları vs.ler de bu guruba pek tavsiye edilemiyor, yan etkilerinin bu gurup icin ozellikle kotu olabilmesinden dolayı... Ancak ilacların aksine; yaptığımız Neu.MORA tedavileri sigara bırakma konusunda hem cok cok etkili hem de hicbir yan etkisi yok. Bu yaş gurubu icin de (ya da cok daha ileri yaşlar icin bile) guvenle kullanılabiliyor. Bu yaş gurubu sigara bırakma konusunda en fazla yardıma ihtiyac duyan gurup ve sosyal sorumluluk adına ozellikle bu yaş gurubuna verdiğimiz yardım gercekten cok cok anlamlı..."

Bu proje kapsamında bugune kadar katılımcı sayısına oranla tedavinin başarı oranı ne oldu?

Ersal Işık: "Yapılan tedavilerin sonuclarını videolar şeklinde sitemizde yayınlamaya başladık. ... adresinde tedavi sonuclarını kişilerin kendi ifadeleri ile dinlemeniz mumkun.

Şu ana kadar (Mart ortası) bu kampanya kapsamında tedaviye 69 kişiyi aldık. (40 kadın, 29 erkek) Bu kişilerin %97’si 20 yılı aşkın sigara bağımlısıydı.

Bunların 43’une sadece tek seans tedavi yapıldı. (%62.3). 21 kişi kısa sureli bir destek seansı aldı (%30.4). 5 kişi 2 seans ve uzerinde tedavi aldı (%7,2).

Tedavi alan 2 kişi bu tedavinin uzerlerinde herhangi bir etki oluşturmadığını soyledi (%3,1). Diğer kişiler bu tedavinin sigara isteğini azalttığını, ozellikle de yanlarında sigara icildiğinde bile istek duymadıklarını, genel olarak sakin olduklarını soylediler (% 96,9).

Birinci hafta sonunda bu kişilerin 54’u sigara icmiyordu (% 84,4). İkinci hafta sonunda ise sigara icmeme oranı %82,8 idi. Bir ay sonunda; oran %75,6 idi.

Bu sonuclara diğer hicbir tedavi yontemi ile ulaşabilmek mumkun değil. Hatırlatmak gerekir ki bu sonuclara sigara bırakması en zor olan gurupta ulaşıldı ve sadece bir ya da iki seans tedavi ile. Tedavilerin herhangi bir yan etkisi yok.

Yukarıda yazılanlar, tedavilerin istatistiksel sonucları. Ancak tedavi alan kişilerin ne yaşadıkları, bu sureci ne kadar kolay gecirmiş oldukları bu istatistiklerden cok daha onemli. Onların videolarına ... adresinden ulaşabilirsiniz."

Kampanyanın ne zamana kadar surdurulmesini planlıyorsunuz?

Ersal Işık: "Bu kampanyayı en azından bu yılın sonuna kadar surdurmeyi planlıyoruz. HerhÂlde yıl sonuna doğru 300-350 kişiye ucretsiz olarak sigara bıraktırmış olacağız ve bu kişilerin videoları da yine sitemize eklenmiş olacak."
....
....