Hareketsizlik bircok hastalığa, hatta erken olume davetiye cıkarıyor. Uzmanların basit bir onerisi var. Ofiste calıştığınız 8 saatten 2'sini ayakta gecirmek hayat kurtarabilir.

İşyerinde mesainizin en az 2 saatinizi ayakta gecirin. Bu tavsiye, İngiltere'de Sağlık Bakanlığı'na bağlı Kamu Sağlığı Merkezi'nin emriyle yurutulen bir araştırmada yer aldı. Uluslararası uzmanlar tarafından yapılan araştırmaya gore, gunun buyuk kısmını oturarak gecirmek erken olum ve kronik hastalıklara yakalanma riskini artırıyor. Cok oturanlarda kalp damar hastalıklarının gorulme riski yuzde 13, kansere yakalanma riskiyse yuzde 17 daha fazla. Hareketsizlik şeker hastalığı riskini ikiye katlarken, erken olume de davetiye cıkarıyor. Gunde 7 saatten fazla oturanların erken olum riski, oturarak gecirdikleri her saat başı yuzde 5 artıyor. Araştırmada bu risklerin duşurulmesi icin neler yapılması gerektiği de sıralanmış.

Ortalama bir calışanın, mesaisinin yuzde 65'inden fazlasını oturarak gecirdiğine dikkat ceken uzmanlar, bu durumun değişmesi gerektiğini soyluyor. Calışanların 8 saatlik mesainin 2 saatini ayakta gecirmesi icin işveren tarafından teşvik edilmesi isteniyor. Uzun vadede bu surenin 4 saate cıkarılması tavsiye ediliyor. Bunun sağlanması icinse, ofis ortamında değişikliğe gidilebileceği belirtiliyor. Toplantıların ayakta yapılması, ayakta calışmaya olanak verecek masa duzeninin sağlanması gibi oneriler yer alıyor.

Gectiğimiz ay Amerika Birleşik Devletleri'nde yurutulen bir başka araştırma da saat başı 2 dakika yurumenin olum riskini yuzde 33 azalttığını ortaya koymuştu.

Kaynak:son devir