Dunyanın onde gelen isimlerinin eğitim verdiği “The American Academy of Aesthetic Medicine”a kabul edilen ilk Turk doktor olan Alp Mamak, guzel yaşlanmak icin 7 altın kural olduğunu soyledi. Dr. Mamak “Vucudumuz kendi kendini tamir mekanizmasına sahiptir, sağlıklı bir hucre nasıl daha zayıf veya kotu bir hal alabiliyorsa, kotu bir hucrenin yerine de sağlıklı bir hucre gelebilir. ‘Rejenerasyon ’ dediğimiz bu tamir ve yenilenme mekanizmasının doğru calışabilmesi icin doğru enerji ve doğru besinlere ihtiyacımız var.” dedi.



Estetik Kocu Dr. Alp Mamak, eğitim hayatı boyunca yaşadığı ornek olaylar ve yaptığı araştırmalar sonucu tespit ettiği “Guzel Yaşlanmanın 7 Altın Kuralı”nı şu şekilde ozetledi :



Susamayı beklemeden su icmeyi alışkanlık haline getirin.

Susuz kalmak baş ağrısı, enerji duşukluğu, yorgunluğun yanı sıra eklem ve kas ağrılarına sebep olur. Susuz kalırsanız hem organlarınız hem cildiniz daha hızlı yaşlanır. Yaşlandıkca susama mekanizması bozulur, cay-kahve gibi icecekler susamayı azaltır ama susuzluğu arttırır. Gunde yalnızca 8 bardak su icerek enerjinizi yukseltin ve sağlığınızı koruyun.



Gun boyunca 3 saatten fazla ac kalmayın.

Coğu insan sabah kahvaltısı yapmaz; oğle yemeğini atıştırarak geciştirir ve gec yenen bir akşam yemeğiyle gunu sonlanır. Bazı insanların kalori azaltmak ve zayıflamak icin yaptığı bu tercih yavaşlamış bir metabolizma ve terazide yukselen rakamla kendini gosterir. Boylesine bir beslenme yalnızca kilo almaya değil, aynı zamanda kas-kemik dokularının azalmasına, yağ-odem dokusunun ise artmasına neden olur. Bu nedenle, sağlıklı beslenmek ve dinc kalmak icin 3 ana ve 3 ara oğun olmak uzere gunde en az 6 oğun fırsatı yaratın.



Kemik erimesine karşı baklagil tuketin.

Sağlıklı ve genc kalmanızı sağlayan bir beslenme lif acısından zengin olmalıdır. Gunluk beslenmenizin % 60 ’ının meyve, sebze, tahıl urunleri, kabuklu pirinc gibi cok lifli gıdalardan oluşmasına dikkat edin. Yağ icin en fazla %20 ve protein icin de %15 ’lik bir pay yeterli olacaktır. Ancak unutmayın ki kemik erimesi ve sağlık sorunlarından koruyan esas proteinler; baklagiller, işlenmemiş soya ve urunleridir. Lifli gıda miktarını ayarlayabilmenin en kolay yolu, 2 ara oğunde az şekerli mevsim meyvesi, sabah kahvaltısında ise işlenmemiş tahıl gevreklerini tercih etmektir.



Yaşıtlarınızdan daha gec yaşlanmak icin sigara, cay-kahve, alkol ve benzeri kimyasallardan uzak durun. Katkılı, boyalı, işlem gormuş gıdalardan mumkun olduğunca uzak durun.

Bunların tamamı hem ic organlarınızı hem cildinizi tahrip ederek erken yaşlandırır. Fazlaca tuketilmeleri ise kemik erimesini hızlandırır, ozellikle sigara erken menapoz, akciğer-karaciğer-kalp hastalıkları ve kanser riskini arttırır. Cay ve kahve idrar sokturucu etkisi ile kaliteli suyun vucuttan uzaklaşmasına neden olur; sonucta aşıtlarınızdan cok daha erken yaşanırsınız. Konserve gıda, şarkuteri urunleri, un, şeker, tuz, asitli icecekler, tatlandırıcılar, hormonlu ve mevsim dışı gıdalar bir cok toksin oluşturarak cildinize ve organlarınıza zarar verir.



Kolajen uretimini korumak icin guneşten kacının.

Guneş ultraviole etkisi ile cildimize en cok zarar veren, kolajen uretimini bozarak erken kırışıklıklara ve ciltte lekelere neden olur. Bu nedenle ozellikle hassas bir cilde sahipseniz sabah evden cıkmadan yarım saat once 30 SPF iceren guneş koruyucusu surun ve gerekirse gun icinde 4 saate bir yenileyin.



Duzenli uykuyla genclik hormonu salgılayın.

İyi bir uyku gercekten de guzellik uykusudur. Uykuda hucrelerin tamir mekanizmaları calışır ve bu, yaşlanmayı geciktiren en iyi alışkanlıklarından biridir. Cunku uyku sırasında cilt ve savunma sistemimizi guclendiren ve melatonin ismi verilen genclik hormonu salgılanır.



Egzersiz mucizesinden yararlanın.

Dunya Sağlık Orgutu ’nun en onemli oğutlerinden biri olan “acık havada gunluk 1 saatlik orta tempoda yuruyuş”u uygulayın. Bu hem ihtiyacınız olan temiz oksijeni almanıza yardımcı olur hem de endorfin, diğer adıyla mutluluk hormonu salgılamanızı sağlar. Egzersizin kaslarınızı guclendirip cildinizi gerginleştirdiğini de unutmayın.

Dr. Alp Mamak