SİGARA ve GOZ

Sigara icmenin neden olduğu rahatsızlıklar icinde en bilinen akciğer kanseri olsa da sigaranın vucutta neredeyse tum organ sistemleri uzerinde istenmeyen etkileri vardır. Gozde de sigara icmenin neden olduğu bazı olumsuz etkiler mevcuttur.

Bunlar arasında en onemlilerinden biri yaşa-bağlı makula dejenerasyonudur. Makula lutea (sarı nokta), retina tabakasında (ağ tabaka) gorme hucrelerinden en yoğun bolge olup, aynı zamanda keskin gormeyi sağlayan retina bolgesidir. Makula dejenerasyonu (yaşa-bağlı makula dejenerasyonu, senil makula dejenerasyonu, sarı nokta hastalığı) tipik gozdibi bulguları olan ve ileri yaştaki kişilerde gorulen bir retina hastalığıdır. Gunumuzde yaşa bağlı makula dejeneresansı ulkemizde ve dunyada 50 yaş uzerindeki kişilerde en sık gorme azlığı sebepleri arasında yer almaktadır. Hastaların ilk başvuru şikayeti gorme duzeyinde azalma, merkezi gorememe, duzensiz gorme ve gormede kırılma şeklinde olmaktadır.

Risk faktorleri arasında ileri yaş, genetik yatkınlık, ultraviole ışık ve sigara yer almaktadır. Bunlar arasında kişinin kendisi tarafından engellenebilecek en onemli risk faktoru sigara kullanımıdır. Bu nedenle sarı nokta hastalığı tespit edilen kişilerden mutlaka sigarayı bırakmalarını istiyoruz.

Sigara kullanımının riski artırdığı diğer goz hastalıklarından biri de katarakttır. Yapılan calışmalarda sigara icenlerde kataraktın daha sık gorulduğu rapor edilmiştir. Tiroid hastalığına bağlı gelişen tiroid oftalmopati (Graves hastalığı) goz kuresinin one cıkması ve goz kaslarının hareket bozukluğu ile karakterize bir durumdur. Sigara kullanımın bu durumun ortaya cıkma riskini artırdığı ve ilerlemesini hızlandırdığı bilinmektedir.

Sigaranın neden olduğu damar tahribatı diyabetik retinopati ve glokom gibi goz hastalıklarında hasarın ilerlemesine neden olabilmektedir. Ayrıca sigara gozyaşı dengesini bozarak kuru goz şikayetlerini artırabilmektedir.


Kaynak=doktor sitesi