Sağlıklı ve ilerleyen yaşlarda sorunsuz gozlere sahip olmak icin, Dr. Hasan Oğuzhan, goz egzersizleri hareketlerinden bahsetti. Sağlıklı gozler icin yapılması gerekenler başında, duzenli egzersiz hareketleri geliyor.

Goz sağlığına onem vermek, ilerleyen yaşlarda goz problemleri ile karşılaşma riskini azaltmak demektir. Goz tansiyonu, uzağı veya yakını gorememe, gece korluğu, goz kuruluğu vs. gibi goz problemlerinin onune gecmek adına gozler icin tavsiye edilen egzersiz hareketlerini uygulayın.

Gozlerde gorulen sorunlardan bir tanesi de, goz kaslarının zayıflamasından kaynaklı ortaya cıkan goz tembelliğidir. Goz tembelliğinde goz egzersizleri buyuk onem taşır. Gozleri daha sağlıklı ve guclu kılmak icin gozler icin egzersiz hareketleri onerileri sizlerle.

Goz Egzersizleri
Başınız dik, karşıya bakın ve başınızı hic kıpırdamadan gozlerinizi aşağıdaki sıra ile hareket ettirin:

Tavana bakın – yere bakın, Sola bakın – sağa bakın, Sol ust koşeye bakın – sağ alt koşeye bakın, Sağ ust koşeye bakın – sol alt koşeye bakın, Yukarı-sola-aşağı-sağa-yukarı bakarak cember cizin, Şimdi de aynı cemberi ters yonde cizin: Yukarı-sağa-aşağı-sola-yukarı bakın. • Ellerinizle V harfi yapın ve işaret parmaklarınızı gozunuzun dış uc kısmına yerleştirin. Orta parmağınızı ise gozunuzun ic ucuna yerleştirin. Gozunuzun alt ve ust kapaklarını goz kırpma hareketi gibi hızla hareket ettirin ama bu hareket esnasında gozlerinizi acık tutmaya calışın. Bu hareketi 2 set şeklinde 10 ’ar kez tekrarlayın.
• Başparmak haric 4 parmağınızı kaşlarınızın uzerine yerleştirin ve kaşlarınızı hafifce yukarı itin. Gozlerinizi kapatın, goz kapaklarınızı aşağı doğru cekerek karşı bir direnc oluşturun. 10 kez aynı hareketi 2 set halinde tekrarlayın.
• İşaret parmağınız ve orta parmağınızla yanlamasına V harfi yapın. Başparmağınızı goz kapağınıza yerleştirip kaşınıza doğru itin. Orta parmağınızı gozunuzun altına koyun. Parmaklarınızın ucu ile gozunuzun etrafındaki kasları itin ve kasın. 1- 2 saniye tutun ve bırakın. Şimdi parmaklarınızı birleştirin ve gozunuzun ortasına koyun. Parmak uclarınızla goz kaslarınızı itin. 1- 2 saniye tutun ve bırakın. Goz yuvarlağınızın uzerine birkac saniye hafifce baskı uygulayın, gozlerinizi yavaşca acın ve goz kırpın.
• İşaret parmaklarınızı yarım ay şekline getirin ve goz kapaklarınızın uzerindeki goz kemiğinin uzerine, kaşınızın tam altına yerleştirin. Parmaklarınızı hafifce kemiğin uzerine bastırın. Goz kapaklarınızın uzerindeki kaslarla parmaklarınıza doğru bir direnc oluşturun. Bu hareketi 10 kez tekrar edin.
• İşaret veya orta parmağınızı burun koprusunun hemen altına yerleştirin. Parmağınızı kopruden yukarı doğru ve kaşlarınızın altına gelen kemiğe doğru hareket ettirin. Kaşlarınızın altında, kemiğin aşağıya donduğu yerde bir cıkıntı hissedeceksiniz, o kısmı biraz ovun. Şimdi kaşınızın altına gelen goz cukuru kemiğini sol gozunuzun uc koşesine kadar parmağınızla takip edin.
• Bu calışmayı tamamladıktan sonra sol elin işaret parmağını, sağ gozunuz ortada kalacak şekilde yerleştirin. (İşaret parmağı kaşın altında, orta parmak gozun altında). Aynı zamanda sağ işaret parmağınızı sağ gozunuzun uc noktasına yerleştirin. Sağ gozun alt kısmındaki orta parmağınızı aşağı doğru iterken, sağ gozun ucuna yerleştirdiğiniz işaret parmağınızla hafifce sağ tarafa doğru cekin. Bu harekette sadece alt goz kapağı hareket etmelidir. Her goz icin 8 kez uygulayın.
• İşaret parmaklarınızı enlemesine şakaklarınızın uzerine basınc uygulayarak sac diplerinize doğru cekin. Alnınızda cizgiler oluşturmadan gozlerinizi cevreleyen kaslarınızı parmaklarınızın ucuna doğru hareket ettirin (Bir direnc oluşturun). Bu egzersizde 5 ’e kadar sayın ve bırakın. Bu hareketi 5 kez tekrarlayın.

Kaynak:sizin siteniz