Guneş yanığı nasıl gecer?
Sağlıklı Yaşam0 Mesaj
●0 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Sağlık Forumları
- Sağlıklı Yaşam
- Guneş yanığı nasıl gecer?
-
19-09-2022, 11:35:02
Yuksek faktorlu guneş kremleri ve guneş engelleyiciler guneş yanıklarına karşı koruma sağlamak icin onemlidir. Guneş yanıklarına maruz kalıp bunları tedavi etmektense onlem almak cok daha onemlidir. Cunku guneş yanıkları ciltte oldukca rahatsız edici olduğu gibi aynı zamanda cilt kanserleri icin de bir tehlike oluşturur.
Eğer guneş yanıkları kişide anormal bir terleme, mide bulantısı ve baş donmesi gibi belirtiler de oluşturuyorsa hekime gorunmek gerekir. Ayrıca oluşabilecek bir su kaybına bağlı sıvı yetersizliği de vucut icin tehlikeli olabilir.
Guneş yanıklarına karşı nasıl bir tedavi uygulanır?
Vucudun ic ve dış su ihtiyacını karşılamak: Terleme ile ortaya cıkan sıvı yetersizliğine karşı bol bol su icmek gerekir. Cildin yanan yerleri soğuk sı ile nazikce serinletmelidir. Eğer guneş yanığı geniş bir alanı etkilediyse yanma hissini rahatlatmak icin ılık su veya soğuk su ile duş alınabilir. Guneş yanıkları olan kişiler bu sorun gecene kadar alkol almamalıdırlar. Cunku alkol sıvı yetersizliğine yol acarak yanma hissini artırır.
Nemlendirmek: Guneş yanıkları cildin kurumasına yol acar. Bu yuzden guneş yanıklarında mumkun olduğunca etkilenen yere nemlendirici ile nemlendirme yapmak gerekir. Fakat nemlendirici asla guneş yanıkları su toplamış veya ciltte oldukca hasar varsa uygulanmamalıdır. Nemlendirici guneş yanığı hafif duzeydeyse uygulanmalıdır.
Guneş losyonları veya parfum icermeyen urunler parfum iceren urunlerden daha uygundur. Doğal aloe vera iceren krem ve losyonlar guneş yanığının etkisini sakinleştirir.
Kalamin losyonu: Kalamin losyonu guneş yanığının semptomlarını hafifletmede faydalıdır. Kalamin losyonunu duzenli olarak tekrar uygulamak gerekir. Cunku kalamin losyonunun etkisi 1 – 2 saat icinde gecmektedir. Kalamin losyonunu uygulamadan once soğuk bir duş almak daha da olumlu sonuc verir.
Hidrokortizon merhem: Hidrokortizon merhem guneş yanığının oluşturduğu acıyı ve ciltteki şişkinliği azaltmaya yardım eder. Fakat hidrokortizon merhem geniş bir alana yayılmış guneş yanıklarında, yuzde ve cildin su toplanması durumlarında kullanmak icin uygun değildir. Hidrokortizon merhem sadece hekim veya eczacının denetiminde kullanılmalıdır.
Acı dindirici ilaclar: Eğer guneş yanıklarının yol actığı acı diğer yontemlerle dinmiyorsa acı dindirici ilaclara ihtiyac olabilir. Fakat bu tur ilaclar hekim tavsiyesiyle kullanılmalıdır.
Guneş yanığı kabarcıkları patlatılmamalıdır: Guneş yanığı kabarcıklarını patlatmak bu bolgenin enfeksiyon kapmasına neden olabilir. Eğer kabarcıklar kendiliğinden patlamışsa bu sefer bu bolgeyi temiz tutmak gerekir. Bunun icinde burayı sargı beziyle kapatmak uygun olacaktır.
Guneş yanıkları icin yoğurt kullanılmamalıdır: Yoğurdun guneş yanıklarına iyi geldiğine dair bilimsel bir bilgi bulunmamaktadır. Fakat halk arasında kullanılan bir yontemdir. Bunun nedeni de soğuk yoğurdun guneş yanığının oluşturduğu acıyı hafifletmesi olabilir. Fakat yoğurt surulen bolgede kalıntılar kalır ve temizlenmesi sorunu vardır. Zaten tıbbi olarak bir gecerliliği olmadığı icin hekimler tarafından da onerilmemektedir.
(sabah)