Sıcak Hava Kalbi Yoruyor
Sağlıklı Yaşam0 Mesaj
●0 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Sağlık Forumları
- Sağlıklı Yaşam
- Sıcak Hava Kalbi Yoruyor
-
19-09-2022, 11:31:21
Sıcak ve bunaltıcı havalarda kalp hastalığı olan olmayan pek cok kişi, havanın kendisini bunalttığından, goğus kafesine baskı yaptığından şikayet eder. Sağlıklı kişiler icin bile coğu zaman hastalık nedeni olabilen yaz sıcakları, ozellikle kalp rahatsızlığı olanlarda şikayetleri tırmandırır.
Kardiyoloji Bolumu Uzm. Dr. Ferruh Gurkaynak; yaz aylarında kalp hastalarının sağlıklarına cok dikkat etmesi gerektiğini belirtti ve kalbi koruyan onerilerde bulundu.
Hava sıcaklıklarının artması, ozellikle kalp hastaları acısından bazı riskleri de beraberinde getiriyor. Kalp krizleri mevsimsel olarak yazın artış gosteriyor. Bunun en onemli nedeni tuz ve elektrolit kaybı ile birlikte kanın pıhtılaşma oranının artması. Olası bir kalp krizini onlemek icin ozellikle kalp hastası olan kişilerin bol sıvı alarak guneşin zararlı etkilerinden korunmaları cok onemli.
Sıcak ve nemli havalar kalp hastaları icin risk faktorlerini beraberinde getiriyor
Aşırı sıcak ve nemli havanın ozellikle kalp damar hastaları, hipertansiyon ve kalp yetersizliği olan hastalar icin artmış bir risk meydana getirdiği gerceği goz ardı edilmemelidir. Vucut ısısını sabit tutan en onemli mekanizmalardan biri cildin kan dolaşımıdır. Cildi besleyen damarlar soğukta buzuşerek, sıcakta ise genişleyerek vucuttaki ısı kaybını azaltmaya veya artırmaya calışır. Bu durum kalbin daha fazla calışmasını gerektirir. Kalp yetersizliği bulunan hastalarda kan akımının ağırlıklı olarak cilde yonlenmesi, hayati organlara olan kan akımının azalmasına yol acabilir.
Su ihtiyacı dengelenmezse kalp yetersizliği oluşabilir
Vucudun sıcağa karşı aldığı en etkili yontem terlemedir. Nemli deriden su buharlaşırken cilt de soğumaya başlar. Doğal olarak bu durumda sıvı ve elektrolit denilen tuz ve mineraller kaybedilir. Damarlarda dolaşan sıvı hacminin azalması, kanın akışkanlığının ve bobreklerden gecen kan miktarının azalmasına neden olur. Bu durum, yeterli sıvı alınmadığı takdirde bobrek fonksiyonlarında bozulmaya yol acabilir. Bunu dengelemek uzere bobrek ve bobrekustu bezlerinden salgılanan maddeler damarların buzuşmesine ve ani tansiyon yukselmeleri ile kalp yetersizliği bulgularının artmasına neden olabilir.
Hipertansiyon hastalarının ilacları yaza gore duzenlenmeli
Hipertansiyonu bulunan ve idrar sokturucu ilaclar kullanan hastaların yeterli miktarda sıvı almaları cok onemlidir. Aksi takdirde ani tansiyon duşmeleri, bobrek fonksiyonlarında bozulmalar ortaya cıkabilir. Bunun yanında tansiyon duşurucu olarak kalsiyum kanal blokeri kullanan bazı hastaların sıcaklarla birlikte bacaklarında ve ayak bileklerinde gozlenebilen şişliklerde artış olmaktadır. Bu durumdaki hastalar tuz kısıtlamasına biraz daha fazla dikkat etmelidir. Hipertansiyon coğunlukla herhangi bir şikayete yol acmayan bir hastalık olduğundan coğu hasta kan basıncındaki değişikliklerin farkına varamaz. Ozellikle mevsim değişikliği donemlerinde kan basıncındaki değişiklikleri daha yakından izlemekte yarar vardır. Bu nedenle, yuksek tansiyonu bulunan hastalar yaz aylarında herhangi bir sorun yaşamamak icin doktorlarına danışmalıdır. Boylelikle bu hastaların ilac kullanımları eğer hekimleri tarafından gerekli gorulurse yaz donemi icin yeniden duzenlenebilir.
Aşırı sıcaklarda kalp krizleri artıyor
Aşırı sıcak ve nemli gunlerde, kalp krizi geciren veya kalp ve damar hastalığı nedeni ile yaşamını yitirenlerin sayısı artış gostermektedir. Aşırı sıcak dalgalarının yaşandığı yıllarda yapılan gozlemsel calışmalarda ozellikle yaşlı ve yandaş hastalıkları olan hastaların daha fazla etkilendiği gorulmuştur.
Ani bir kalp spazmı ya da krizinde ne yapılmalı?
Boyle gunlerde daha onceden kalp damar hastalığı olan hastaların, mumkun olduğu kadar serin yerlerde kalmaları, goğus ağrısı, nefes darlığı, carpıntı gibi şikayetleri başlarsa, zaman kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmaları cok onemlidir.
Yaz Mevsiminde Kalp Sağlığını Korumak İcin Oneriler:
Sıcak havanın metabolizmanın calışmasını olumsuz etkilemesini engellemek ve yaz aylarını sağlıklı gecirmek icin alınacak bazı temel tedbirleri ise şoyle sıralamak mumkun.
• Yaz aylarında acık renkli, rahat ve bol, terlemeyi artırmayan kumaştan yapılmış giysileri tercih edin.
• Ağır, yağlı yemeklerden kacının, az ve sık aralıklarla, sebze ve meyveden zengin bir tarzda beslenmeye calışın.
• Alkol alıyorsanız dikkatli olun. Ozellikle guneş ışınlarının dik geldiği saatlerde acık havada guneş altında kesinlikle alkol almayın.
• Yaz aylarında gunluk sıvı ihtiyacı 2-3 litreye cıkmaktadır. Yazın gunde 2-2.5 litre su tuketmeye ozen gosterin.
• Soda ve maden suyu tuketiminde dikkatli olmalıdır. Kontrolsuz maden suyu ve soda tuketimi tansiyonu yukselteceği gibi, kalp yetmezliği bulgularının da ortaya cıkmasına ya da daha ağırlaşmasına neden olabilir.
• Ozellikle guneşin dik olduğu saatlerde acık havada dolaşmayın.
• Terle birlikte vucudumuzda elektrolit, ozellikle de sodyum kaybı fazla olacağından, doktorunuzun fikri doğrultusunda tuz kullanın.
• Denize, sabah ve akşam saatlerinde ac karnına girin, kumda guneş banyosu yapmayın, denizde kıyıya paralel olarak yuzun. Acıklarda yuzmeyin.
• Doktorunuza danışarak hipertansiyon ilaclarınızın yaza gore duzenlenmesini sağlayın.
• Uzun seyahate cıkmadan mutlaka kalbiniz ile ilgili kontrollerinizi yaptırın.
Kaynak.yaşam sayfaları