Gunumuzde tıptaki gelişmeler tanı ve tedavi yontemlerindeki yenilikler sayesinde kadınlar artık anneleri ve anneannelerinden cok daha uzun bir omur yaşıyor. Kadın Sağlığı, ergenlikten menopoza kadar devam eden dongu icinde en onemli noktalardan biridir.

Doğduğunuz anda bireysel yaşamınız icin bir zemin hazırlanır. Eğer bir tek yumurta ikizi değilseniz, anne ve babalarınızdan kalıtım yoluyla size gecen genler sizi ayrıcalıklı ve herkesten farklı kılar. Bu genler kim olduğunuza, nasıl gorunduğunuze, bunye ozelliklerinize ve kalıtımsal yolla size gecen hastalıkların neler olacağına katkıda bulunur. Anne rahminde bir fetus olarak buyuyup beşikteki bebeklik zamanından ergenlik donemine kadar gecen her şeyi iceren cevre değişiklikleri sadece sağlığınıza katkıda bulunmakla kalmayıp aynı zamanda yaşayacağınız hastalık turlerini de belirler. Ancak genlerimiz ve cevremiz son derece onemli olsa da yaşam tarzımız da sağlığımızı olumlu ya da olumsuz yonde etkileyen en onemli noktalardan biridir.

SAĞLIKLI YAŞAM İCİN 10 İYİ ALIŞKANLIK

20'li yaşlardayken sağlığınız icin mumkun olduğunca fazla iyi alışkanlık edinin. Bunlar hayatınızın ilerleyen doneminde yaşamdan keyif almanızı sağlayacak temellerin atılmasına yardımcı olacaktır.

1. Dengeli beslenin: Gunde 5 porsiyon meyve ve sebzeyi icerir.

2. Sağlıklı vucut ağırlığını koruyun.

3. Sigarayı bırakın: Yardıma ihtiyac duyuyorsanız bir destek grubuna katılın veya doktorunuzla konuşun.

4. Alkol tuketiminde sorumlu davranın: Alkol tuketimini sınırlayın.

5. Dikkatli arac kullanın: Trafik kazaları dahil kazalar onde gelen olum nedenidir.

6. Sağlıklı gece uykusu uyuyun: Uyku eksikliği karakterinizi, verimliliğinizi, ilişkilerinizi ve guvenliğinizi etkiler.

7. Cinsel hayatınızda sorumlu davranın.

8. Dişlerinizi duzenli şekilde fırcalayın ve diş ipi ile temizleyin: İyi ağız hijyeni sadece dişlerinizi korumakla kalmayıp genel sağlık durumunuzu da korur.

9. Gunde 2-2.5 litre su icin.

10. Kendinizi guneş ışınlarından koruyun: Guneş kremleriyle guneşten korunun ve guneş gozluğu takın.

KORUNMA TEDAVİDEN DAHA İYİDİR

Kadınların buyuk coğunluğu jinekolojik muayenelerine sadece herhangi bir rahatsızlıkla karşılaştıkları zaman gidiyor. Oysa ki sık rastlanan meme, rahim ve yumurtalık kanseri gibi bircok ciddi rahatsızlık erken tanı ile tedavi edilebiliyor. Hatta rahim ağzı kanseri kanser gelişmeden tespit edilip onlenebiliyor.

Yaş ilerledikce kanser, kalp hastalığı ve kemik erimesi gibi belirli hastalıklara yakalanma riski de artış gosterir. Ozellikle kadınlarda menopozla birlikte kemik erimesi riski suratle artar. Ama tum hastalıkların riski yaşa bağlı değildir ve dolayısıyla hastalıklarda korunmaya ve onlem almaya genc yaşlarda başlamak gerekir.

Onerilen sağlık kontrolleri ve tarama testlerine 21 yaşından sonra başlanmalı ve yaşam boyunca surdurulmelidir. 20'li yaşlardayken sağlıklı hissediyor olabilirsiniz; ancak bircok tıbbi rahatsızlık bu yaşlarda onlenebilmekte veya erken evrede yakalanırsa daha etkili şekilde tedavi edilebilmektedir.

Yaşınız ve icinde bulunduğunuz şartlar dikkate alınmaksızın sağlık risklerinin en aza indirilmesi ve gelişmekte olan bircok sorunun onlenmesinin en iyi yolu sağlıklı alışkanlıkların kazanılmasıdır. İki şeyi asla aklınızdan cıkarmayın: Sağlıklı bir yaşam yonunde kucuk adımların atılması hicbir şey yapmamaktan daha iyidir. Hicbir zaman sağlığınızı iyileştirmeye başlamak icin gec değildir.


Kaynak=doktor sitesi