Batman Bolge Devlet Hastanesi doktorlarından Onkoloji Uzmanı Ayşe Demirci, kanser hastalığında beslenme ile ilgili onemli bilgiler verdi. Demirci, sık sık kabız olan kanser hastalarının ozellikle posalı gıdalara yonelmeleri gerektiğine dikkat cekerek, “Kabızlık durumunda bol posalı gıdalar, kuru bakliyat, ciğ sebze ve meyveler, kepekli gıdalar onerilir. Meyvelerden ozellikle kayısı, erik ve diğer meyvelerin kabuklu tuketilmesi onerilir. Ağız icinde veya boğazda yara gelişmesi durumunda daha cok yoğurt, muhallebi, ılık corba, pure haline getirilmiş sebze ve meyveler tuketilmeli. Tuzlu ve baharatlı yiyeceklerden, aşırı sıcak ve soğuktan kacınılmalıdır” dedi.

Kabızlığa İyi Gelen Yiyecekler
Kabızlık; yetersiz ya da yanlış beslenmenin bir belirtisi olabilir ve gun boyu tukettiğiniz gıdalarla yakından ilgili bir rahatsızlıktır. Genel olarak, lifli ve omega yağ asitleri gibi sağlıklı yağlar bakımından zengin gıdalarla beslenmek kabızlığı hafifletebilir. Ote yandan ağır yağlı, işlenmiş ve besin lifi icermeyen gıdaların duzenli olarak tuketimi bağırsak hareketini yavaşlatır. Gıdalar kadar, gun boyu yeterli miktarda su tuketmek de kabızlığın tedavisi icin oldukca onemlidir. Beslenmenizde yapacağınız bir kac değişiklikle kronik kabızlık sorunundan kurtulmanız mumkun.

Kabızlığa Karşı Onerilen Besinler
Su: Her şeyden once su tuketimini arttırmalısınız. Su, sadece vucudunuz icin gerekli mineralleri sağlamakla kalmaz bağırsakların calışması ve dışkının yumuşaması icin gereken sıvıyı da sağlar. Burada dikkat edilmesi gereken nokta suyun gazlı icecekler, cay ve kahveden alınmaması, sadece su olarak tuketilmesidir.

Meyve ve Meyve Suları: Bazı kişilerde uzum ve erik suyu bağırsakları yumuşatarak kabızlığa iyi gelebilir. Genel olarak kuru erik ve kuru uzum başta olmak uzere kurutulmuş meyveler yuksek oranda besin lifi icerdiğinden kabızlığa karşı onerilmektedir. Taze sıkılmış meyve suları ise kabızlığa iyi gelebilir ancak reflu ya da ulseri bulunanlar asitli meyve suları tuketiminde dikkatli olmalıdır.
Fasulye ve Baklagiller: Lif bakımından zengin fasulye ve baklagiller kabızlığa kısa surede cozum bulmak bakımından iyi birer yardımcı olabilir. Bu besinler bağırsakları yumuşatır ve tuvalete cıkmayı kolaylaştırır. Fazla tuketiminin gaz ve şişkinlik yapabileceğini unutmadan gunluk beslenmenize bir miktar nohut, barbunya veya fasulye ekleyebilirsiniz.

Lif İceren Sebzeler: Koyu yeşil yapraklardan hazırlanmış salataların (sossuz ve az yağlı) duzenli olarak tuketilmesi sindirim sisteminin ihtiyac duyduğu lifi sağlayacaktır. Pek cok kaynakta brokolinin bu lifler bakımından cok iyi bir sebze olduğu belirtiliyor ancak aynı oranda gaz yapabileceğini unutmayın. Havuc, tatlı patates, kuşkonmaz, Bruksel lahanası, lahana, enginarda kabızlığa karşı kullanılan sebzeler arasında yer alıyor.

Tahıllar: Ozellikle buğday, yulaf kepeği ve kepekli tahıllar sindirime yardımcı olarak kabızlığa iyi gelir. Mısır unu ve cavdarda kullanabilirsiniz ancak işlenmemiş olmasına dikkat edin. Tuzsuz ve yağsız patlamış mısır hem iyi bir atıştırmalık olarak hem de kabızlığa karşı kullanılabilir.

Lif İceren ve Sindirime Yardımcı Besinler Listesi
Aşağıdaki listede besin lifi iceren ve kabızlığa iyi gelen bazı yiyecekleri bulabilirsiniz.

Erik Armut Elma Boğurtlen Ahududu Kayısı İncir Şeftali Armut Ananas Fıstık Badem Patates (kabuğuyla birlikte haşlanmış) Haşlanmış brokoli Bruksel lahanası Lahana Pazı Enginar Kuşkonmaz Havuc Ispanak Yeşil fasulye Nohut Barbunya Esmer pirinc Kepekli ekmek Yulaf Arpa Darı Keten tohumu Kuru kayısı Kuru erik Diğer Oneriler
Kabızlığa iyi gelen yiyecekleri tuketmek kadar kabızlığa neden olan gıdaları beslenmenizden cıkarmakta onemlidir. Hayvansal yağ iceren gıdalardan uzak durarak, oğunleri azar azar yiyerek, fast food ve işlenmiş, konserve gıdaları yemeyerek kabızlık surecini kısaltabilirsiniz. Aldığınız tum onlemlere rağmen kabızlığınız devam ediyorsa doğru teşhis ve tedavi icin doktorunuza danışın.


-