Beslenmenin sağlık acısından onemi o kadar cok işleniyor ki, ne kadar onemli olduğunu artık hepimiz biliyoruz. Bazıları sağlıklı beslenmenin şifresini cozmuşken, bazı insanların beslenme konusunda hÂl kafası karışık. Beslenme derken aslında farkedilen aynı besinlerin etrafında donup durduğumuzdur. Yani beslenirken bir kısır dongu icindeyiz. Hep aynı şeyleri yiyoruz.

Aynı şeyleri yiyor olsak bile onemli olan bilincli tuketmek. Sağlıklı beslenmede sebze ve meyvelerin onemi on plana cıkıyor. Tukettiğimiz sebze ve meyve gruplarının faydaları ihtiva ettikleri renklerde gizli. Yani genel olarak ele alırsak, aynı renk sebze ve meyveler hemen hemen aynı faydaya sahip.


‘101 Optimal Life Foods ’ kitabının yazarı David Grotto, “Renkten renge değişiklik gosteren bazı eşsiz fitokimyasallar (ya da bitkisel ilaclar) vardır. Bu ceşitli bileşenlerin her biri, sağlığını koruma yolunda farklı amaclara hizmet eder. Sadece kırmızıbiber yiyorsan, diğer renklerden almadığın icin kırmızıbiberden elde ettiğin avantajlar sınırlı kalacaktır” diyor.

Hangi renk sebzeler size gore?

Sebze ya da meyve secerken dikkat etmen gereken tek bir renk yok. Yani hicbiri diğerinden ustun değil. Grotto ’ya gore tum renk yelpazesine ihtiyacın var.

YEŞİL:




Yeşiller kanser onleyici etkiye sahip fitokimyasallar icerir; isotiyosiyanat gibi. Aynı zamanda lutein ve zeaksantin adında iki onemli antioksidan da iceren yeşiller, makula dejenerasyonu (sarı nokta hastalığı olarak da bilinen bir retina hastalığı) riskini azaltmasıylabilinir.


SARI:




Sarı renkli besinler tam bir C Vitamini deposudur ki o da yaraların iyileşmesine yardımcı olduğu gibi bazı serbest radikallerin neden olduğu cilt hastalıklarına da iyi gelir.

TURUNCU:



Beta karoten iceren turuncu besinler bağışıklık sisteminin yardımcısıdır. Turuncgiller ailesindeki meyveler ağız sağlığını da korur.


KIRMIZI:



Kırmızı besinlerde kansere karşı etkili olduğu bilinen likopen ve DNA zedelenmelerini azaltan ellagic asit bulunur. Grotto, kırmızılar hakkında şunları soyluyor: “Flavonoid ’ler (cilek ve kirazda cokca bulunur) antioksidan savunma sistemini besleyen maddelerdir. Hucreleri korur ve hatta hucrelerin yaşlanmasını geciktirir.”

MAVİ VE MOR:



Uzum turleri ve mor lahana antosiyanin icerir. Antosiyanin renk pigmentidir ama aynı zamanda hucreleri oksidatif etkiden koruması ve yaşlanmayı geciktirmesiyle bilinir. Grotto ’ya gore besinlerin renginin koyu olmasını sağlayan bileşenler aynı zamanda kanser onleyici etkiye sahip.


BEYAZ:




Kum soğan, taze soğan ve sarımsak, alisin ve kuersetin adlı iki adet bileşen iceriyor ki her ikisi de kalp hastalıkları riskini azaltıp bağışıklık sistemi fonksiyonlarım kuvvetlendiriyor. Karnabaharda bulunan sulforafan adlı madde de kanser riskini duşurmeye yardımcı.

Kaynak:estanbul